Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Risoul compleet afgesloten van buitenwereld na noodweer

Rogier op 02 december 2023· 8 reacties

afterbefore

Het skigebied van Risoul is sinds vrijdag afgesloten van de buitenwereld en zit zonder stroom als gevolg van het enorme noodweer. Terwijl in de rest van de Alpen sneeuw viel, kwam in de Franse Hautes Alpes de regen tot ongeveer 2300 meter hard naar beneden. Hierdoor traden verschillende rivieren buiten hun oevers, en zijn wegen weggeslagen, waaronder de toegangsweg naar het skigebied van Risoul.

Hoofdweg naar Risoul weggeslagen

De hoofdweg naar Risoul is op een aantal plaatsen compleet weggeslagen, waardoor het onmogelijk is het skidorp te bereiken. De bergredding en brandweer hebben met helikopters een luchtbrug gemaakt; de schade in het skigebied is enorm. Volgens verschillende personen die ik heb gesproken, stond het water in restaurants zo’n anderhalve meter hoog. Ook is bijvoorbeeld de garage van de gemeentewerken compleet weggespoeld. Over schade in het skigebied zelf heb ik geen nieuws. Een groot deel van het personeel is sinds vrijdagochtend geëvacueerd.

Geen elektriciteit en beperkt telefoonverkeer

In Risoul en op enkele plekken rondom Guillestre (het dorp onder Risoul) is op het moment van schrijven nog geen elektriciteit. Ook is in de gehele Hautes Alpes ten noorden van Guillestre telefoon- en internetverkeer zeer moeizaam. Vrijdag en zaterdag lag overal internet en telefoon plat.

Route National tussen Briançon en Risoul
Route National tussen Briançon en Risoul

Route Nationale ook gesloten

Ook de Route Nationale tussen Guillestre en Argentière la Bessée is gesloten. Dit komt doordat een rivier hier buiten haar oevers is getreden en de weg ernstig heeft beschadigd. Een omleiding via een kleine route zorgt ervoor dat auto’s nog wel van noord naar zuid kunnen rijden.

Wanneer is Risoul weer bereikbaar?

Er is nog geen duidelijkheid over wanneer Risoul weer bereikbaar is. Hoe ernstig het ook lijkt, over het algemeen kunnen dit soort reparaties heel snel gaan. Ik was vandaag in het ‘rampgebied’, en het was een komen en gaan van vrachtwagens, brandweerlieden, reddingswerkers en helikopters. Er wordt nu al non-stop gewerkt om alles weer normaal te krijgen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Naar het kleine gebiedje van Crevoux is de weg ook gesloten.

Net als de weg naar Reallon. Zelfde taferelen.

null

Click. Click. Peace

Wat een geweld zeg, allemachtig! Zijn er voor zover bekend geen slachtoffers?

Nee, gelukkig niet. Er is geen enkele melding gedaan van slachtoffers.

Click. Click. Peace

Oh wat erg zeg, wat is de kracht water toch een ramp, hopelijk krijgen ze snel weer elektriciteit en zijn er geen gewonden.

Dienten Die Alte schule

Pfff wat een ramp. De keerzijde van dumpsdie soms vergeten wordt.

Nog meer, veel foto’s, blijkbaar het heftigste in 30 jaar
📸 Bekijk dit bericht op Facebook https://www.facebook.com/share/p/LtqGR1uQA2pTKpbs/

*bericht bewerkt door Onnem op 03 dec 2023 09:33

The older I get, the better I was

Brr… niet best om momenteel zonder elektriciteit te zitten.
Wat een geweld brengt dat water met zich mee.

It is an amazing world

Wel bizar dat ik in alle andere skistations hopen sneeuw zie. Hoe is dat precies mogelijk dat het daar dan zoveel warmer is?

*bericht bewerkt door derjean op 04 dec 2023 16:28

Plaats een reactie