Nieuwe skiliften in Frankrijk (2021/2022)

Henri op 12 oktober 2021· 17 reacties

Het bergstation van de nieuwe Vallandry gondel met het nieuwe kinderland (lesarcs.com)
Het bergstation van de nieuwe Vallandry gondel met het nieuwe kinderland (lesarcs.com)

Ook voor de Franse skigebieden is het skiseizoen vorig jaar in het water gevallen, maar toch is er deze zomer in veel gebieden gewerkt aan de bouw van nieuwe skiliften. Ik heb alle ontwikkelingen in de skigebieden in de gaten gehouden en voor jullie een overzicht gemaakt van de nieuwe skiliften in Frankrijk in 2021/2022.

Paradiski: 10-persoons gondel Vallandry en stoeltjeslift Lovatière

In Les Arcs, onderdeel van Paradiski, is deze zomer de 4-persoons stoeltjeslift Vallandry vanuit het gelijknamige dorp vervangen door een gloednieuwe 10-persoons gondel van skiliftproducent Poma. Direct bij het bergstation van de nieuwe gondel wordt er ook een nieuw kinderland aangelegd met twee lopende banden. De Flocon sleeplift zal blijven staan. De lift legt een hoogteverschil af van 573 meter over een afstand van ruim 2 kilometer. Het bergstation ligt op 2138 meter. In een later stadium kan de gondel maar liefst 3000 personen per uur naar boven brengen.

De nieuwe Vallandry gondel
De nieuwe Vallandry gondel

Aan de andere kant van dit gigantische skigebied van Paradiski wordt er in La Plagne gewerkt aan de vernieuwing en de gedeeltelijke ontmanteling van het gletsjerskigebied. Het project is door corona uitgesteld waardoor we er nog twee jaar op moeten wachten, maar het zijn interessante ontwikkelingen. Collega Wouter heeft een erg boeiende blogserie geschreven over het verleden (deel I), en heden en toekomst (deel II) van de gletsjer waarin deze nieuwe gondel ook uitgebreid wordt beschreven.

Een vernieuwing die deze zomer wel compleet is doorgevoerd in La Plagne is de vervanging van de stoeltjeslift Verdons Nord door een moderne 6-persoons stoeltjeslift. De Verduns Nord was de langste vastgeklemde stoeltjeslift van het skigebied en daardoor vrij traag. Met de komst van de nieuwe Lovatière stoeltjeslift zal alles voortaan op rolletjes lopen. De nieuwe lift is ruim 1,8 kilometer lang en gaat voor de broodnodige capaciteitsverhoging zorgen. Maar liefst 3000 personen per uur kunnen met de Lovatière stoeltjeslift naar boven worden getransporteerd. Het dalstation ligt direct naast de Becoin stoeltjeslift bij Plagne Centre, dus een stuk lager dan zijn voorganger. Het bergstation ligt op de plek van het oude bergstation van de Verduns Nord.

De nieuwe Lovatière stoeltjeslift (groen)
De nieuwe Lovatière stoeltjeslift (groen)

Visualisatie van de nieuwe Lovatière stoeltjeslift (skipass-laplagne.com)
Visualisatie van de nieuwe Lovatière stoeltjeslift (skipass-laplagne.com)

Les Deux Alpes: nieuwe 10-persoons gondel Super Venosc

Ook vanuit het populaire Les Deux Alpes worden er vernieuwingen gemeld. Het betreft een nieuwbouw in de sector Vallée Blanche, het kleine deelgebied aan de westkant van het dorp. De stoeltjeslift Super Venosc was in 2018 al afgebroken door de komst van de nieuwe Résidence Club Les Clarines. Een nieuwe 10-persoons gondel moet het deelgebied een stuk aantrekkelijker maken. Aanvankelijk krijgt de Super Venosc gondel een capaciteit van slechts 1400 personen per uur, maar dit kan nog worden uitgebouwd naar 2200 personen per uur.

Aan de andere kant van het dorp is tegelijkertijd de capaciteit van de Diable stoeltjeslift flink verhoogd om wachttijden te voorkomen. Voortaan kunnen er met de 6-persoons stoeltjeslift 3000 personen per uur naar boven worden gebracht.

Super Venosc
De nieuwe Super Venosc gondel

Alpe d’Huez: stoeltjeslift Marmottes I wordt combibaan

Nadat er in het skigebied van Alpe d’Huez vorig jaar al twee nieuwe skiliften zijn gebouwd, wordt er ook dit jaar weer flink geïnvesteerd. Er staat een ombouw op het programma: de Marmottes I stoeltjeslift wordt een combibaan.

De Marmottes stoeltjeslift staat er al sinds 2009, maar nu is ervoor gekozen om deze lift om te bouwen tot een télémix, een gecombineerde gondel- en stoeltjeslift. De reden van deze transformatie is dat cabines steeds meer geliefd zijn bij skiklasjes en er bovendien steeds meer niet-skiërs met de lift naar boven willen. Cabines zijn beter geschikt voor deze mensen, omdat dit tot minder oponthoud leidt bij het instappen. Hierdoor hoeft de lift niet meer zo vaak langzamer te draaien.

De Marmottes I stoeltjeslift (groen) wordt getransformeerd tot combibaan
De Marmottes I stoeltjeslift (groen) wordt getransformeerd tot combibaan

Portes du Soleil: verbeterde verbinding tussen Morzine en Les Gets

Met de komst van de nieuwe 6-persoons stoeltjeslift Belvédère in Portes du Soleil wordt de verbinding van Morzine naar Les Gets en het gebied rondom de Pointe de Nyon aanzienlijk verbeterd. Aan de ligging van de nieuwe lift verandert niks; de stoeltjeslift volgt het tracé van zijn voorganger. Over een lengte van 950 meter legt de nieuwe Belvédère stoeltjeslift slechts 77 hoogtemeters af. In totaal kunnen er 2800 personen per uur naar boven worden getransporteerd. De capaciteitsproblemen tijdens de drukke weken zullen vanaf nu dus verleden tijd zijn.

Nieuwe Belvédère stoeltjeslift in Morzine
Nieuwe Belvédère stoeltjeslift in Morzine

Vars: een gloednieuwe stoeltjeslift naar het hoogste punt

Project uitgesteld tot zomer 2022!

Fans van het skigebied La Forêt Blanche kunnen zich ook verheugen op een nieuwe skilift. In Vars is namelijk een nieuwe koppelbare stoeltjeslift naar de Pic de Chabrières gebouwd. Eigenlijk stond de vervanging van de Mayt stoeltjeslift op het programma, maar door problemen met onder andere de ondergrond bij het bergstation kan deze vernieuwing vooralsnog niet doorgaan. Daarom is de bouw van de 6-persoons stoeltjeslift Chabrières II naar het hoogste punt van het skigebied naar voren geschoven.

Het dalstation van de nieuwe stoeltjeslift ligt bij het bergstation van de combibaan Chabrières, die twee jaar geleden is gebouwd. De Crévoux stoeltjeslift en Chabrières sleeplift worden met de komst van de nieuwe stoeltjeslift overbodig en dus ontmanteld (in rood op de kaart). Een klein minpuntje aan de nieuwe lift is dat het bergstation niet helemaal op de top van de Pic de Chabrières (2750m) komt te liggen, maar iets lager. De Col sans Nom piste terug naar Risoul zal wel bereikbaar blijven.

In het rood de twee ontmantelde liften en groen de nieuwe Chabrières II lift in Vars
In het rood de twee ontmantelde liften en groen de nieuwe Chabrières II lift in Vars

Les Contamines: 6-persoons stoeltjeslift Olympique

In de afgelopen maanden is direct aan de voet van het Mont-Blancmassief in het skigebied Les Contamines de bouw van een nieuwe stoeltjeslift afgerond. De oude 3-zitter Roselette is vervangen door de moderne en koppelbare 6-persoons stoeltjeslift Olympique van Poma. De lift uit 1985 was aan vervanging toe. De toegang tot de Hauteluce sector wordt met de komst van de stoeltjeslift flink verbeterd. 2700 personen per uur kunnen voortaan de oversteek maken. Het tracé wordt iets verschoven, waardoor het dalstation vlakbij het dalstation van de Jonction stoeltjeslift zal liggen.

De ligging van de nieuwe Olympique stoeltjeslift in Les Contamines
De ligging van de nieuwe Olympique stoeltjeslift in Les Contamines

Les Orres: nieuwe 6-persoons stoeltjeslift voor Les Orres 1800

In 2018 werd de eerste Doppelmayr D-line stoeltjeslift van Frankrijk gebouwd in Les Orres 1650. Nu, drie jaar later, staat er een verbetering van een stoeltjeslift in Les Orres 1800 op het programma. De oude 2-persoons stoeltjeslift Prébois en de 4-persoons stoeltjeslift Préclaux zijn vervangen door een koppelbare 6-persoons stoeltjeslift. Het berg- en dalstation van de nieuwe lift liggen exact op de plaats van de oude stations van de Prébois stoeltjeslift, waardoor er een snelle verbinding met de Pousterle en Fontaines stoeltjesliften wordt gecreëerd.

De rode Rolande piste naar het dalstation van de Prébois stoeltjeslift is zodanig aangepast dat het voortaan een groene piste is met de naam ‘Prébois’. In het oefengebied bij Les Orres 1800 is de Bois Méan sleeplift ook afgebroken. Twee overdekte lopende banden dienen als vervanging van de sleeplift.

De nieuwe Prébois stoeltjeslift op de pistekaart van Les Orres
De nieuwe Prébois stoeltjeslift op de pistekaart van Les Orres

Nieuwe Prébois stoeltjeslift in Les Orres (lesorres.com)
Nieuwe Prébois stoeltjeslift in Les Orres (lesorres.com)

Les Saisies: allereerste gondel voor het skigebied Espace Diamant

Deze zomer is de bouw van een nieuwe gondel bij Les Saisies voltooid. Het is een primeur voor het uitgestrekte skigebied Espace Diamant, want de nieuwe 10-persoons gondel Les Rosières is de eerste gondel van het hele gebied. Tot vorig jaar bestond het skigebied met maar liefst 192 kilometer aan piste alleen maar uit stoeltjes- en sleepliften. De Rosières gondel vervangt de gelijknamige 4-persoons stoeltjeslift en zorgt voor een snelle toegang tot het skigebied voor wintersportgasten die in het dorpje Bisanne 1500 verblijven. Met een snelheid van 5 meter per seconde duurt een liftrit naar de top van de Mont Bisanne voortaan slechts 4 minuten. De capaciteit ligt op 1600 personen per uur. Direct bij het dalstation van de Rosières gondel is er deze zomer op een oefenhelling ook nog een nieuwe sleeplift gebouwd.

Helemaal rechts bij Bisanne 1500 de nieuwe Rosières gondel
Helemaal rechts bij Bisanne 1500 de nieuwe Rosières gondel

Nieuwe Rosières gondel in Espace Diamant (lessaisies.org)
Nieuwe Rosières gondel in Espace Diamant (lessaisies.org)

Overige nieuwe liften

Uitgestelde projecten

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

@Henri hoe zit het met de geplande liften Lynx en Falaise in Metabief?

Edit: en de nieuwe Marais en Aiguille Rouge in Tignes/val d’Isere welke voor dit jaar gepland staan?

*bericht bewerkt door Matthias123 op 12 okt 2021 14:01

Born to Ride

En de nieuwe La Masse (Les Menuires) ?
En de nieuwe Orelle express ?
En vanaf Orelle naar de Cime Caron ?
Allemaal nieuw… dit jaar…

En de nieuwe La Masse (Les Menuires) ?
En de nieuwe Orelle express ?
En vanaf Orelle naar de Cime Caron ?
Allemaal nieuw… dit jaar…

Droopy2 op 12 okt 2021 16:47

Lees even onderaan het stuk. 😉

Snow!

Leuk om te lezen altijd!
Gaaf dat er nog een apart Blog over Masse en Orelle komt!

@Henri
Edit: en de nieuwe Marais en Aiguille Rouge in Tignes/val d’Isere welke voor dit jaar gepland staan?

Matthias123 op 12 okt 2021 13:51

Uitgesteld tot 2022, dacht vergunningsproblemen, maar dat weet ik niet zeker meer

Les Saisies en het nabijgelegen Evasion Mont Blanc zijn in verhouding met hun aantal pistekilometers ongeveer de twee meest onderbelichte skigebieden van de Alpen. Reisorganisatoren bieden ook nauwelijks accommodaties aan in deze omgeving. Apart.

@Henri
Edit: en de nieuwe Marais en Aiguille Rouge in Tignes/val d’Isere welke voor dit jaar gepland staan?

Matthias123 op 12 okt 2021 13:51

Uitgesteld tot 2022, dacht vergunningsproblemen, maar dat weet ik niet zeker meer

Jaco op 12 okt 2021 19:11

Dat zou zomaar kunnen! https://www.wintersport.nl/nieuws/25/12/2020/hoe-een-vlinder…

Click. Click. Peace

In La Plagne hebben ze afgelopen 10 jaar toch wel een hoop verbeterd zeg, ook met die nieuwe lift dit jaar. Hierdoor wordt het stukken makkelijker om de drukke kernen te ontwijken. Een net wat betere verbinding van onderaan Verdons Sud naar onderaan Carella zou het helemaal afmaken.

@Matthias123 vooralsnog blijft het vrij stil rondom die projecten. @Mathijs! klopt, eigenlijk onterecht. Met name Evasion Mont-Blanc vind ik echt een schitterend skigebied, zie: https://www.wintersport.nl/weblog/02/12/2020/op-verkenning-i…

Opmerkelijk die gondel in Vallandry. De enige drukte was 'ochtends bij het opstarten. Ik had eerder een gondel verwacht die aansluit op de Vanoise Express, al is de rij daar ook wel snel weg. Maar goed, we hebben altijd de Grizzly stoeltjeslift nog die parallel aan de gondel gaat😄

Opmerkelijk die gondel in Vallandry. De enige drukte was 'ochtends bij het opstarten. Ik had eerder een gondel verwacht die aansluit op de Vanoise Express, al is de rij daar ook wel snel weg. Maar goed, we hebben altijd de Grizzly stoeltjeslift nog die parallel aan de gondel gaat😄

Martin7182 op 13 okt 2021 16:58

Volgens mij liep die onderste stoeltjeslift ook wel tegen ouderdomsproblemen aan. Heb daar wel een aantal keer langer moeten wachten 's ochtends omdat ze de lift niet opgestart kregen. Dus wat dat betreft niet onlogisch om die te vervangen.

(nooit zelf geprobeerd) Kan je vanaf het vertrekpunt van de Vanoise Express tussen de appartementen in niet naar Vallandry centrum skiën (ik dacht dat Plan Peisey toch iets hoger lag)?
Of gaat dit toch licht bergop onderweg?
Anders zou deze nieuwe lift net een goede 2de weg omhoog zijn als alternatief voor de Peisey lift (die ik tot nu altijd genomen heb)

Glide on!

Hoi Rogier, leuke update en interessant. Ik focus op Paradiski en heb al geboekt. Veel sneeuwplezier! Groet, Maria

(nooit zelf geprobeerd) Kan je vanaf het vertrekpunt van de Vanoise Express tussen de appartementen in niet naar Vallandry centrum skiën (ik dacht dat Plan Peisey toch iets hoger lag)?
Of gaat dit toch licht bergop onderweg?
Anders zou deze nieuwe lift net een goede 2de weg omhoog zijn als alternatief voor de Peisey lift (die ik tot nu altijd genomen heb)

Vivace op 14 okt 2021 01:28

Bij mijn weten kan dit niet… er ligt een heuvelrug in de weg der tussen

@skifan ik heb even je post gecopiëerd naar het topic 2021-2022

Samenvatting van alle nieuwe liften in Frankrijk: https://www.skipass.com/news/les-nouveautes-dans-les-domaine…

skifan op 25 nov 2021 09:19
Glide on!

Les Saisies en het nabijgelegen Evasion Mont Blanc zijn in verhouding met hun aantal pistekilometers ongeveer de twee meest onderbelichte skigebieden van de Alpen. Reisorganisatoren bieden ook nauwelijks accommodaties aan in deze omgeving. Apart.

Mathijs! op 12 okt 2021 19:44

Houden zo😜. Z
Zijn allebei hele leuke skigebieden. Espace Diamant (les saisies) is niet heel moeilijk en uitdagend, maar je kunt er heerlijk relaxed over de pistes cruisen. Leuk om het gebied letterlijk rond te gaan in 2 richtingen, wel even een bus nemen, maar ach dat hoort erbij.
Heel leuk gebied voor jonge kinderen. Veel boardercrosses voor jong en oud, maar ook veel funparken en routes tussen de bonen voor jonge kinderen.

Evasion Mont Blanc ook heel leuk. Wel wat minder met de sneeuw in het gedeelte van megeve ivm de ligging van de pistes op de zuid hellingen. Bij Saint gervais les bains is de sneeuw, in onze ervaring dan, over het algemeen wat beter. De dalafdaling naar Saint gervais les bains is niet altijd open en je moet daar ook regelmatig de weg oversteken (vaak ski’s uit)
Maar het leuke van dit gebied is dat je vanuit megeve ook naar combloux kunt met de bus en daar een dagje of wat lekker skiën. En die zeker een daagje Les Contamines, zit in de uitgebreide skipas inbegrepen. Heel leuk voor een dag of 2. Auto parkeer je onderaan de gondel.

*bericht bewerkt door linda5 op 08 mrt 2022 22:12

linda

Qua tijdstip waarop de lift in gebruik wordt genomen valt het buiten dit topic maar het lijkt me voor paradiski fans interessant genoeg om hier te plaatsen: De nieuwe Glacier lift naar de Bellecote gletsjer

bon ski
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie