Tips gebieden met de 3Täler pas en advies rondje Warth- Lech- Zürs- Zug- Lech- Warth

Dit onderwerp gaat over de bestemming Warth - Schröcken

Hi allen (en in het bijzonder Ski Arlberg specialisten),

Van 7 t/m 11 maart zit ik in Damüls met de 3 täler kaart. Ik zit na te denken over een verdeling welke gebieden ik allemaal wil aandoen (ik hou van gebiedjes hoppen) en een route voor een tochtje. Graag heb ik hierbij wat tips over het volgende:

  • Verdeling: 3 dagen Damüls- Mellau (waaronder halve middag Faschina?), 1 dag Diedamskopf en 1 dag Warth met rondje Lech zijde of ook nog een aparte dag Warth- Schröcken of andere verdeling?

  • Ik wil een upgrade kopen om het rondje Warth- Lech- Zürs- Zug- Lech- Warth te maken, is dit tochtje een beetje redelijk te doen in een dag inclusief rustig lunchen? Op de pistekaart lijkt het alsof je (een groot stuk?) door het dorp van Lech moet lopen om de Rüfikopf baan te moeten nemen. Verder nog moeilijkheden in de route?

Paar overige vragen:

  1. Hoeveel km zou dit rondje zijn;
  2. Hoe zit het normaliter met de conditie van skiroute 170 richting gondel Zug? Mijn mede skigenoot is geen groot fan van ongeprept volgens mij.
  3. Zijn er nog pistes die ik niet mag missen/ extra moet nemen in dit rondje? Piste 144 vanaf de Müggengrat richting Zürs wil ik sowieso extra pakken. Trittkopf/ 134 ook waard om nog even langs te gaan?

Ik zou zeggen, @Liezen grijp je kans nu je het onderwerp met recht richting Lech kunt trekken😉

Bedankt allen!

*bericht bewerkt door Amelm op 21 feb 2024 13:00

@Jesper brandt maar los

Haha, Faschina zeker doen! Als de skiroutes in goede staat zijn, kun je je daar ook prima een hele middag vermaken.

1 dag Warth met rondje Lech zijde of ook nog een aparte dag Warth- Schröcken of andere verdeling?

Ik zou een hele dag uittrekken voor Warth-Lech-Zürs-Zug waarbij je Warth enkel als start- en eindpunt gebruikt en dan een halve of hele dag voor de rest van het Warth-Schröcken gebied. Genoeg leuke pistes in Warth-Schröcken, maar allemaal niet bijzonder lang dus je kunt al het interessante in 1 dagdeel doen als je wilt. Wij hadden vorig jaar maar 3 skidagen en hebben toen Diedamskopf en Warth-Schröcken op 1 dag gecombineerd.

Ik wil een upgrade kopen om het rondje Warth- Lech- Zürs- Zug- Lech- Warth te maken, is dit tochtje een beetje redelijk te doen in een dag inclusief rustig lunchen? Op de pistekaart lijkt het alsof je (een groot stuk?) door het dorp van Lech moet lopen om de Rüfikopf baan te moeten nemen. Verder nog moeilijkheden in de route?

Makkelijk te doen, de hele Weiße Ring (Lech-Zürs-Zug-Lech zonder uitstapjes) kun je makkelijk binnen 2 uur doen als de condities en drukte normaal zijn. De Weiße Ring zelf is skitechnisch overigens niet zo boeiend, het zijn vooral de pistes in de buurt ervan die leuk zijn. Pak daar ook zeker een paar van mee.

Dat stukje lopen naar de Rüfikopfbahnen is een verwaarloosbaar stukje, ~ 200 meter. Verder zijn er een paar vlakke stukken op de route. Die vind je op piste 185, laatste stukje naar de Seekopfbahn en Zürserseebahn, begin van skiroute 170 en halverwege piste 200.

  1. De Weiße Ring is 22 km en de rode piste vanaf Salober naar de Auenfeldjet (verbindingsgondel Lech<>Warth) 1,8 km dus zo’n 24 km. Vanaf het bergstation van de Weibermahdbahn (waar de Auenfeldjet in overgaat) sta je direct op het parcours van de Weiße Ring.
  2. Skiroute 170 wordt altijd geprepareerd. Ik weet niet of jullie ook freeride spul/kennis hebben, maar er starten wel freeride routes vanaf de Madloch die in Zug uitkomen. Bijvoorbeeld de routes Großes/Kleines Stierloch en Stierfall. Bovenaan Madloch start naast de 170 ook nog skiroute 171 (Rinderhütte), die wordt in principe nooit geprepareerd.
  3. 144 inderdaad, 134 is ook zeker de moeite. Dit zijn wel de 2 leukste pistes in Zürs. Verder vind ik de pistes die vanaf de Seekopfbahn en Zürserseebahn starten altijd tof, daar kun je er evt. nog 1 of meerderen van doen. Trittalp 122/121 is ook leuk om een keertje mee te pakken en mocht je nog tijd over hebben is bij niet te warm weer piste 223 ook een mooie bij de Steinmähderbahn.

