Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Rigoreuze renovatie van World Cup piste in Sölden

Roel op 02 juli 2023· 14 reacties

Graafmachines werken aan een vernieuwde piste bij de Rettenbachgletscher bij Sölden. Bron: panomax.com
Graafmachines werken aan een vernieuwde piste bij de Rettenbachgletscher bij Sölden. Bron: panomax.com

Een ongebruikelijk gezicht bij de Rettenbach Gletscher in Sölden (A). Waar normaal matten folie liggen om het gletsjerijs tegen de zomerzon te beschermen zijn nu graafmachines in de weer om juist sneeuw en ijs af te graven. De reden: de plaatselijke World Cup piste wordt opnieuw aangelegd.

Sneeuw en ijs afgegraven

Op de webcam zijn de werkzaamheden van dag tot dag goed te volgen. Zondag 16 april jl. werd er voor het laatst geskied waarna er de week erop begonnen is met het naar beneden schuiven van sneeuw vanaf het bovenste deel van de piste. Hierdoor is beneden een groot sneeuwdepot ontstaan.

In mei kwamen hogerop vervolgens de eerste rotsen bloot te liggen waarbij - opvallend genoeg - ook een deel van het gletsjerijs is afgegraven. Precies dat deel dat voorgaande jaren werd afgedekt met folie.

afterbefore
2 juli 2022 vs. 29 juni 2023

Goedgekeurd project

De rigoreuze ingreep hangt volgens de Bergbahnen Sölden samen met de terugtrekkende gletsjer. Tussen mei en september wordt de piste gerenoveerd waarbij nadrukkelijk wordt gesteld dat alléén de piste onder handen wordt genomen en dat dit project in 2021 is goedgekeurd door de autoriteiten. Tegelijkertijd wordt de kunstsneeuwinstallatie opnieuw aangebracht en wordt het puin hergebruikt in de helling. Zoals je kunt zien is de voormalige piste nu bijna sneeuwvrij en wordt er nog gesteente weggegraven. Het sneeuwdepot is inmiddels afgedekt met matten dus men zal deze sneeuw waarschijnlijk hergebruiken voor de nieuwe piste.

Beeld: Daniel Schrott
Beeld: Daniel Schrott

In de herfst moet het werk klaar zijn zodat de World Cup op 28 en 29 oktober 2023 als vanouds kan plaatsvinden.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@roel ,als de gletsjer afgegraven wordt , word hij dan steiler of blijft dat het zelfde , is deze renovatie uitsluitend voor WB of in groot pakket om hem langer en vroeger open te doen in de herfst

@Pieter230976 dat hangt van het gesteente eronder af en wat ze daar eventueel nog van afschrapen. Geen idee hoe dat hier zit. De piste wordt ook voor normale wintersporters gebruikt en de kunstsneeuwinstallatie wordt in het werk meegenomen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Zo te zien blijkt maar weer dat skigebieden eigenlijk een industriegebied zijn.

Gletsjer is een groot woord, het was eigenlijk nog een stuk dood ijs, dat indien er geen matten gebruikt werden de laatste jaren eigenlijk al gewoon was verdwenen.

Is het de bedoeling waar de kranen bezig zijn dat het ijs van de gletsjer ook wordt weg genomen, want dat ziet er nog redelijk dik uit

null

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 03 jul 2023 17:38

s het de bedoeling waar de kranen bezig zijn dat het ijs van de gletsjer ook wordt weg genomen, want dat ziet er nog redelijk dik uit ![] § Pieter230976 op 03 jul 2023 17:35

Ja dat is al deels weggehaald. Zie de vergelijkingsfoto.

*bericht bewerkt door Roel op 04 jul 2023 22:18

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Eigenlijk bestwel gestoord dit.

Wat wel opvalt dat ze heel veel afdekken in Sölden van gletsjer en sneeuw ten opzichte van andere gebieden

Kunstsneeuw op een gletsjer. Dat we dat normaal zijn gaan vinden…

Life is what happens while you were checking your phone

Misschien dat de verantwoordelijke mensen in ski gebieden zich eens serieus af moeten gaan vragen of zomerskiën op gletsjers nog wel verantwoord is. Geldt ook voor world cup wedstrijden in Sölden. Het lijkt mij dat die grens nu wel bereikt is.

Misschien dat de verantwoordelijke mensen in ski gebieden zich eens serieus af moeten gaan vragen of zomerskiën op gletsjers nog wel verantwoord is. Geldt ook voor world cup wedstrijden in Sölden. Het lijkt mij dat die grens nu wel bereikt is.

roranje op 16 jul 2023 11:24

De verantwoordelijke zijn aangesteld om winst te maken en niet om in te krimpen en de natuur te sparen.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Ook de winst gaat verloren als bij dergelijke mega-projecten de kosten de baten overstijgen. En de baten gaan minderen, zo veel is zeker.

Life is what happens while you were checking your phone

Mss volgend jaar kunnen we opnieuw beginnen bouwen , gletsjer is toch gesloten van mei tot september, ze kunnen deze piste dan gewoon in mei afdekken

Sneeuw en ijsgebieden die zijn verwijderd, moeten volgens de deelstaat Tirol opnieuw worden aangebracht nadat het terrein is gecorrigeerd

Vroeg me af hoe gaan ze dat doen , anders oplossing voor andere gletsjers
tirol.orf.at/stories/322462…
https://twitter.com/manu_oberhuber/status/170376663848974794…

Plaats een reactie