Simpelweg genieten: 8 geweldige skigebieden in Skirama Dolomiti

gesponsord op 04 januari 2022· 1 reactie

Zonopkomst vanuit Paganella. Foto: Frizzera
Zonopkomst vanuit Paganella. Foto: Frizzera

Wintersport in Italië, en dan specifiek in de 8 gebieden van Skirama Dolomiti in Trentino, is simpelweg genieten. Deze gebieden liggen in en rondom de Brenta Dolomieten, om preciezer te zijn in de natuurparken Adamello Brenta en Stelvio. Denk dan aan zonnige gebieden, de geweldige Italiaanse kookkunsten en zeer goed geprepareerde pistes. Er is voor iedere wintersporter een skigebied te vinden in Skirama Dolomiti. En het mooiste, je kunt eenvoudig skigebied-hoppen, waardoor je wintersport nog mooier wordt. In totaal vind je hier 400 kilometer aan pistes! Ja dat lees je goed, 400! En je bent zeker van goed besneeuwde pistes, er valt namelijk genoeg natuursneeuw en de Italiaanse snowmakers zijn misschien wel de beste ter wereld!

Madonna di Campiglio

Madonna di Campiglio is een erg mooi bergdorp met een autovrij centrum. Hier vind je leuke en chique winkels. Het dorp ligt op 1500 meter hoogte en aan beide kanten van het dorp gaan liften omhoog. De top van het gebied ligt op zo’n 2500 meter. Hoog, sneeuwzeker en lekker lange afdalingen. Elk jaar wordt hier in het donker de Worldcup slalom geskied, op de unieke 3TRE piste, erg indrukwekkend. Je vindt hier ook het Ursus snowpark bij Grostè, een must voor de snowboarders en freestylers. Vanuit de lift kun je volop genieten van hun kunsten. Je zit hier bijna altijd ski-in ski-out en het recept van je vakantie hier is: parkeer de auto en geniet van je wintersport.

Folgardia Foto: Marco Corriero
Folgardia Foto: Marco Corriero

Pinzolo & Folgardia-Marilleva

Pinzolo is het kleine zusje van Madonna di Campiglio en ligt iets lager, maar is wel een typisch Italiaans bergdorp. Hier heb je een fantastisch uitzicht op de Brenta Dolomieten en heb je de keuze uit mooie brede, rode pistes. Wil je het wat pittiger? Probeer dan de Tulot Audi Quattro, deze zal je zeker in je benen voelen. Vanuit dit gebied brengt de Dolomiti Express kabelbaan, zwevend over de prachtige Brenta vallei, je vlot op de pistes van Madonna di Campiglio en Folgarida-Marilleva. Deze laatste liggen dan wel in het Val di Sole maar ze zijn aangesloten op het gebied van Madonna di Campiglio. Je vindt er heerlijke afdalingen, snowparken en een ruime keuze aan accommodaties aan en op de pistes. Een niet te missen afdaling is de Nera van Folgarida, aangelegd in 1967: een klassieker!

Tip: Skirama heeft interessante aanbiedingen zoals de maart-specials, de springspecial en de Pasen-aanbiedingen

Marilleva Foto: Marco Corriero
Marilleva Foto: Marco Corriero

Pejo 3000 & Ponte di legno-Tonale

Iets verderop in Val di Sole bij Pejo kun je met een gondel omhoog naar 3000 meter. Direct sta je in het hart van het Stelvio natuurpark met een adembenemend uitzicht op de omringende bergwereld. Pejo 3000 is klein maar oh zo fijn. De afdaling vanaf de top tot in Pejo, de ‘Val delle Mite’, is maar liefst 8 kilometer lang en je maakt niet minder dan 1600 hoogtemeters. Naast de leuke pistes vind je hier ook een geweldige funslope. Een aanrader is om te pauzeren in de Scaiotolo hut. Hier vind je een geweldig kinderpark! Nog een stukje verder sta je in het skigebied Ponte di Legno - Tonale op de Passo Tonale (2000 meter). Hier heb je een uitgebreid aanbod aan pistes. Je kunt ook omhoog naar de Presena gletsjer (3.000 meter) en helemaal afdalen naar Ponte di Legno in Lombardije. Deze 11 kilometer lange 'Pista Paradiso’ is een must. Het gebied is vanwege het mooie off-piste terrein bovendien internationaal bekend onder freeriders.

Buon appetito: Eten en drinken in Italië is veelal van een top prijs-kwaliteitverhouding, ook in de hutten waar je vaak kunt kiezen uit ‘self-service’ of bediening aan wit tafellinnen. Neem de tijd en geniet van lokale gerechten met het zicht op de Brenta Dolomieten.

Pejo 3000 Foto: T. Prugnola
Pejo 3000 Foto: T. Prugnola

Paganella Ski

In de Brenta Dolomieten is Paganella Ski met de dorpen Andalo, Fai della Paganella en Molveno een absolute aanrader voor het hele gezin. Lekker gevarieerde pistes, grote oefenweides en veel speeltuinen voor de kleintjes. Je hebt hier een uniek uitzicht op de Brenta Dolomieten en vanaf de top van de Paganella zie je zelfs het Gardameer liggen. Daal je af richting Fai della Paganella via de Olimpionica, dan kun je je vastbijten in een 5 kilometer lange afdaling met zo’n 1000 hoogtemeters.

Heerlijk eten in Skirama Foto: Caspar Diederik Storytravelers
Heerlijk eten in Skirama Foto: Caspar Diederik Storytravelers

Monte Bondone

Iets zuidelijker bij de stad Trento ligt Monte Bondone. Een ideaal gebied voor een cityski. Trento is een mooie authentieke stad en biedt wat je van Bella Italia verwacht. Mooie pleinen, kastelen, musea, fresco’s, winkeltjes en restaurants en dat alles op een steenworp afstand van de fraaie pistes van Monte Bondone. Het skigebiedje is niet groot maar de brede, prachtig aangelegde afdalingen met zicht op de stad en de Brenta Dolomieten zijn de moeite meer dan waard. Vergeet ook de ‘Rocce Rosse’ niet, want dat is zo’n piste die je blijft herhalen. En weer kunnen snowboarders en freestylers hun hart ophalen, ditmaal in het olympische snowpark.

Tip: De enige echte drukke periode in Italiaanse skigebieden zijn de twee weken na Kerst. De rest van de tijd heb je hier geen last van wachtrijen of drukke piste.

Alpe Cimbra
Alpe Cimbra

Alpe Cimbra

Tot slot, maar zeker niet de minste van dit 8-tal: het skigebied Alpe Cimbra met de dorpen Folgaria, Lavarone en Lusern. Je waant je hier in een andere wereld met het weidse uitzicht, de spitse Dolomietentoppen aan de horizon, de kleine pittoreske dorpjes en de hutjes verdwaald langs de pistes. Met zo’n 100 kilometer aan afdalingen is er genoeg keuze voor het hele gezin. En schrik niet, want op de pista Salizzona kunnen de leden van het Amerikaanse skiteam voorbij komen. Zij gebruiken dit gebied regelmatig als trainingslocatie.

Jaren wezen skiën in het prachtige Val di Sole. Eerste keer in 2003 in Madonna di Campiglio. Vliegreis met KRAS, 7 uur weg van huis, half 2 op de piste. Geweldig. Daarna meerdere malen Mezzana (hotel Monte Giner), Dimaro (Rosatti), Folgarda en Commezzadura. Heerlijk eten, goeie koffie, adembenemende natuur. Betaalbaar. Ik zeg doen. Busonderneming Bakker (Sneeuwberg) rijdt vanuit Noord-Holland rechtstreeks naar dit fantastische gebied.

*bericht bewerkt door KarinEs op 04 jan 2022 20:56

Karin Es
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie