Waarom ik zo lyrisch blijf over Puy Saint Vincent

Rogier op 14 februari 2024· 16 reacties

Het dorpje van Puy 1400
Het dorpje van Puy 1400

Sinds het begin van wintersport.nl schrijf ik al over Puy Saint Vincent. Dat is niet zo gek, gezien ik vanuit mijn huis de prachtige lariksbossen van Puy kan zien. In dit gebied kun je namelijk alles: van ruige freeride-avonturen tot gezinsvriendelijk skiën. Ik heb hier mijn meest memorabele poederafdalingen beleefd, maar ook enkele van de meest angstige momenten van mijn leven meegemaakt. Ondanks dat ik elk jaar tientallen andere skigebieden bezoek, ben ik telkens weer helemelaal gelukkig dat Puy mijn thuisgebied is!

Sneeuwzeker dankzij het eigen microklimaat van Puy Saint Vincent

Een van de grootste troeven van Puy is de enorme sneeuwzekerheid. Ook dit jaar ligt er weer meer dan voldoende sneeuw in Puy, van de top tot de bodem, en de kwaliteit ervan is uitstekend. Dit is eigenlijk bijna elk jaar het geval. Sinds mijn komst hier in 2002, heb ik slechts twee teleurstellende winters meegemaakt. Over het algemeen zijn de condities hier altijd uitstekend dankzij het gunstige microklimaat, dat ervoor zorgt dat de sneeuw vaak nét iets beter is dan in omliggende gebieden.

Deze foto heb ik gisteren gemaakt, zo goed zijn de condities hier nu
Deze foto heb ik gisteren gemaakt, zo goed zijn de condities hier nu

Die heerlijke lariksbossen
Die heerlijke lariksbossen

Geweldige off-piste mogelijkheden in de Pays des Ecrins

Puy Saint Vincent heeft jaren geleden mijn hart gestolen vanwege de fantastische off-piste mogelijkheden, te midden van prachtige lariksbossen en uitgestrekte open hellingen. Na een verse sneeuwval zijn er speciale freeridezones om veilig kennis te maken met poedersneeuw. Terwijl ik dit artikel schrijf, ben ik net terug van een heerlijke ochtend skiën in de poeder. Hoewel de poederstress hier de afgelopen 20 jaar misschien wat is toegenomen (misschien ben ik daar mede verantwoordelijk voor ;-) ), is er nog steeds voldoende ruimte om mooie sporen te trekken!

Eind van het seizoen op de Pendine
Eind van het seizoen op de Pendine

Mid winter op de Crete
Mid winter op de Crete

De leukste pistes in Puy Saint Vincent

Als je op zoek bent naar een gebied met honderden kilometers aan pistes, kun je beter elders kijken. Persoonlijk heb ik daar geen behoefte aan. De 70 kilometer aan pistes in Puy zijn voor mij ruimschoots voldoende, vooral omdat ze van uitstekende kwaliteit zijn. Mijn favorieten in Puy Saint Vincent zijn:

  • La Crête: een heerlijke, speelse blauwe piste met geweldige uitzichten! Neem hem vanaf de Rocher Noir lift.
  • Bois des Coqs: een prachtige, steile rode piste door het bos. Geweldig na een sneeuwdump, of vroeg in de ochtend als hij net geprepareerd is.
  • Carmen: hou je van buckels? Probeer dan de zwarte Carmen. De favoriet van mijn dochter!
  • La Draye: een wat verborgen piste, maar hier lijkt de sneeuw altijd net wat beter dan op de andere pistes.
  • La Grande Combe: de rode pistes van de hoogste top, de Pendine. Neem deze 's ochtends vroeg als hij net geprepareerd is en je weet weer waarom het snijden met je staalkanten zo ontzettend lekker is!

Maar eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan. De speelse Coqs, de leuke boardercross, de altijd goede Bergerie, de knalpiste van de Clos d’Aval, eigenlijk zijn alle pistes fijn. Zelfs de groene ‘Chemin’ ski ik met uitzondering van het hoogste, vlakke deel met veel plezier (dus vanaf de Bergerie-lift is deze top). Hier vind je geen saaie verbindingspistes. En mijn kinderen zijn niet weg te slaan uit de kleine maar fijne snowparks.

Puy is een ideaal familiegebied
Puy is een ideaal familiegebied

Op de blauwe Crête
Op de blauwe Crête

Het familievriendelijke karakter van Puy Saint Vincent

Na jarenlang bij elke verse laag sneeuw als eerste op de piste te staan, ben ik inmiddels ook wat ouder en ski ik regelmatig met mijn twee kinderen door het gebied. En daar is Puy ideaal voor. Alle pistes leiden naar dezelfde plek (Puy 1400), dus verdwalen is eigenlijk niet mogelijk. Dit maakt het gebied uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Lisa, mijn dochter, mocht al sinds haar zevende met haar skivriendjes zelfstandig skiën. Daarnaast biedt Puy een goede mix van eenvoudige en meer uitdagende pistes, waardoor er voor iedereen genoeg te beleven is. Langs de vele pistes zijn er leuke paadjes waar kinderen met veel plezier leren skiën. De skileraren nemen de betere skiklasjes mee naar het bos van Tournoux, wat garant staat voor geweldige verhalen. Puy voelt ook erg veilig aan, omdat er bijna geen gevaarlijke kruisingen zijn. Alleen boven de 1600 meter is het wat lastiger omdat daar de pistes samenkomen, maar daar wordt aan gewerkt. In de toekomst zullen de pistes hier meer omheen worden geleid.

Heerlijk langlaufen op de Têtes
Heerlijk langlaufen op de Têtes

Langlaufen in Puy Saint Vincent

Ten slotte nog een reden waarom ik zo dol ben op Puy. Sinds het Coronajaar ben ik helemaal verslingerd geraakt aan langlaufen. Het langlaufdomein (en de wandelpaden) naast Puy is echt geweldig, met sportieve loipes en een adembenemend uitzicht. Heb je nog niet veel ervaring met langlaufen? Dan kun je beter starten in Vallouise, want in Puy zijn er een paar stevige afdalingen en klimmen. Maar ik ben hier verliefd geworden op deze prachtige sport.

Heerlijk wandelen of...
Heerlijk wandelen of...

...knallen op de MTB, en dat ook...
...knallen op de MTB, en dat ook...

... weer erg familie vriendelijk!
... weer erg familie vriendelijk!

En de zomer?

Maar naast de winter kom ik ook regelmatig in de zomer naar dit gebied. De mountainbiketracks zijn hier namelijk fantastisch. Ze zijn niet alleen goed onderhouden, maar je vindt hier ook erg leuke en tegelijkertijd makkelijke tracks, wat lang niet overal het geval is. Hierdoor kan ik al met Max (5 jaar oud) fietsen. Als je eens wilt proberen om te downhillen, dan is Puy echt een aanrader. Daarnaast kun je hier ook geweldig wandelen zonder dat je wordt gehinderd door de infrastructuur van het skigebied. Wat dacht je van een mooie wandeling naar Lac d’Hermes om je eerste forel te vangen? Of een tocht naar de watervallen boven Narreyroux? Of een mooie klettersteig?

Zoals bij elk blog dat ik over mijn thuisgebied schrijf, zullen jullie begrijpen dat ik hier nooit meer weg wil! Wie van jullie is ook al eens in Puy geweest? Kunnen jullie begrijpen waarom ik zo gek ben op dit gebied? Ik hoor graag jullie ervaringen! Wil jij ook een keer naar Puy? Kijk dan hier.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Lekker!

staat echt op mijn to do lijst in de winter (en zomer). Maar het is zo ver rijden!

Hey @rogier! Is er ook een parapente school aanwezig die daar gevestigd zijn en vliegen?

Ook naar Puy geweest, en hoewel het best meeviel zou ik het niet in de top 10 van skigebieden waar ik al ben geweest zetten. De pistepreparatie was niet al te best - oneffen, bulten, enz - ook al lag er voldoende sneeuw. En het lijkt er op dat de meeste pistes slechts om de twee dagen geprepareerd werden. Lijkt iets van de streek te zijn, zelfde meegemaakt in Serre Chevalier. En 70km is al niet superveel, en als er dan nog een piste gesloten is wegens “wedstrijd” en dan dagenlang niet gebruikt wordt …
Station 1600 & 1800 zijn zeer lelijk en onpraktisch (shuttle bus slechts elk uur). Openingsuren van de (trage) liften toch een halfuur minder dan in de meeste andere gebieden. En de Franse vriendelijkheid en efficiëntie moet je er ook bijnemen.

Positief: bos vanaf de rocher noir is zeer leuk, crête en Draye inderdaad toppistes.

Rogier, zijn er ook mooie winterwandelpaden rond Puy? Mijn ouders zoeken rond Briancon volgende week nog een paar mooie wandelmogelijkheden (uiteraard in het wit en met mooi uitzicht). Als je tips hebt, heel graag :-)

Hey @rogier! Is er ook een parapente school aanwezig die daar gevestigd zijn en vliegen?

jessedeconinck op 14 feb 2024 09:02

Ja! Ik zou Pollen parapente aanraden!

Click. Click. Peace

Fijn dit soort reviews. Ik een keer naar sr en dan zal als dag trip zeker een optie zijn. Voor een hele week (evt incl langlaufen) lijkt het me wat beperkt, maar ik word elke keer weer enthousiast van je verhalen!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Als je een familie skiër bent is het prima en voldoende. Evt kun je nog een paar dagen naar een ander gebied gaan. Maar prima als niet iedereen de mening van Rogier deelt. Mijn kennismaking is dermate goed bevallen dat een (familie) vervolg gaat plaatsvinden.

Mijn ervaring was totaal anders dan hierboven wordt besproken. Ben normaal Oostenrijk gewend maar zowel de piste preparatie en ook de vriendelijkheid van de medewerkers vielen mij juist op. Regelmatig grapjes die gemaakt werden door de lift bedienden en de gezellige goede sfeer zijn mij juist bijgebleven.

De door Rogier genoemde pistes zijn idd heerlijke pistes. Maar ook de rode vanaf de pendine is heerlijk. Je moet zeker in de vroege wintermaanden een beetje met de zon meeskieen want de zon gaat wel wat sneller onder door de komligging maar dan is de Ecret juist nog heerlijk in de zon te skieen.

Qua accommodatie weet ik nog niet zoveel te vertellen want ik logeerde bij mijn broertje. Maar er is best veel te vinden voor hele redelijke prijzen. Wij zijn aan het oriënteren om volgend jaar kerstvakantie te gaan. Dan ruim 10 dagen. De reis opdelen in 2 dagen. Of als je alleen gaat is vliegen of trein een prima alternatief. De zomer hebben we al vol gepland maar anders wist ik het wel.

*bericht bewerkt door HvdB op 14 feb 2024 10:54

Mijn opmerking over de Franse vriendelijkheid was misschien wat overdreven, een of twee slechte ervaringen laten gewoon een grotere indruk na dan vele goede - die er natuurlijk ook waren. Ook de rest van mijn comment laat misschien een iets te negatieve indruk na (zeker in constrast met Rogier :) ), zoals in de eerste zin vermeld was het best OK.
Nog toevoegen: de langlaufloipes zagen er zeer goed (maar uitdagend) uit.

*bericht bewerkt door Schele_Bever op 14 feb 2024 11:24

Ik ben wel fan. Wel de nodige langzame liften boven in het gebied, dat is jammer. Maar een leuk gebied voor één of een paar dagen vanuit Serre Che of een ander gebied in de omgeving. Grootste pluspunt is de zeer fraaie landschappelijke omgeving. Zou er niet zo snel een week heengaan, tenzij met kinderen wellicht. En het is erg ver rijden.

Mr. Slow

We zullen het meemaken volgend jaar. Na Valmeinier (ook aan te raden!) en Val Thorens mijn derde Franse wintersport. Benieuwd.

@Schele_Bever Wanneer ben je hier geweest? Het prepareren van de pistes is echt heel erg veel beter geworden de laatste jaren. In het begin van het seizoen is het soms ‘net aan’, maar door het seizoen heen is het echt goed. Alle belangrijke pistes worden ook dagelijks geprepareerd. En de sfeer, die is de laatste jaren ook heel veel beter geworden.

De liften zijn inderdaad langzaam, en dat is soms jammer. Aan de andere kant maakt het wel dat de pistes zelden te vol zijn.

Nog een extra tips: de kass’s zijn langzaam. Koop als het kan je skipas online, dat scheelt wachten :-)

Click. Click. Peace

Puy was jaren lang onze vaste stek met jonge kinderen. Misschien een klein gebied, maar altijd goede condities en bijna elke dag fantastisch weer. Daar is echt wat van aan … dat micro klimaat. In Puy 1400 (in en rond hotel Saint Roch) zit een kleine Nederlandse enclave tijdens de vakantieweken. Het hotel wordt door Nederlanders gerund en is echt aan te bevelen. De Franse slag is daar ver te zoeken. Denk wel dat je er tegenwoordig héél vroeg moet boeken om er nog een plekje te vinden.

Langzame liften zijn juist een voordeel.

Maar goed, ik ben niet neutraal want ik ben de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Brakke Skiliften.

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Hey @rogier! Is er ook een parapente school aanwezig die daar gevestigd zijn en vliegen?

jessedeconinck op 14 feb 2024 09:02

Ja! Ik zou Pollen parapente aanraden!

Rogier op 14 feb 2024 02:37

Inderdaad in de zomer geweest. Mooi gebied. Helaas geen mtb gedaan toen, wel wandelen, klettersteig en gravel biken. En dat het populair is bij parapenters hebben we toen ook meegemaakt:
De hotel eigenaar kwam wat later, want zijn auto had schade: toen hij terug kwam bij zijn geparkeerde auto, was de voorruit kapot. Parapenter er op geland!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie