Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Skigebied op de Dachsteingletsjer blijft deze winter dicht

Roel op 14 september 2022· 14 reacties

De liften op het Dachsteinplateau zullen deze winter niet draaien
De liften op het Dachsteinplateau zullen deze winter niet draaien

Deze herfst en winter kun je niet skiën en snowboarden op de Oostenrijkse Dachsteingletsjer. Er is teveel sneeuw en ijs gesmolten waardoor nieuwe gletsjerspleten zijn ontstaan en liftpalen moeten worden verzet. Niet uitgesloten is dat het gletsjerskigebied vlakbij Schladming na deze winter zelfs dicht blijft.

Hete zomer

Men komt op sommige plaatsen momenteel 5 meter sneeuw tekort, een gevolg van Saharastof in het voorjaar, een hete zomer en regenval tot op 3500 meter. Dit nadat afgelopen winter al niet veel sneeuw had opgeleverd. Vooral met de gletsjerspleten en liftpalen zijn problemen. De spleten moeten handmatig worden gedicht en liftpalen moeten op sommige plekken 5 meter worden verplaatst. Volgens de Bergbahnen kan niemand de garantie geven dat dit volgend jaar niet opnieuw moet gebeuren. Verder komen er rotsen tevoorschijn onder het skispoor van de sleepliften. “Die zouden met explosieven moeten worden weggehaald maar dat vinden we vanuit milieuoogpunt geen optie”, zo verklaart Georg Bliem, bedrijfsleider van de Planai-Hochwurzen-Bahnen tegenover de Kleine Zeitung.

Er ontbreekt tot 5 meter aan sneeuw
Er ontbreekt tot 5 meter aan sneeuw

Wel langlaufen en toerskiën

Hoewel de herfst traditioneel de drukste periode is voor het gletsjerskigebied, acht Bliem een opening niet langer verantwoord. De Gletsjerbahn, de grote gondel vanuit het dal, is wel open, net als het restaurant. Ook kan er op het gletscherplateau gelanglaufd en getoerskied worden. Volgende week worden de loipen gespoord.

Het skigebied op de Dachsteingletsjer
Het skigebied op de Dachsteingletsjer

Definitieve sluiting?

Of het skigebied in de winter 2023/2024 weer opengaat wordt in het voorjaar besproken. De mogelijkheid dat het gebied definitief gesloten blijft is niet uitgesloten als we de woorden van Bliem citeren: “een nieuwe ijstijd zal er niet snel komen”. Het Eispalast, de ijsgrot in de gletsjer, blijft voorlopig wel open. Er zijn enkele maatregelen genomen die de toekomst hiervan moeten zekerstellen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Niet onmiddellijk on topic hier misschien maar hoe is het gesteld met de 3 bigs in Sölden? Dat zijn toch ook gletsjers… kan hier gewoon blijvend geskiëd worden, zouden deze ijsplaten niet plots afbreken?

Benieuwd/benauwd wie er gaan volgen met uitstel/afstel ;(

Edwin van Riel

null

Op de Zugspitze hebben ze geen last meer van die gletsjerspleten 😢

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 14 sep 2022 14:39

May the ski force be with you !!

Doet denken aan 2003, daar was de grote klap voor veel gletscherskigebieden als het om “het hele jaar open” gaat.
Te vrezen valt dat de gletschers soms langzaam, soms snel gaan verdwijnen, dat doen ze al honderden jaren. Maar goed, we genieten er van zolang het kan (maar deze zomer voor het eerst in jaren niet op de Hintertuxer Gletscher gestaan, wist in mei al dat het fout ging) https://en.wikipedia.org/wiki/Retreat_of_glaciers_since_1850…

null

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

null

Op de Zugspitze hebben ze geen last meer van die gletsjerspleten 😢

CJAHulskamp op 14 sep 2022 14:38

Verwondert me dat die iniminigletscher daar überhaupt nog stand houdt!

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

En de Pitztal gaat op 1-10-2022 open, de een heeft pech de ander (nog) geluk.

En de Pitztal gaat op 1-10-2022 open, de een heeft pech de ander (nog) geluk.

michelr op 14 sep 2022 15:48

Het hoogste punt van het Dachsteinskigebied ligt dan ook lager dan het laagste punt van het gebied op de Pitztalgletsjer.

Triest plaatje die tweede. In de jaren 80/90 kon je direct voor de stoeltjeslift kiezen of je links of rechts wilde.

Niet meer skiën op de gletsjer, de Dirndl-liften die niet meer draaien, de Rittisberg die steeds meer uitgemolken wordt, zou zo maar eens het laatste jaar Ramsau kunnen worden…

Ik hoop maar dat de gletsjerskigebieden genoeg witte lakens hebben aangeschaft. Tijd om over de exitstrategie na te gaan denken… De meeste gletsjergebieden zullen de komende 20 jaar wel sluiten, vooral die in Oostenrijk. Webcambeelden uit Pitztal, Tux, Kaprun en Sölden zijn angstaanjagend: je ziet de gaten in de gletsjers vliegen.

De Mölltaler Gletscher heeft ook aangegeven niet volledig te kunnen openen in oktober, waarschijnlijk gebeurt dit stapsgewijs. Via twitter kreeg ik dit vergelijkingsbeeld van 1982 en nu van deze gletsjer. Aan het bijschrift zie je dat ze toen al zagen dat het de verkeerde kant opging.

null

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi! Heeft die ook consequenties voor Dachstein-West?

@Anneke_T Dachstein-West en de Dachsteingletscher hebben niets met elkaar te maken. Deze liggen behoorlijk ver uit elkaar. Je hoeft je daarover geen zorgen te maken. Hooguit dat er onvoldoende capaciteit voor kunstsneeuw is als er weer een tegenvallende winter is (ivm energiekosten en noodzakelijke besparingen).
Obertraun is wel freeride/tourskibaar vanaf de Dachstein. Dat zal bij voldoende sneeuw deze winter nog wel moeten kunnen, gezien dat de gondelbaan de Dachstein op wel blijft lopen

@Bennie heel erg bedankt voor je snelle en heldere reactie! Fijn! We zijn van plan om in de kerstvakantie naar Dachstein-West te gaan, maar tegenwoordig dus niet meer zo sneeuwzeker? Als je een mooi alternatief hebt voor ons (+ 2 kids van 6 en 1 jaar, oudste heeft vorig jaar leren skiën, zo leuk!) dan houd ik me aanbevolen :-).

Gewoon lekker naar Dachstein-West gaan. Als er gedoe met energiekosten komt, dan is dat toch overal.
En het fijne aan D-West is dat het lekker laag, veelal beschut en over vriendelijke alpenweides verdeeld ligt. Heerlijk voor de kinderen in die korte en mogelijk koude dagen van het jaar.

Plaats een reactie