*bericht bewerkt door Jesper op 21 feb 2024 15:59

Gang is alles

Super bedankt @Jesper voor je uitgebreide beschrijving! Als ik het zo lees dan is het zeker de 30 euro upgrade waard voor het dagje Ski Arlberg en dit rondje erbij te doen, dit kan 's ochtends aan de kassa van Warth gekocht worden toch?

Ik zit nog te twijfelen over nog een aparte dag Warth- Schrocken, tussendoor wisselen dat doe ik eigenlijk enkel als er een korte busverbinding is zoals tussen Faschina en Damüls. Eigenlijk lijkt verder Warth- Schrocken me een beetje saai; relatief korte afdalingen, bijna alles op dezelfde bergflank. Enkel de afdaling naar Schrocken lijkt me wel weer grappig maar dan heb je de bus weer nodig.

We zitten ook het dichtst bij Damüls- Mellau, de rest is toch wel weer even rijden dus moet even overleggen met metgezel hoe vaak hij ergens anders heen wil. Zelf ski ik het liefst elke dag in een nieuw gebied, beetje rupsje nooit genoeg (bijna net zo erg als jij, behalve dat ik niet wissel op de dagen zelf😉🤣).

Is Diedamskopf echt de moeite waard zonder de dalafdalingen (zijn dicht) of voegt dit weinig toe?

Andere tips voor pistes/ restaurants o.i.d. zijn altijd welkom van iedereen.

*bericht bewerkt door Amelm op 21 feb 2024 16:54

Wij zijn laatste week januari in Warth geweest. De skiroute 170 was toen best pittig vond ik zelf. De eerste keer hadden we mooi weer en goed zicht, maar er waren veel keiharde stukken waardoor het zweet mij op de rug stond. Ik ben 47 en ski sinds mijn 21ste elk jaar. Kom normaal gesproken echt goed rode pistes af, maar had met deze route een beetje moeite. Tweede keer sneeuwde het, waardoor er veel bulten lagen en het was toen ook erg druk, hadden we de rest van de week nergens zo gehad. We zijn beneden gekomen maar ik deed het niet voor de lol. Verder is het rondje wat jij wilt doen idd prima in een dag te doen, ik vond zelf echter de pistes bij Lech en de skiroute vanaf die kant naar Zug veel leuker dan de pistes bij Zürs. Wij zijn de hele week vooral in Warth-Schröcken en Lech/Zug geweest

@Amelm
Nog wat aanvullende tips:
*Ga op een zonnige dag. Lech/Zürs/Warth heeft weinig bomen. Bespaar je anders het geld
*Ga niet als er veel wind voorspeld wordt. Auenfeldjet kan dan sluiten, en dan ben je de sjaak.
*Neem vanaf Rüfikopf skiroute 181 (altijd geprepareerd). Een heerlijke golvende rode piste. Veel leuker dan de blauwe piste 180
*Aan het eind van 144 kun je NIET naar de Zürserseebahn skiën, dit staat verkeerd in de skikaart. Je moet de weg oversteken om daar direct in de Übungshang of Trittkopfbahn te stappen. Je kunt daarna ook weer makkelijk terugwisselen naar de Seekopf via twee skibruggen over de weg heen.
*Piste 145 is ook heerlijk, in een spectaculaire omgeving. Wij doen altijd eerst een keer 145, en dan 144.
*Maak niet de klassieke beginnersfout om piste 165 te doen. Lijkt leuk vanuit de lift, is helemaal niks.
*Probeer het zo te plannen dat je luncht in Oberlech. Daar is de keuze reuze, terwijl het in Zürs moeizaam is. In Oberlech heb je aardig wat decadentere tenten. Leuk om een keer te doen. Mocht je het toch liever ‘gemütlich Oostenrijks’ willen ga dan naar bijv. Salome, Mohnenfluh, Formarin, Cresta.

*bericht bewerkt door Liezen op 21 feb 2024 17:31

Wij zijn nu in Ski Arlberg en hebben gisteren de weisse ring (als deel van de Run of Fame vanuit St Anton) geskied met onze kinderen. Was fantastisch en mede dankzij de goede sneeuw goed te doen, ook de skiroute die er geweldig bij lag. Als het allemaal ijs is geworden lijkt het me een stuk minder. Wij hebben ook goed gelunched onderweg en waren pas rond 10.30u vertrokken, bovendien was het druk en veel verse sneeuw dus overal hopen op de piste maar toch hebben we het allemaal ruim op tijd gehaald zonder te hoeven haasten.

Vandaag Warth - Schrocken gedaan vanuit Lech (met de auto vanuit St Anton naar Lech gereden) en ons daar een ruime halve dag uitstekend vermaakt incl lunch. Heerlijk rustig en fantastische sneeuw.

Veel plezier alvast, wij zijn fan !

Top, bedankt allemaal voor de reacties. Ik heb alle suggesties/ pistenummers met de pistekaart ernaast zitten uitpluizen, zo leer je nog eens een pistekaart goed kennen😎

Heb een aardig idee inmiddels en dat rondje plus de extra genoemde pistes moet prima voor de (late) lunch in Oberlech lukken (ik start doorgaans stipt bij openingstijd😁), dan kunnen we daarna nog wat extra pistes in Warth- Schrocken pakken.

