Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nieuwe skiliften in Zwitserland (2023/2024)

Henri op 06 november 2023· 7 reacties

De Télécabine de Morgins (Passion Portes du Soleil)
De Télécabine de Morgins (Passion Portes du Soleil)

Afgelopen zomer is er in de Alpen weer hard gewerkt aan tientallen skiliftprojecten. Net zoals ieder jaar breng ik jullie op de hoogte van alle liftnieuwtjes uit de skigebieden. Vandaag een overzicht van alle nieuwe skiliften in Zwitserland voor het aankomende winterseizoen 2023/2024.

Les 4 Vallées – Thyon: nieuwe combilift

In Thyon, onderdeel van het grote skigebied Les 4 Vallées kunnen wintersporters zich verheugen op de nieuwe combilift Les Collons - Thyon ter vervanging van twee sleepliften. De Matze en Theytaz sleepliften zijn gesloopt. Vanaf het aankomende winterseizoen worden de bijbehorende pistes ontsloten met 6-persoons stoeltjes en 10-persoons cabines. Door de ontmanteling van de sleepliften ontstaat er meer ruimte voor de pistes. Voor voetgangers betekent deze nieuwe combilift dat de stations Les Collons en Thyon voortaan verbonden zijn. Daarnaast is er ook gewerkt aan de uitbreiding van het besneeuwingsnetwerk in deze hoek van het skigebied.

Verder is er nog een nieuwtje te melden vanuit Thyon, want deze zomer is er ook een nieuwe Petit Vallon sleeplift gebouwd. De sleeplift vervangt een verouderd exemplaar. Bij het bergstation kun je voortaan zowel links als rechts uitstappen. In een later stadium zal de Trabanta stoeltjeslift worden vervangen. Deze vernieuwing staat gepland voor de zomer van 2028. Voor Les 4 Vallées staan er echter nog meer nieuwe skiliften op het programma. In Nendaz zal er mogelijk volgend jaar al worden gestart met de bouw van de geplande combilift Prarion - Tracouet.

Portes du Soleil: 10-persoons gondel Morgins - La Foilleuse

Wil je teruglezen welke nieuwe skiliften er in de afgelopen jaren in Zwitserland zijn gebouwd? Check de skiliftenblogs van 2020, 2021 en 2022.

In Morgins, het Zwitserse gedeelte van het populaire skigebied Portes du Soleil, is de oude driezitter La Foilleuse vervangen door een gloednieuwe 10-persoons gondel, de Télécabine de Morgins. Begin april draaide de 40-jaar oude stoeltjeslift voor het laatst en werd in dezelfde maand nog compleet ontmanteld. Over een afstand van 1,27 kilometer legt de gondel binnen 5,5 minuten bijna 500 hoogtemeters af. De capaciteit van de nieuwe lift bedraagt 2100 personen per uur. De gondel zal ook tijdens het zomerseizoen geopend zijn.

Matterhorn Alpine Crossing in Zermatt – Breuil-Cervinia gereed

Vorig jaar schreef ik in het artikel over de nieuwigheden in Zermatt over de vervanging van de 58 jaar oude Furi pendelbaan door een gloednieuw exemplaar. De gondel is een belangrijke schakel in het Matterhorn Alpine Crossing project. Naast een verhoogde capaciteit zal voor de wintersporters met name de markante eerste liftpaal in het oog springen.

In het skigebied van Breuil-Cervinia en Zermatt is ook de tweede 3S-gondel naar de Klein Matterhorn sinds begin juli geopend. De gondel start bij Testa Grigia op de grens met Italië en eindigt op een hoogte van maar liefst 3821 meter.

Sörenberg: nieuwe 80-persoons pendelbaan Brienzer Rothorn

In het skigebied Sörenberg is de afgelopen maanden gewerkt aan de vernieuwing van de pendelbaan naar de Brienzer Rothorn, met 2348 meter de hoogste berg van het kanton Luzern. De voorganger, ook een 80-persoons pendelbaan, was inmiddels 52 jaar oud en aan vervanging toe. Op 16 december wordt de nieuwe gondel geopend. Aankomende zomer wordt ook het bergstation compleet gerenoveerd.


Overige nieuwe skiliften in Zwitserland

  • Moléson-sur-Gruyères: 4-persoons stoeltjeslift Les Joux - Plan Francey
  • Flims-Laax-Falera: 2 secties van de FlemXpress (zie blog)

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Morgins, mooie verbetering maar de pistes aan die kant zijn weinig soeps. Voor wandelaars en kinderen ideaal, het uitzicht daarboven op de Dents du Midi is één van de mooiste van de Alpen.
Cervinia, prachtig! Toch maar weer een keer naartoe.

Eens met nils3, veel traverseren en dus tijd om richting Champousin en de lift naar Mur Suisse te komen. Maar die antieke Foileusse kon echt niet meer… Misschien dat de nieuwe lift het wat ingeslapen Morgins goed gaat doen. Ik moet zeggen, sinds dat Rob en Roos Hansen (Roos heeft het nog een paar jaar volgehouden na dood van Rob) villa kakelbont La Foret van de hand hebben gedaan, ben ik niet meer in Morgins geweest. Misschien weer eens kijken. Iemand een recensie hoe leuk/niet leuk La Foret nu is?

Die lift kon idd echt niet meer, in januari 2020 daar geweest. De lift viel toen al op hoe slecht deze was, de Corbeau lift terug naar Chatel was niet veel beter hopelijk komt die ook nog aan de beurt

Wanneer komt de update voor Frankrijk? :) Kijk er elk jaar naar uit

FULL SEND

*bericht bewerkt door skifan op 09 nov 2023 13:35

bon ski

Ik vond die lift La Follieuse in Morgins wel charmant en eigenlijk best snel. 3 zitters zijn ook zeldzaam in de alpen. Ik ga die lift wel missen

FULL SEND

@Gillesski dat artikel volgt snel :) Paar interessante vernieuwingen daar!

Plaats een reactie