Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Beroemde steenbok komt om in lawine

Rogier op 06 januari 2022· 10 reacties

Dimanche (links),  Foto: Parc National des Ecrins
Dimanche (links), Foto: Parc National des Ecrins

Het zijn niet alleen skiërs en snowboarders die gevaar lopen in lawineterrein. Elk jaar komen ook veel Alpendieren om in lawines. Begin december is ‘Dimanche’, een beroemde steenbok uit de Frans/Italiaanse Alpen omgekomen in een lawine. Dimanche was een echte reiziger die heen en weer trok van het Cerces-massief (nabij Serre Chevalier) naar de Val de Suze (Via Lattea, Bardonecchia) in Italië. Hij werd dankzij een zender op de voet gevolgd door de parkwachters van het Nationaal Park van de Ecrins

Omgekomen in een lawine

Hij is afgelopen zondag gevonden. Dimanche is overleden nabij zijn favoriete overwinteringsplek achter het Italiaanse dorp Rochemolles in de Suzevallei. Luca Rossi, een dierenarts en steenbokspecialist in Italië, zegt: "We vonden hem aan de voet van wat rotswanden. Hij kwam na de hevige sneeuwval begin december in een lawine terecht en werd volledig bedolven. Na de dooi van de laatste dagen hebben we hem gevonden.” Waarschijnlijk is hij om het leven gekomen door hoofdletsel vanwege een val die door de lawine is veroorzaakt. Ook zijn hoorns waren afgebroken.

Zes jaar lang gevolgd

Een spectaculair einde van een avontuurlijk leven voor een steenbok. Dimanche was voor het Europese LEMED-IBEX-programma met een GPS-halsband uitgerust. Dit programma heeft tot doel meer te weten te komen over de leefgewoontes van steenbokken. “Deze steenbok heeft een lange weg afgelegd sinds zijn zender kreeg op de Alpe du Lauzet, boven Monêtier-les-Bains, op 10 mei 2015”, zegt Éric Vannard, parkwachter van het Nationaal Park. Dimanche verraste de onderzoekers al snel, want in de eerste dagen na zijn vangst vertrok hij naar Italië! In 2015 had men nog geen idee hoeveel deze beesten reisden.

Dimanche afgelopen herfst
Dimanche afgelopen herfst

Een winter lang geleefd op een rotsrichel

Dankzij Dimanche leerden de onderzoekers de natuurlijke link tussen het Cerces-massief (Serre Chevalier) en de Suzevallei (Bardonecchia, Via Lattea) in Italië. De dieren lopen regelmatig 42 tot 58 kilometer, dwars door het Thabor-massief (Valfréjus). Dimanche keerde in juli 2015 terug naar de Cerces en vertrok in november weer naar Italië. In 2016 ging hij twee keer heen en weer. In de herfst van 2017 was er een groot probleem: de sneeuw viel heel vroeg en in grote hoeveelheden. Dimanche zat vast, alleen, op een klif in zijn vallei aan de noordkant van de Galibier. In februari 2018 zendt zijn halsband een ‘sterftewaarschuwingssignaal’ uit na een zware sneeuwval. Ondanks de afgesloten passen en besneeuwde wegen, slaagden parkwachters erin hem op zijn klif te vinden. Levend en wel! Hij moet lange tijd stil hebben gelegen waardoor zijn GPS-halsband op alarm ging. Loos alarm dus. Het jaar erop bleek dat Dimanche geleerd had van zijn ‘fout’. Hij vertrok veel eerder richting ItalIë.

Een echte beroemdheid

Dimanche heeft vanaf het begin de aandacht getrokken van het publiek, vooral van kinderen die zijn grensoverschrijdende migraties op de voet hebben gevolgd op een speciale website. Dimanche was op het moment van de fatale lawine in de kracht van zijn leven. Geleerd van zijn fouten in z’n jonge jaren was het een groot en sterk mannetje geworden. Dit jaar was hij enorm; hij had meer dan voldoende vetreserves voor een lange winter. De onderzoekers zijn dan ook bedroefd met dit abrupte einde van dit beroemde dier.

Bron: Parc National les Ecrins

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

das teminste weer een echt nieuws

Mooi en fascinerend artikel om te lezen, R.I.P. Dimanche.

@rogier : op welke website kan je dat volgen?

Die had ik er inderdaad wel even bij kunnen zetten: http://bouquetins.ecrins-parcnational.fr

Click. Click. Peace

Wat een prachtig dier.

It is an amazing world

Wauw… jammer dat zo’n mooi dier ten prooi is gevallen aan een lawine. Wel heel tof dat we zoveel van hem hebben kunnen leren.

Interessant artikel en wat een verhaal 👍
Dat Dimanche op zondag werd gevonden, maakt de cirkel weer rond.

Ook dit is de natuur. Dit betekend weer voedsel voor heel veel andere dieren in de regio.

Born to Ride

Mooi artikel!

De laatste steenbok die met GPS gevolgd werd is ook overleden. Daarmee is een einde gekomen aan dit programma:
https://www.ecrins-parcnational.fr/actualite/mort-dernier-bo…

Click. Click. Peace

Plaats een reactie