Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Live: laatste dag van het skiseizoen in Sankt Johann in Tirol

Henri op 27 maart 2023·bewerkt op 27 maart 2023· 9 reacties

De laatste seizoensdag van Sankt Johann in Tirol
De laatste seizoensdag van Sankt Johann in Tirol

Zondag was ik op pad in het skigebied van Sankt Johann in Tirol. In de ochtend kwam de zon nog tevoorschijn, maar rond het middaguur begon het bovenin al licht te sneeuwen. Het was een voorproefje van de sneeuwval die vandaag volgt, maar helaas is deze verse sneeuw voor het gebied mosterd na de maaltijd, want gisteren was het hier de allerlaatste dag van het skiseizoen.

Een mooie skidag

Direct boven het sneeuwdek had het in de nacht nog een beetje gevroren, waardoor de pistes er eigenlijk verrassend goed bijlagen. Natuurlijk zorgden de vrij hoge temperaturen en de tijdelijke zonnestralen er wel voor dat het al snel zacht werd, met name onderin, maar dat is niets bijzonders zo eind maart op deze hoogte. Omdat het de hele dag lekker rustig bleef is deze slush juist best leuk.

In het hele skigebied heerste ook een eind-van-het-seizoen-sfeertje. Niet alleen de zachte pistes verklapten dit, maar sommige almhutten waren al bezig met een voorjaarspoets en het liftpersoneel was ontspannen en maakte steeds contact met de weinige gasten die nog onderweg waren in het gebied. Het zorgde voor een heerlijk ontspannen skidag, maar het blijft natuurlijk altijd jammer om te zien dat het seizoen (voor sommige skigebieden) tot een einde loopt.

Vroegere sluiting dan gepland

Al voor het begin van het skiseizoen meldde Sankt Johann in Tirol dat een aanzienlijk deel van het skigebied dit weekend voor het laatst open zou gaan. Bij genoeg sneeuw stond er voor meerdere liften en pistes wel nog een verlenging op het programma. Het deelgebied van Oberndorf met de Bauernalm gondel en de Penzing stoeltjeslift zou sowieso sluiten, maar de rest zou nog tot 10 april doorgaan.

Na de magere sneeuwhoeveelheden en de rappe sneeuwsmelt in de afgelopen weken moest het skigebied helaas ingrijpen. Bij aankomst zagen we een A4’tje hangen bij de skiliften met daarop de informatie dat wegens de magere sneeuwcondities het hele skigebied na deze zondag zal sluiten. Het skigebied ligt niet heel erg hoog, tussen de pakweg 600 en 1600 meter, en op veel plekken werden de pistes al erg dun, dus het is een logisch besluit.

De omringende gebieden gaan nog wel even door. Zo gaat Kitzbühel met een beperkt aanbod rondom de Hahnenkamm tot en met 16 april door. Daarnaast zijn er natuurlijk nog genoeg hooggelegen gebieden die tot diep in april of zelfs later doorgaan. Het skiseizoen is nog lang niet voorbij.

Onze laatste afdaling van dit seizoen hier in St. Johann, de heerlijke zwarte piste naar Oberndorf in Tirol
Onze laatste afdaling van dit seizoen hier in St. Johann, de heerlijke zwarte piste naar Oberndorf in Tirol


Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Dit jaar, na meer dan 20 jaar ook nog eens langsgeweest voor 1 dag. Ik was positief verrast, een leuk gebied voor zijn aantal kilometers. Voor een week is het te klein voor mij, maar als familiegebied is het top!
Dit jaar was het in deze regio idd echter een mager sneeuwseizoen. Toch wel top om te zien dat de technische sneeuw ondertussen veel euvel heeft verholpen. In de jaren 90 heb ik 2 winters voor een groene Eichenhof lift gestaan. :)

*bericht bewerkt door Joy85 op 27 mrt 2023 11:58

Seizoenseindes hebben blijven altijd iets speciaals hebben… de rust, het (vaak) lekkere weer, prima pistes en de verontwaardigde reacties vanuit thuis dat je “zo laat nog kan skiën??”

Gang is alles

De gordijnen van het seizoen gaan langzaam dicht.

Blik op het nieuwe seizoen nu ;-)
M’n zomervakantie naar de Alpen expres laat gepland (tm 6-10) in de hoop de eerste gletsjermeters te maken begin oktober. Hopelijk lukt het dit jaar, vorig jaar gingen ze pas later in oktober open door het zachte droge (na)jaar. Op 27-10 stonden we voor het eerst op de latten op de Pitztaler.

*bericht bewerkt door KrisWeer op 27 mrt 2023 12:40

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Toch een tamelijk teleurstellende winter die zich snel laat samen vatten: te laat, te zacht en te kort. 50% minder sneeuw dan gebruikelijk in de Alpen.ik was bij vrienden in Tirol, vlakbij Imst. Ze hadden maar 1 week genoeg sneeuw om te langlaufen in de hele winter. Dan maar hopen op een ‘normaal’ of misschien wel een ‘goed’ seizoen volgend jaar.

Life is what happens while you were checking your phone

Het is tot dusver geen fantastische winter, maar zo horror is het nu op veel plekken ook weer niet. Het kwam laat op gang in Frankrijk, maar ook weer niet absurd en in Oostenrijk was het buiten de lage dalen gewoon mooi skiën. De mooiste maand breekt nu pas aan; dikke dumps, strakke luchten en rustige en hele relaxte sfeer op en aan de pistes .

Toch een tamelijk teleurstellende winter die zich snel laat samen vatten: te laat, te zacht en te kort. 50% minder sneeuw dan gebruikelijk in de Alpen.ik was bij vrienden in Tirol, vlakbij Imst. Ze hadden maar 1 week genoeg sneeuw om te langlaufen in de hele winter. Dan maar hopen op een ‘normaal’ of misschien wel een ‘goed’ seizoen volgend jaar.

Leon100 op 27 mrt 2023 13:06

In Oostenrijk ws wel, maar Oostenrijk is niet de hele Alpen. Bv in de dolomieten was 't gewoon goed raak in december (meer sneeuw dan normaal) en ook in jan viel er af en toe iets bij. Alleen daarna was ’ t het typische dolomiti droge weer, met weken aan een stuk geen water/regen/sneeuw, en ook iets te warm. Maar om nu te spreken van een ramp jaar voor 't skieen… bwa. (voor 't water niveau daarentegen wel).

Zuidalpen is wel echt magertjes dit jaar hoor. West- en Noordalpen zijn na een trage start toch best aardig voorzien en er lijkt nog het nodige bij te komen daar. In ieder geval op 2.000 meter dan.
https://whiterisk.ch/de/snow/comparative-depth

Mr. Slow

@Quick bestaat deze kaart ook voor de hele alpen?

Weet ik niet helaas. Deze is van SLF, het Zwitserse instituut voor sneeuw- en lawineonderzoek. Misschien weet Roel het?

Mr. Slow

Plaats een reactie