Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Michelinster keert na vijftien jaar terug naar Oostenrijk

Edo op 16 februari 2024· 33 reacties

null

Goede nieuws voor wintersporters die tijdens hun vakantie niet alleen de sterren van de hemel willen skiën, maar ook een sterrenmaaltijd voor hun kiezen geschoteld willen krijgen. De Michelin Gids en bijhorende sterrenonderscheidingen keren na een afwezigheid van vijftien jaar weer terug naar Oostenrijk.

Versterking Oostenrijkse keuken

De Michelin Gids kondigde donderdag samen met acht regionale toerismeorganisaties en het Oostenrijkse Nationaal Bureau voor Toerisme de terugkeer aan van de gerenommeerde restaurantgids voor heel Oostenrijk. De Michelin Gids was in 2009 voor het laatst actief in heel Oostenrijk. Hierna was het land enkel vertegenwoordigd in de Main Cities of Europe Selection met de steden Wenen en Salzburg. De nieuwe gehele Oostenrijkse selectie van toprestaurants zal vanaf 2025 worden gepubliceerd. De hernieuwde inzet komt voort uit de nationale toerismestrategie Plan T, dat de positionering van Oostenrijk als gastronomische en culinaire bestemming moet versterken. “De keuken van Oostenrijk is net zo divers als Oostenrijk zelf: Een combinatie van moderniteit en traditie, stad en platteland en het klassieke met het gedurfde. De terugkeer van de beroemde gids is een geweldige internationale kans voor alle Oostenrijkse etablissementen, omdat culinaire gasten een bijzonder aantrekkelijke doelgroep vormen”, zegt Astrid Steharnig-Staudinger, Managing Director van het Oostenrijks Nationaal Bureau voor Toerisme.

Geschiedenis Michelin

Michelin (van de bandenfabrikant) begon reeds in 1900 met het uitgeven van gidsen om chauffeurs te wijzen op restaurants en hotels in Frankrijk. Dit groeide uit tot een imperium. Rond 1926 introduceerde de gids de eerste ster voor restaurants. Later in de jaren dertig werden de tweede en derde ster toegevoegd. Michelinsterren zijn ondertussen een ingeburgerd begrip. Iedereen snapt het principe van de culinaire onderscheiding. Het testsysteem van de restaurantgids wordt gekenmerkt door onafhankelijkheid en compromisloze kwaliteitsnormen en heeft zich daarmee in de loop der decennia gevestigd als de meest veeleisende beoordelingsstandaard voor topgastronomie op internationaal niveau.

null

Concurrent GaultMillau

Dat Oostenrijk jarenlang zonder Michelinonderscheidingen werkte, wil natuurlijk niet zeggen dat er geen uitmuntende restaurants en berghutten te vinden zijn. Die zijn er wel degelijk en ook te vinden via bijvoorbeeld de gastronomische gids van concurrent GaultMillau, die niet met sterren werkt maar met ‘Hauben’ (koksmutsen) als puntensysteem. Toch wordt de Michelin Gids met open armen ontvangen. “Uiteindelijk is de Michelin Gids ook een trendsetter die helpt om nieuw talent te ontdekken en internationaal bekend te maken. Dit levert ook een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling en imagoversterking van de hele Oostenrijkse gastronomiescene”, legt Mario Pulker, voorzitter van de Vereniging voor Gastronomie van de Oostenrijkse Kamer van Koophandel, uit.

De vraag is nu natuurlijk of de menuprijzen van toprestaurants hierdoor nog meer zullen stijgen. Dineren jullie eigenlijk tijdens een wintersportvakantie wel eens bij een chique toprestaurant of eet je liever bij een traditionele Oostenrijkse Stube?

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

Beetje zonde, want het kost veel tijd. Dus ofwel je doet een lunch (hele middag niet skiën), ofwel in de avond (lig je om middernacht pas in bed, met een volle maag, wat ook niet bevorderlijk is).

Doe gewoon zoals ik: ik ga vandaag terug en zit deze zondag bij Inter Scaldes te lunchen. Er is een tijd en plaats voor alles.

Ik wist niet dat Michelin Oostenrijk niet meeneem. Dacht dat het iets wereldwijds was, maar blijkbaar toch niet?

Afhankelijk van de dag kan ik zeker genieten van een uitgebreide lunch of juist uitgebreid diner. Zeker niet elke dag.

Ik hou van goed uiteten en heb diverse sterrenrestaurants in Nederland bezocht. De ervaring van een sterrendiner past slecht bij wintersport voor mij, ik heb niet per se zin om na een fanatieke skidag nog van 19:00 tot 23:00 aan tafel te zitten, als meest praktische.

Ik snap het bericht ook niet zo goed, volgens https://guide.michelin.com/en/at/restaurants zijn er een aantal sterrenrestaurants in Oostenrijk?

Er zal in (bijv in Lech of Ischgl) best een markt voor zijn, ik denk dat het een hoog zien/gezien worden gehalte zal krijgen, met navenante prijzen.

Mensen die hun bestemmingen op het (sterren) eten uitzoeken weten allang waar ze moeten zijn (San Cassiano).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik eet wel in de Stubbe, maar eerlijk is eerlijk: de overdaad aan mehlspeisen en het gemis van groenten zorgt ervoor dat ik het na een weekje wel gehad heb met het salatbuffet. En een sterrenrestaurant bezoeken kan ook heel goed in Nederland of tijdens de zomervakantie ergens in Europa, dan is er meer tijd en ruimte voor.

Life is what happens while you were checking your phone

Wij zitten vanaf zondag voor de 4e keer in San Cassiano, maar zijn helemaal geen fan van culinair sterren geneuzel. Gelukkig hebben ze daar ook nog zoiets als het restaurant van de Ski Bar en La Vedla, dus we hoeven niet perse naar St. Hubertus ofzo 😃

Ik hou van goed uiteten en heb diverse sterrenrestaurants in Nederland bezocht. De ervaring van een sterrendiner past slecht bij wintersport voor mij, ik heb niet per se zin om na een fanatieke skidag nog van 19:00 tot 23:00 aan tafel te zitten, als meest praktische.

Ik snap het bericht ook niet zo goed, volgens https://guide.michelin.com/en/at/restaurants zijn er een aantal sterrenrestaurants in Oostenrijk?

Er zal in (bijv in Lech of Ischgl) best een markt voor zijn, ik denk dat het een hoog zien/gezien worden gehalte zal krijgen, met navenante prijzen.

Mensen die hun bestemmingen op het (sterren) eten uitzoeken weten allang waar ze moeten zijn (San Cassiano).

Roy83 op 16 feb 2024 12:54

Goed punt Roy83, ik heb het gecheckt en in voorgaande jaren was Oostenrijk enkel vertegenwoordigd in de Main Cities of Europe Selection met de steden Wenen en Salzburg. Vanaf nu dus geheel Oostenrijk inclusief skigebieden.

Hmm na dagje wintersport, avondje lekker tafelen …

Behoort zéker tot de mogelijkheden :-)

Ben zelf meer van de stube, gewoon een schnitzel of steak. En moet er niet aan denken om na het skiën nog zolang te dineren, dan val ik rechtop in slaap aan tafel. Ben wel enkele keren in salzburg bij https://www.senns.restaurant/en geweest voor een lunch maar altijd buiten het seizoen.
Ik zie dit meer voor de oostenrijkers zelf, in de meeste zaken moet je ruim optijd reserveren. Nu zul je altijd sommige plaatsen hebben waar het wel aan kan slaan zoals roy83 ook al aangaf.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

@Roy83, @franksplinter St.Hubertus is momenteel gesloten vanwege verbouwing ;-)

