6 afgelegen berghutovernachtingen

Edo op 01 december 2023· 17 reacties

Rifugio Bella Vista
Rifugio Bella Vista

Deze winter even geen zin in uitpuilende skidorpen? We tippen zes rustieke berghutverblijven die door hun hoge, geïsoleerde ligging in het skigebied rust en ruimte bieden. Semi-spartaans, maar sfeervol. En gegarandeerd aan de piste!

1. Rifugio Bella Vista (Schöne Aussicht)

Val Senales (Schnalstal) (IT), 2.845 m / 42 km piste

Bella Vista betekent ‘mooi uitzicht’ en dat biedt deze uit 1869 stammende berghut in Val Senales (Schnalstal) zeker. Vanuit een houten hottub of Zweedse outdoor sauna tuur je over de Hochjochfernergletsjer en zijn pistes. Je kan tevens in een iglo of nabijgelegen historische douanepost overnachten. Het in 2006 gemoderniseerde hoofdgebouw aan de rode Hintereis 2-piste biedt twee- tot zespersoons kamers en een slaapzaal. Must-eat: de culinaire knoedels van huttenwaard Paul Grüner.

Overnachting met halfpension vanaf € 85

2. Rifugio Lagazuoi

Cortina d’Ampezzo/Alta Badia (IT), 2.752 m / 120 km piste

Geïsoleerde ligging: check. Unesco Werelderfgoed: check. Italiaanse keuken: check. Overvloedige zonuren: check. Een verblijf op de Lagazuoi-top in het gelijknamige deelgebied van Cortina d’Ampezzo is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Alhoewel het de jongste berghut (1965) uit dit rijtje is, is hij absoluut sfeervol. Gelegen naast het bergstation van de kabelbaan vanuit Passo Falzarego, biedt de hut toegang tot de panoramische Armentarola-afdaling van Alta Badia met zijn paardenlift.

Overnachting met halfpension vanaf € 105

Uitzicht vanuit de Rifugio Lagazuoi
Uitzicht vanuit de Rifugio Lagazuoi

3. Duisburger Hütte

Mölltaler Gletscher (AT), 2.572 m / 17 km piste

In tegenstelling tot Frankrijk puilt Oostenrijk uit van de bemande skihutten. Reden daarvan is de Duitse Alpenvereniging (DAV) die de afgelopen anderhalve eeuw actief overal hutjes op hoogte heeft gebouwd en actief onderhoudt. Zo ook de Duisburger Hütte, halverwege het skigebied van de Mölltaler Gletscher. Het natuurstenen bouwwerk uit 1910 ligt pal naast de zwarte Eissee-FISpiste (nr. 10). In 2008 werd de hut gemoderniseerd en uitgebouwd. Het biedt nu plaats aan dertig man, zowel ‘s zomers als ‘s winters.

Overnachting met halfpension vanaf € 65

Duisburger Hütte
Duisburger Hütte

Tip: De toegankelijkheid van hutten wordt begrensd door de openingstijden van de skiliften. En neem contant geld mee in verband met afwezigheid pin.

4. Cabane Mont-Fort

Verbier (CH), 2.457 m / 412 km piste

Meer Zwitsers dan dit wordt het niet. Deze klassieke berghut in het skigebied van Les 4 Vallées ligt aan de rode Cabanepiste pal voor de beroemde Bec des Rosses-freerideberg, met uitzicht op de Mont Blanc en Grand Combin. Het deels houten, deels stenen hutje is zowel uit de Verbier- als de Nendaz-kant bereikbaar. Het fotogenieke stulpje stamt uit 1925. In 2001 is de berghut vergroot en gemoderniseerd; hij telt momenteel 15 kamers en 58 bedden. Overdag is het een geliefde lunchplek.

Cabane Mont-Fort (Foto:myswitzerland.com
Cabane Mont-Fort (Foto:myswitzerland.com

5. Dresdner Hütte

Stubaier Gletscher (AT), 2.308 m / 110 km piste

Met 140 bedden is dit de meest royale overnachtingsplek van de zes. Het gigantische natuurstenen bouwwerk uit 1873 behoort tot de sectie Dresden van de Duitse Alpenvereniging (DAV) en wordt al meer dan 100 jaar beheerd door de familie Hofer, de vierde generatie. In 1973 kreeg de hut een buurman in de vorm van de Stubaier Gletscherbahn, het huidige middenstation vanwaar het gletsjerskigebied begint. Door deze gondelnabijheid is de in 2002 gemoderniseerde berghut ook zeer geschikt voor de allerkleinsten.

Overnachting met halfpension vanaf € 64

Dresdner Hütte
Dresdner Hütte

6. Krefelder Hütte

Kaprun (AT), 2.300 m / 61 km piste

De traditioneel ogende Krefelder Hütte uit 1909 ligt op de Roßkopf aan de rode Langwiedpiste, midden in het gletsjerskigebied van Kaprun. Vanuit de met larikshouten dakspaan betimmerde hut heb je perfect uitzicht op de omgeving. Enerzijds de Kitzsteinhorn, anderzijds het Salzachtal en de Zeller See. Zo’n 40 slaapvertrekken zijn voorhanden. Na de Tweede Wereldoorlog zaten er Amerikanen gestationeerd en werd het gebruikt als skischool. In 1969 volgde een modernisatieronde en in 2000 werden de grote slaapzalen omgebouwd tot vierpersoonskamers.

Overnachting met halfpension vanaf € 81

Krefelder Hütte in Kaprun
Krefelder Hütte in Kaprun

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

Leuke topic…!

Dresdner hutte al wel een keer 's zomers gedaan.
Man man man wat een gesnurk was dat :-)
Misschien had dat te maken met de overvloedige hoeveelheid weissens.

Totales Vollidiot

Hopelijk komt er een vervolg op dit topic! Erg leuk 🤗

Ha geweldig! Het staat nog wel ergens op een lijstje om dat een keer te doen.

It is an amazing world

Krummholzhütte op Hauser K aibling in Schladming is ook echt een aanrader!

Hoe geïsoleerd is een hut met een kabelbaan voor de deur?

Hoe geïsoleerd is een hut met een kabelbaan voor de deur?

bram82 op 01 dec 2023 12:05

Voor mij telt geïsoleerd al deels wanneer er verder weinig andere bebouwing in de buurt is.
En bij dit soort hutten kom je ook niet via wegen.

Ja, het kan inderdaad nog verder afgelegen zijn, als je er enkel lopend of per sneeuwscooter heen kan komen.

Zelf heb ik zoiets nog niet gedaan, het verblijf in dit soort hutten klinkt interessant. Dan gaat mijn voorkeur toch uit naar een eigen kamer, eenvoudig en klein vind ik niet echt een punt, toch kies ik liever voor een eigen kamer dan slapen op een slaapzaal.

Dat laatste is ook mogelijk, maar dat moet dan voor mij wel een hele fijne hut zijn, wil ik dat doen. Denk dan aan een goede ligging ten opzichte van de piste, of een heel gaaf uitzicht hebben.

Had eigenlijk de Dolomiten Hütte wel in het rijtje verwacht. https://dolomitenhuette.at/winter/#einzigartig-page…

*bericht bewerkt door Snow_Junky op 01 dec 2023 14:39

Had eigenlijk de Dolomiten Hütte wel in het rijtje verwacht. https://dolomitenhuette.at/winter/#einzigartig-page…

Snow_Junky op 01 dec 2023 14:39

Deze ligt een heel eind van de pistes af toch? Zo stel ik me een huttentocht voor… niet gewoon boven op de berg naast het liftgebouw logeren zoals de meeste hier beschreven.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Ik heb tijdens mijn huttentocht 2x geslapen in de Lagazuoi hut. Inmiddels een kleine 20 jaar geleden. Was voor mij ook de eerste keer wintersport in Italië. Op alle fronten was het voor mij uniek. Daarna ieder jaar naar Italië. 😃

Leuk topic! Voor ons (Grand Massif FR) is de dichtstbijzijnde optie in dit ritje de Mont Fort cabane. Een lokale klassieker hier is refuge de Gers, maar wat minder alpien als hutten in deze lijst. Maar er moeten er toch wel een paar te vinden zijn in Frankrijk (@Rogier) ??

Gelukkig heb ik het privilège om parttime huttenwaard te spelen in een van de mooiste, of in ieder geval bijzonderste hutten van de Franse Alpen :)

null

Een leuk topic!

In maart 2023 nog in de Weißmieshütte op 2.726m boven Saas Grund overnacht. Leuke hut, goed met lift bereikbaar, aardige uitbaters.
www.weissmieshuette.ch

En een fantastische omgeving!

null
null
null

Eat, sleep, ski

De Dortmunder hutte in Kühtai, voor een deel afgelegen.

Wij gaan in februari naar de Fermeda Hütte in Val Gardena. Zin in!

Verbaast me een beetje dat Brandenburger Haus er niet bij staat! Die is alleen via een gletcher tocht bereikbaar, minimaal 5 uur van dichtstbijzijnde skilift, en heeft geen warm water…

Verbaast me een beetje dat Brandenburger Haus er niet bij staat! Die is alleen via een gletcher tocht bereikbaar, minimaal 5 uur van dichtstbijzijnde skilift, en heeft geen warm water…

mrb00t op 03 mrt 2024 16:12

Alleen de ligging al! Op een soort “eiland” omgeven door drie gletsjers. Geweldig!
Ik heb daar ooit nog om 3 uur 's nachts de sirtaki gespeeld op een oude gitaar die aan de muur hing.
Ja, daar was drank bij betrokken…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie