Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Heliskiën in Vorarlberg nog steeds toegestaan

Edo op 20 januari 2022· 3 reacties

Dankzij de goedgekeurde vergunning hoef je niet per se naar Canada om te heliskiën.
Dankzij de goedgekeurde vergunning hoef je niet per se naar Canada om te heliskiën.

Vorarlberg blijft de enige Oostenrijkse deelstaat die heliskiën toelaat. De deelstaatregering heeft de aanvraag opnieuw goedgekeurd. De vergunning werd echter niet voor vijf jaar verleend, zoals aangevraagd door de exploitant Wucher Helicopter, maar slechts voor twee en een half.

Strenge voorwaarden voor operators

Heliskiën in het Bregenzerwald of het Montafon zit er echter voorlopig nog niet in. De enige heli-skiplekken in Vorarlberg bevinden zich in de bergen rond Lech, op de Mehlsack en in de Schneetäli-Orgelscharte. De helivergunning wordt bovendien verleend voor twee en een half jaar, dus maar half zo lang als de aanvrager zou willen. Daarnaast werd het toerismebureau in Lech, waar men bij de skischolen een ‘helidrop’ kan boeken, gevraagd een concept te ontwikkelen hoe heliskiën te rijmen valt met het thema duurzaamheid in het toerisme. De deelstaatregering sprak in dit verband van ‘strikte voorwaarden’. De beslissing werd dan ook genomen na zorgvuldige overweging van alle meningen.

Natuurbeschermingsorganisaties in het verweer

Natuurbeschermingsadvocaat Katharina Lins had betoogd dat de hernieuwde goedkeuring van de heli-skivluchten niet verenigbaar was met de klimaatbeschermingsdoelstellingen van de deelstaatregering. Zij had samen met enkele natuurbeschermingsorganisaties een open brief geschreven aan gouverneur Markus Wallner (ÖVP). Nauwelijks ontwikkelde landschapsgebieden en vooral in het wild levende dieren zouden nadelige gevolgen ondervinden van de hoge geluidsbelasting.

Ongeveer 250 vluchten per seizoen

De kennisgeving staat vluchten toe in een seizoen van 1 december tot 31 mei van het volgende jaar, behalve op zaterdag, zondag en feestdagen. De afgelopen jaren zijn er per seizoen zo’n 250 vluchten uitgevoerd met zo’n 1.000 gasten, waaronder ook een helidrop door onze redacteur Rick Kersten. “Een verhoging is niet te verwachten, aangezien de vergunning onder tal van voorwaarden en eisen wordt verleend”, zegt gedeputeerde Christian Gantner (ÖVP) namens Vorarlberg ORF.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Vorarlberg blijft de enige Oostenrijkse deelstaat die heliskiën toelaat.

In Nassfeld Karinthië zag ik 2 jaar geleden ook de optie tot heliskieen, maar misschien stijgen die op net over de grens in Italie? :p

Als ze het helemaal verbieden zal wie nog wil heliskiën gewoon het vliegtuig nemen om een paar duizend kilometer verder (Oost-Europa, Rusland, Georgië, …) te gaan heliskiën.

Gevolg: economisch verlies EN extra CO2 uitstoot door het vliegen…

@Sneeuwplank Dat klopt. Je mag in Italië wel heliskiën, dus dan ga je daarheen: http://www.heliski-alpeadria.com/. Eenzelfde truc doet Tignes met Italië: https://valheliski.com/tignes-heliski/

*bericht bewerkt door Edo op 20 jan 2022 10:13

Plaats een reactie