Michelin is geen culinair sterren geneuzel. Of tenminste niet alleen dat.
Je hebt de sterren, maar je hebt ook gewoon de ‘vermeldingen’ en de ‘Bib Gourmands’. En daartussen vindt de liefhebber gewoon restaurants waar je min of meer gegarandeerd lekker eet. Waarbij de ‘Bib Gourmand’ staat voor uitstekend eten voor een zeer redelijke prijs.
Met Michelin minimaliseer je het risico op restaurant-teleurstellingen. Die toch ook heel veel voorkomen, zoals iedereen weet.
Overigens gaat Lech inderdaad waarschijnlijk zeer hoge ogen gooien in de nieuwe Oostenrijkse Michelin. Het zou zomaar kunnen dat San Cassiano daarbij verbleekt…
En er gaan overigens ook een heleboel zeer traditionele Oostenrijkse stubes verschijnen in de Michelin, let maar op.!

*bericht bewerkt door Liezen op 16 feb 2024 17:52

Michelin is geen culinair sterren geneuzel. Of tenminste niet alleen dat.
Je hebt de sterren, maar je hebt ook gewoon de ‘vermeldingen’ en de ‘Bib Gourmands’. En daartussen vindt de liefhebber gewoon restaurants waar je min of meer gegarandeerd lekker eet. Waarbij de ‘Bib Gourmand’ staat voor uitstekend eten voor een zeer redelijke prijs.
Met Michelin minimaliseer je het risico op restaurant-teleurstellingen. Die toch ook heel veel voorkomen, zoals iedereen weet.
Overigens gaat Lech inderdaad waarschijnlijk zeer hoge ogen gooien in de nieuwe Oostenrijkse Michelin. Het zou zomaar kunnen dat San Cassiano daarbij verbleekt…
En er gaan overigens ook een heleboel zeer traditionele Oostenrijkse stubes verschijnen in de Michelin, let maar op.!

Liezen op 16 feb 2024 17:45

Ik zat afgelopen week in een hotel met een restaurant die een Bib had. Dus dat kan wat mij betreft wel prima gecombineerd worden op wintersport.

Een bib gourmand is ook wel echt iets anders dan een ster. Volgens mij zit er een prijs element in, met een max pp van € 70,- ofzo voor alles. Een sterren menu kost alleen qua eten al (fors) meer.

Wel eens dat dat voor de wintersport interessanter is, al denk ik dorpen als Ischgl, Lech en Obergurgl de sterren het doel gaan zijn.

Overigens denk ik dat je je tegenwoordig, met een heel klein beetje onderzoek, echt niet meer teleur hoeft te laten stellen in restaurants.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Het klopt dat Oostenrijk heel wat gedaan heeft op gastronomisch vlak en niet alleen in de echte top restaurants, maar hun typische keuken blijft toch wel een boeren keuken met vaak een veel te grote, zware en vettige hap. Maar het is op zich wel leuk dat een land van traditioneel dikke goulash soepen en choleste-Röstli’s nu opgang maakt in de Michelin gids.

Beetje veel clichés hier.
De belangrijkste concurrent van Michelin is Gault & Millau, en die zijn al jaren gewoon actief in Oostenrijk.
Als je hun gids bekijkt, dan zie je dat er overal toprestaurants zijn, niet alleen in plaatsen als Ischgl of Lech.
Ook Mayrhofen, Kirchberg, Kaprun of Zell am See zijn goed vertegenwoordigd, om maar wat te noemen. Zelfs Gerlos staat erin.

Een snelle scan laat zien dat dat meestal om 15 punten of minder gaat. Da’s in de praktijk een stuk(je) onder een ster, maar dat is inderdaad wel gewoon prima eten.

Zell am See is denk ik ook wel iets anders dan de toch meer echte ski dorpen, gewoon een stad met veel niet ski bezoekers?

Wat voor clichés bedoel je? Of puur de opmerking dat dit voor Lech etc waarschijnlijk gewild is?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Roy83 allerlei clichés door elkaar heen: “Lech”, “stubes”, “Gulasch”, “schnitzel”, “Michelin”, “niet voor wintersport”
In het kader van culinaire clichés, wat gedachten ‘on the side’:
*De vermelding van Gerlos toont aan dat zelfs Hollandse aardappeleters wel een perfecte Gulasch kunnen waarderen. Gulasch en aardappels gaan natuurlijk ook lekker samen.
*Als toevallig de deftige Fransen de Gulasch hadden uitgevonden, dan was de Gulasch nu heel culinair geweest. Maar het waren de barbaarse Hongaren, dus tja, jammer…
*De Wiener Schnitzel heet in Italië Scaloppina Milanese. Klinkt lekker culinair niet waar?
*Cappuchino: uitgevonden in Wenen. (Kapuziner)

@Liezen ik bewonder je je passionele promotie van Vorarlberg en nu de Oostenrijkse keuken.

Graag breng ik enige nuances aan in jouw culinaire reacties.

Kapuziner is met slagroom of geslagen room en specerijen.
Cappuccino is met melk.

Het paneren van platgeslagen kalfsvlees zonder botten met eigeel en broodkruim bestond al in 1500 in het Ottomaanse rijk. In 1600 al in Italië en in 1700 in Frankrijk.

De Oostenrijkse keuken is 1 van de meest beinvloede keuken van Europa door hun buren. De keuken is beïnvloed door de Ottomanen, Balkanlanden, Italianen, Duitsland en de Fransen.

De Habsburgse adel hadden Franse koks in dienst om voor ze te koken. De Habsburgse burgerij hadden weer veel Franse kokshulpen en huishoudsters in dienst.
Franse gerechten, kooktechnieken, menuleer, bereidingen en het gangenstelsel zijn door de Fransen geïntroduceerd in de halve wereld en ook in Oostenrijk. Zo kwam de Franse Chef Escoffier in Hongarije in aanraking met Paprikapoeder en heeft dit geïntroduceerd in de Franse keuken.

Oostenrijk ligt voor 2/3 boven de 500 meter en de Oostenrijkse keuken kan je het best typeren als een Bergkeuken met gerechten met veel koolhydraten en vetten. Net als de Franse bergkeuken uit de Savoie, Isere en de Noord Italiaanse keuken. Waarom koolhydraten en vetten? Omdat dit zorgt voor energie en warmte voor de mens. Vandaar dat veel Alpengerechten op elkaar lijken en bijna dezelfde ingrediënten bevatten.

Het achterland van de Franse en Italiaanse Alpen biedt mede door het klimaat en de zee een groter en gevarieerd aanbod van ingrediënten. Vandaar dat de Franse en Italiaanse keukens rijker en gevarieerder zijn dan de beperkte Oostenrijkse keuken.

Het zou leuk zijn als de Oostenrijkse restaurants ook de door Michelin beoordeeld gaan worden en de Oostenrijkse keuken in opmars is . Net zoals wij 30 jaar geleden in NL met een opmars zijn begonnen.

Alleen de gedachte dat San Cassiano met oa St Humbertus plaats 29 van de wereld snel zal verbleken is een utopie. Zal nog zeker 10 tot 20 jaar gaan duren.

Michelin zal geen Stube meenemen in hun beoordelingen net zoals ze ook geen café en bistro meenemen in hun beoordelingen. Je moet de kwalificaties hebben van een restaurant.

Piet van Friet heeft anders ook sterrenkroketten.

Whatever. Ik geloof best wel dat Oostenrijk een inhaalslag maakt op culinair gebied, en dat is andere landen ook gelukt, bijv. Denemarken of Ierland.Daar kan je prima dineren als je het wil. Voor echt lekker eten, en dan bedoel ik óók de ‘gewone’ keuken van de streek die de grondslag is voor de ontwikkeling van het hoog-culinaire gebeuren ga ik wel naar Toscane, Sicilië, de Provence, de Bourgogne, daar weten de huisvrouwen en koks van niet-sterrenrestaurants zó goed hoe je van verse en plaatselijke ingrediënten de heerlijkste gerechten maakt, zonde om dat over te slaan. Tijdens de wintersport gewoon geen tijd tussen einde van de middag en een korte avond. De luiken gaan al vroeg dicht bij onzzzzzzz……

Life is what happens while you were checking your phone

@Jamie010
Stube is het aloude Oostenrijkse woord voor (verwarmde) kamer…Niet meer en niet minder.
Reken maar dat er heel veel Stubes gaan verschijnen in de Oostenrijkse Michelin gids.
Alvast wat waarschijnlijke kandidaten uit Lech: Griggeler Stuba, Krone-Stuben, Post-Stuben, Rote Wand Stuben…(en dat zijn dan nog slechts de restaurants met het woord Stube in de naam…er zijn er nog meer)

*bericht bewerkt door Liezen op 18 feb 2024 15:53

Denk je dat dat allemaal sterrenkandidaten zijn of eerder een ‘normale’ vermelding?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Denk je dat dat allemaal sterrenkandidaten zijn of eerder een ‘normale’ vermelding?

Roy83 op 18 feb 2024 15:50

Griggeler Stuba heeft wel 'ns 19,5 punten G&M gehad. Deden 15 jaar geleden al wat Flore**/17,5 (in Amsterdam) nu doet.
Rote Wand Schulhus misschien wel 20 punten. Hun chef Max Natmessnig kwam van Sergio Herman, en is net naar New York vertrokken
In het restaurant Klösterle (17 punten) zat tot voor kort het stel Jakob en Ethel. Die kwamen van het beroemde Fäviken.
Er zijn nu in Lech 3 restaurants met 4 Gault&Millau mutsen. Dat is ongeveer gelijk aan 2 sterren Michelin.
Drie potentiële 2-sterren restaurants dus…Schulhus heeft mogelijk al even op 3 sterren niveau gezeten.
En dan nog een heel wat restaurants rond de 15/16 punten, dus ongeveer 1 ster…

*bericht bewerkt door Liezen op 18 feb 2024 16:20

15/16 punten is soms een ster inderdaad. Dat niveau had ik niet verwacht, eigenlijk. Flore is het beste restaurant waar ik geweest ben, echt heel goed en vernieuwend (zonder zuivel alleen al). Maar nog steeds is voor mij niet een avondje uit wat goed combineert met wintersport :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Als het klimaat de komende jaren ervoor zorgt dat we in Vorarlberg niet meer kunnen skiën, kunnen we er wel lekker eten en wandelen 😉

Voor ons is het 's avonds ook teveel. Maar bij de lunch kan het wel 'ns heel leuk zijn. En je kunt een sombere sneeuw/regendag sowieso heel erg opfleuren met een bezoek aan een goed restaurant!

Vorig jaar kwamen we er bij toeval achter dat we in Saint Martin de Belleville vlakbij een 3 sterren restaurant zaten en dat ze die week nog een tafeltje vrij hadden… Omdat we allebei erg van lekker eten en goede hospitality houden (en de financiën het inmiddels toelaten) en nog nooit in een zaak met meer dan 1 ster hadden gegeten (ook maar 1 keer), dachten we : “doe eens gek”. Leuke ervaring. Een rib uit je lijf, dat wel. Een must? Nee. Lekker eten op wintersport is wel een fijne toevoeging, maar dat kan ook in een 'eenvoudig ’ restaurant.
Vergis je trouwens niet; restaurants met een traditionele keuken kunnen ook prima een ster verdienen. In Bangkok is / was zelfs een streetfood zaak met een ster.

Nog zo’n praktisch ding; ik moet dan kleding en schoenen mee die ik normaal niet bij me heb op wintersport :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Roy83 dat is zo leuk aan een lunch; gewoon met je skischoenen in een sterrentent! (nou ja, het terras bij voorkeur natuurlijk)

Haha dat is waar, misschien ooit laat in het seizoen, een late lunch in de zon op het terras…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Haha dat is waar, misschien ooit laat in het seizoen, een late lunch in de zon op het terras…

Roy83 op 19 feb 2024 11:55

Nou wij hebben het gewoon op een zonnige vroege januarizaterdag gedaan ;-)
https://guide.michelin.com/pl/en/article/news-and-views/the-….

*bericht bewerkt door Liezen op 19 feb 2024 16:19

Plaats een reactie