*bericht bewerkt door Amelm op 21 feb 2024 20:11

Ik vind persoonlijk de Weisse Ring overrated, wanneer je 1 dag Ski Arlberg vanuit Schrocken doet, zou ik alles skiën in Schrocken/Warth/Lech/Zug;
's ochtend lekker alles afknallen in Warth Schrocken; dan rond 11u30 naar Auenfeldjet > naar Lech afdalen > Rufikopf > Langer Zug (215) > Schlosskopfbahn > Lunchen in Oberlech > dan alles aan Lech en Zug (177!!) skiën. En dan je laten verrassen hoe goed de noordhellingen van de Saloberkopf terug in Schrocken er nog bij liggen (252!)

*bericht bewerkt door Derhansel op 21 feb 2024 20:47

@Derhansel,
De Rüfikopf in het ochtendlicht is toch werkelijk prachtig. En dan lekker de 181…
En dan door naar Muggengrat en Zürsertäli, koffietje bij Flexenhäusl…en dan Madloch!
Overigens is de afdaling Madloch-Lech (ipv Zug) ook prachtig, en altijd rustig. Wel een stukje lopen in Lech. Of dan een (lunch)pauze bij Hüs8, Gasthof Post of Hotel Arlberg…
177 Zugertobel is inderdaad ook prachtig qua natuurschoon, maar qua skiën ook niet echt spannend wel?

*bericht bewerkt door Liezen op 21 feb 2024 22:08

@Derhansel,
De Rüfikopf in het ochtendlicht is toch werkelijk prachtig. En dan lekker de 181…
En dan door naar Muggengrat en Zürsertäli, koffietje bij Flexenhäusl…en dan Madloch!
Overigens is de afdaling Madloch-Lech (ipv Zug) ook prachtig, en altijd rustig. Wel een stukje lopen in Lech. Of dan een (lunch)pauze bij Hüs8, Gasthof Post of Hotel Arlberg…
177 Zugertobel is inderdaad ook prachtig qua natuurschoon, maar qua skiën ook niet echt spannend wel?

Liezen op 21 feb 2024 22:08

Ook mee eens, zo ski je idd mooiere afdalingen dan de traditionele weisse ring.
Ik ben gewoon enorme fan van Langer Zug, en als je hem aandurft, dan zou ik zelfs een bezoek aan Zurs voor de Zursertali laten schieten.

@Derhansel,
Langerzug is ook prachtig! Kan ook 'middags na de lunch heel goed ;-)

Even helpen hoor, Ski Arlberg is niet bepaald mijn thuisgebied, wat/ waar is Langerzug.

Liftnamen of pistenummers kan ik nog opzoeken maar dit zie ik niet (zal wel iets rond Zug zijn?)

@Amelm,
Langerzug is van Rüfikopf terug naar Lech, nr. 215. Via Schafalplift.
Geprepareerde skiroute. Geldt als de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk
Het steile stuk is inderdaad heel steil, wel altijd goede sneeuw. Prachtige omgeving.

*bericht bewerkt door Liezen op 22 feb 2024 11:09

Haha, lekker filmpje om dizzy te worden. Met bovenlichaam draaien (ook door anderen) viert hoogtij🤣 Mooie piste en omgeving!

Wat ik niet zo goed snap met al die skiroutes; sommige zijn geprept en anderen niet. In mijn beleving (en dacht ook officiële betekenis) is iets pas een skiroute als hij ongeprept is, wat is anders het verschil met een gewone piste?

Die snap ik ook niet helemaal daar. Aan de andere kant heb je in Frankrijk dan weer ongeprepareerde pistes en komen skiroutes nauwelijks voor.

Inderdaad erg steil dat eerste stuk. Daarna loopt het naar omhoog uit een komt er een heel mooi pad door het bos. Laatste stuk is echt helemaal vlak.

@Amelm
Skiroute en Skipiste zijn juridische categorieën. Helemaal precies weet ik het niet, maar de lawinegevoeligheid is een belangrijke factor hierbij. (en preparatie in juridische zin dus veel minder).
De ook hierboven genoemde Zugertobel 177 is niet meer dan een skiweg, lichtblauw. Maar wel een skiroute. Wordt ook vaak gesloten in het voorjaar vanwege lawinegevaar. Is ook de plek waar Prins Friso z’n ongeluk had.
M’n vermoeden is dat een skiroute standaard dicht gaat bij lawinestufe 4, en een piste niet. Maar waarschijnlijk is het complexer dan dat.
Ook speelt een rol dat je op een skiroute altijd onverwachte dingen tegen kan komen, zoals stenen. Dit geldt in het bijzonder voor Madloch 170 in het voorseizoen. Is ook vaak gewoon dicht met Kerst daarom. Een skipiste is meer ‘gegarandeerd’

*bericht bewerkt door Liezen op 22 feb 2024 12:48

Plaats een reactie