Noordkant wisselvallig, zuidkant zonnig

Roel op 11 maart 2024· 7 reacties

Saas-Fee (CH)
Saas-Fee (CH)

We beginnen met een foto uit Saas-Fee waar de zon helemaal is doorgebroken na al het sneeuwgeweld van de afgelopen weken. Hier en in de Italiaanse Alpen droogt de boel snel op en krijgen we een heerlijke wintersportweek! De noordelijke Alpen houden wat meer last van bewolking, maar eerst kan er regionaal nog een leuk laagje sneeuw vallen.

Krachtig maar kort

De balans van gisteren is dat er in het noordwesten van Italië en de aangrenzende Franse en Zwitserse gebieden de meeste sneeuw is gevallen. In Saas Balen (Saastal) viel 43 cm en in Zermatt 30 cm, genoeg voor een tijdelijke blokkade van de toegangswegen naar beide dalen. Later trok deze neerslag naar de Dolomieten, maar hoewel het hier ook stevig sneeuwde was dit maar van korte duur. Hierdoor vielen de hoeveelheden toch wat tegen ten opzichte van de berekeningen. Zo was het in Sankt Christina (Santa Cristina) in Val Gardena na twee uur al voorbij.

Dat laat niet onverlet dat het ook in de Dolomieten de komende dagen genieten is. De voorzichtig doorbrekende zon op het laatste webcambeeld staat symbool voor een prachtige week aan de hele zuidkant van de Alpen. En wit is wit.

Na de sneeuw komt de zon in Val di Fassa (ITA)
Na de sneeuw komt de zon in Val di Fassa (ITA)

Twee hotspots

Aan de noordkant van de Alpen is het toch een wat ander verhaal. Hier was van sneeuw gisteren geen sprake en het waaide er flink, vooral in Oostenrijk, waardoor sommige liften niet gingen. Vandaag krijgt de oostelijke helft van Oostenrijk met een toename van de bewolking te maken, waaruit vanaf 1500 meter wat sneeuw valt. Vannacht richt de sneeuwval zich op de skigebieden ten oosten van Salzburg. Bij een naar 1000 meter dalende sneeuwgrens kan er in het oosten van het Salzburgerland, Oberösterreich en de Steiermark toch zo’n 10-30 centimeter vallen. Elders blijft het bij maximaal 5-15 centimeter.

De andere hotspot komt boven Zwitserland te liggen. In de nacht naar woensdag komt er een pluk neerslag vanuit het noorden afzakken. Een storing die 10 tot 20 centimeter sneeuw in zich heeft vanaf 1200 meter. Mogelijk kunnen de noordelijke Franse Alpen of het Oostenrijkse Vorarlberg hier ook nog van profiteren, het is namelijk nog steeds niet helemaal duidelijk waar het sneeuwvalgebied begint en eindigt. Hier twee berekeningen:

Zachter

Leuke kansjes, want vanaf woensdag loopt de temperatuur op en valt eventuele neerslag vooral als regen aan de noordkant van de Alpen. Geen grote hoeveelheden maar wees erop voorbereid dat er ieder moment een buitje mogelijk is in de Oostenrijkse, Zwitserse en Franse skigebieden. Tussendoor schijnt de zon en donderdag wordt zelfs overal een zonnige dag. Zo lijkt het geen slechte vakantieweek te worden, met vanalles wat aan ‘weer’. Duimen dat de sneeuwhoeveelheden de komende 48 uur positief uitvallen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Heerlijk plaatje van Fassa. Daar word ik blij van!

Laatste dag met sneeuw in de Pyreneeën. Intussen ligt er in Candanchu 320 cm op 2000 meter hoogte en 150 cm in het dal op 1500 meter hoogte. Het ziet er wel naar uit dat het nu snel warmer zal worden. De winter is bijna voorbij.

Hoop dat er nog wat sneeuw valt in het Kleinwalsertal aankomende dagen…

Het is hier fantastisch in les sybelles! Goede sneeuw en zon! Af en toe ook wat wolken met een sneeuwbuitje maar niets te klagen. Vanaf woensdag volop zon. Top!

In Arabba gisteren toch wel 40 cm sneeuw gevallen

Heerlijk plaatje van Fassa. Daar word ik blij van!

Tiny-M op 11 mrt 2024 09:41

1 1/2 week te laat die zon 😒

Wij rijden vanmiddag vanuit Prali richting Puy. Voor woensdag hebben we zo goed als zeker een gids kunnen regelen. Zijn er mensen in de buurt die aan willen haken woensdag ? Zo ja, laat maar even weten.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie