Hoogstandje: Jakobskreuz, Buchensteinwand

Edo op 14 januari 2023· 2 reacties

Het Jakobskreuz. Foto: kitzbueheler-alpen.com
Het Jakobskreuz. Foto: kitzbueheler-alpen.com

Een kruis bovenop een berg is niet een ongewoon tafereel in de Oostenrijkse Alpen. Maar als deze maar liefst 30 meter de lucht in reikt – het kruis dan –, is er toch iets ongebruikelijks aan de hand. Het skigebied Buchensteinwand pronkt dan ook graag met hun Jakobskreuz als “het grootste toegankelijke bergkruis ter wereld”. Maar ieder huisje heeft zijn kruisje, want de verrijzenis van het symbolische teken kende flink wat weerstand onder de kleine Tiroolse gemeenschap.

Geheimtip in het Pillerseetal

Het skigebied Buchensteinwand in het hart van het Pillerseetal is al geruime tijd een geheimtip voor wintersporters. Met zijn 22 kilometer piste is het geen bestemming om eindeloos rond te dolen, maar deze overzichtelijkheid maakt het juist zo aantrekkelijk voor families. Het is tevens onderdeel van de ‘3 Länder Freizeit-Arena’: een skipasverbond met meer dan 150 kilometer piste. Dus wie alsnog een dagje kilometers wil maken, kan bijvoorbeeld op bezoek bij de buren in Lofer of Sankt Johann in Tirol. Buchensteinwand is echter de mooiste panoramaberg van alle, en daar hebben ze dankbaar gebruik van gemaakt door een markant uitkijkplatform te bouwen op de 1.456 meter hoge top. Het Jakobskreuz ligt schuin boven de vierpersoonsstoeltjeslift vanuit daldorp Sankt Jakob in Haus en wordt tevens geflankeerd door de vierpersoonslift Panoramabahn.

Buchensteinwand met het prominente kruis. Foto: kitzbueheler-alpen.com / defrancesco
Buchensteinwand met het prominente kruis. Foto: kitzbueheler-alpen.com / defrancesco

Hoe ontstond het kruis?

De kiem van het idee ligt in 2001, als Toni Wurzrainer bij aankomst van zijn bedevaart naar het Spaanse Santiago de Compostella een enorm kruis op een berg in zijn boek schetst. Als eigenaar van het bedrijf TIM - Tourismus Innovations Management GmbH in Kirchberg in Tirol lanceert hij het idee in 2005 in zijn thuisdorp. Hij vindt geen gehoor, maar de directie van de Pillersee Bergbahn heeft er in 2007 wel oren naar. Door het Pillerseetal loopt een traject van de beroemde Sint Jacobsweg; de drukbelopen pelgrimsroute naar Spanje. Het Jakobskreuz zal een eerbetoon zijn aan de volharders.

Het duurt echter vijf jaar om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Velen van de 770 inwoners tellende gemeente zien de “monsterachtige wolkenkrabber” niet zitten. “Misvorming van het landschap en misbruik van een religieus symbool”, klinken de argumenten. Voortrekker Wurzrainer weet de meerderheid te overtuigen van zijn goede bedoelingen en ook de financiële noodzaak in een tijd waarin toeristische inkomsten slinken. In 2013 wordt er een twee derde meerderheid behaald in het referendum en kan de schop in de grond. De kosten van 1,9 miljoen euro blijken zich later terug te betalen. Na meerdere schamele inkomstenjaren en een dreigend faillissement van het skigebied in 2017, wordt het overgekocht door de Pletzer-groep uit Hopfgarten, eigenaar van de liften op de Hohe Salve (SkiWelt) en een aanzienlijk aandeel in de bergbanen van Sudelfeld. Het Jakobskreuz was een van de belangrijkste redenen voor de aankoop. Hiermee was het skigebied gered en kon er weer worden geïnvesteerd in nieuwe liften en sneeuwkanonnen.

Ook voor bruiloften

De bouw van het Jakobskreuz blijkt een uitdagende periode. Niet alleen door het weer – door de harde wind kunnen er geen steigers worden gebruikt –, maar ook door de vaste openingsdatum. Deze 25 juli is de naamdag van St. Jacob en dus ideaal om mee te starten. Het reuzenkruis bestaat uit een stalen frameconstructie met vier bovengrondse niveaus en twee kelderverdiepingen, waarvan de wanden aan de buitenzijde opvallend zijn bekleed met 43 duizend dakspanen van larikshout. Middels een lift kun je naar niveau 2 komen, waar zich in de vier dwarsarmen verhuurruimtes voor bruiloften en seminars bevinden. Rondom de liftschacht loopt een trap, die over meerdere verdiepingen naar het bovenste platform leidt. Zo is het bedevaartsgebouw niet alleen een 360 graden panoramisch uitzichtpunt over de Kitzbüheler Alpen, maar ook een plek voor tentoonstellingen en lezingen. Sinds de oplevering in 2014 heeft het zich ontwikkeld tot hét herkenningspunt van de regio met 50 duizend bezoekers per jaar.

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Leuk gebied inderdaad
Zowel zomer als winter.
Vanuit de hoofdlift langs het kruis moet je wel een stuk “prikken”.
Vanuit Fieberbrunn gaan we daar wel eens een dag heen voor de afwisseling.

Leuk en verrassend.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie