Wintersport op z'n Italiaans: verken de 8 betoverende skigebieden van Skirama Dolomiti

gesponsord op 16 november 2023· geen reacties

Beeld: ®Camilla Pizzini
Beeld: ®Camilla Pizzini

Als je op zoek bent naar een anders-dan-anders wintersportervaring, dan is het misschien wel eens goed om te denken aan het land aan de overkant van de Brennerpas. In Noord-Italië vind je namelijk de gebieden van de wintersportregio Skirama Dolomiti. Een betoverende omgeving, gelegen aan de zonnige zuidkant van de Alpen, die acht skigebieden van verschillende grootte en karakter omvat, zodat iedere mogelijke wintersporter hier wel aan zijn trekken komt. Daarnaast kun je ook nog genieten van het Italiaanse leven, met zijn lokale delicatessen en allround geweldige keuken. We nemen je in deze blog langs alle skigebieden van de Skirama-skigebieden.

Skirama Dolomiti: dichterbij dan je denkt

Skirama Dolomiti omvat acht skigebieden met elk een eigen karakter. Dit zijn Madonna di Campiglio en Pinzolo in Val Rendena, Folgarida Marilleva, Pejo en Ponte di Legno-Tonale in Val di Sole en Lombardije, Paganella Ski (Andalo-Fai della Paganella) aan de oostzijde van de Dolomieten, Monte Bondone bij de stad Trento en Alpe Cimbra: Folgaria-Lavarone langs de Adige-vallei. In totaal heeft deze regio 380 kilometer aan pistes en 150 skiliften tot jouw beschikking, waar je met één skipas gebruik van kunt maken. De regio is makkelijk te bereiken met de auto (slechts 1.150 km vanaf Utrecht) of via luchthavens zoals Verona of Bergamo, gevolgd door een speciale shuttlebus. Het is ook mogelijk om met SkyAlps vanaf Antwerpen naar Bolzano te vliegen, wat vooral vanuit België en Zuid-Nederland de reistijd flink verkort. Een ander alternatief is vliegen op Innsbruck en vervolgens de Brennersnelweg nemen.

null

Wintersporten met Italiaanse flair in Madonna di Campiglio

Samen met Pinzolo en Folgarido - Marilleva vormt Madonna di Campiglio het skigebied Campiglio Dolomiti. Dit ligt tussen 800 en 2.445 meter hoogte en telt 156 kilometers aan pistes. Het dorp Madonna di Campiglio staat bekend als de Sneeuwkoningin en het dorpsbeeld wordt bepaald door de twee gezellige hoofdstraten met tal van hotelletjes, restaurants en boetiekjes waar in het weekend de Italianen graag flaneren en dineren. De pistes liggen ook nog eens op loopafstand van de accommodaties. Een aanrader voor de meer ervaren skiërs is de Canalone Miramonti: het laatste gedeelte van de legendarische 3Tre-wedstrijdpiste.

Beeld: ®Camilla Pizzini
Beeld: ®Camilla Pizzini

Pinzolo: gezinsvriendelijk en modern

Pinzolo, dus ook onderdeel van de 156 kilometer aan Campiglio Dolomiti-pistes, heeft een mooi aanbod voor gezinnen. De berg is hier overzichtelijk en de faciliteiten modern. Recent is de oude, ijzeren stoeltjeslift naar het bergstation Doss del Sabion Pinzolo vervangen door een nieuwe en duurzame 10-persoonsgondel, inclusief futuristische liftstations. Ook de uit 1969 stammende berghut op de top is ook compleet gerenoveerd en kent nu een heus gourmet restaurant. Hier heb je ook een waanzinnig uitzicht over de Brenta Dolomieten.

Beeld: ®Camilla Pizzini
Beeld: ®Camilla Pizzini

Geniet van de bergrust in Folgarida - Marilleva

Geniet van een rustig verblijf in de prachtige omgeving van Madonna en ontdek tegelijkertijd het uitgestrekte Campiglio Dolomiti-skigebied in Folgarida - Marilleva. De meeste accommodaties bieden de mogelijkheid om direct vanuit je verblijf de skipistes op te gaan. Voor gezinnen zijn zowel het Family Park in Folgarida als het Marilleva Snow Park populaire bestemmingen. Bovendien kun je genieten van een bezoek aan de Alpe Daolasa 2045, een stijlvolle bar en selfservice-restaurant, gelegen bovenaan de Daolasa-gondel.

null

Pejo: kuuroord waar kleinschaligheid en natuur(behoud) centraal staat

Ontdek het hooggelegen Pejo, gelegen tussen de 1.400 en 3.000 meter boven zeeniveau, te midden van het prachtige Stelvio National Park. Hier vind je een idyllisch kuuroord met thermale bronnen en schitterende skipistes, waaronder de 4 kilometer lange Vale della Mita en de 8 kilometer lange Direttissima Pejo 3000-afdaling. In totaal kun je hier genieten van 16 kilometer aan uitdagende pistes. Dit is een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers en liefhebbers van kleinschaligheid. Nieuw voor deze winter is de Mythe 3000, een berghut die naast het gondeltopstation is gebouwd, op de historische resten van de hut Mantova. Dit duurzame horecagebouw heeft een volledig plasticvrije aanpak, wat in lijn is met het hele skigebied.

Beeld: ®Giacomo Podetti
Beeld: ®Giacomo Podetti

Skiën en apres-skiën staat centraal in Pontedilegno - Tonale

Van vroeg in de herfst tot laat in het voorjaar blijven de skiliften actief in het sneeuwzekere Pontedilegno-Tonale. De zwarte afdaling Paradiso, die zich uitstrekt vanaf de Presenagletsjer tot Pontedilegno, is met zijn indrukwekkende lengte van 11 kilometer een van de langste en steilste pistes in de gehele Alpen. Dit skigebied biedt in totaal 100 kilometer aan pistes, waardoor het wintersportliefhebbers maar ook après-skiliefhebbers aanspreekt. Een hoogtepunt in deze laatste categorie is het ParadICE Music evenement, dat plaatsvindt tussen januari en maart. In een jaarlijks gebouwde iglo worden hier concerten gegeven op instrumenten die volledig zijn vervaardigd uit ijs. Vergeet niet om tijdig te reserveren voor deze unieke ervaring. Een andere interessante tip: op 10 december vindt hier de UCI Cyclo-cross World Cup plaats, waar vorig jaar grote namen zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert aan de start verschenen.

null

Paganella Ski: het uitzicht doet het 'm

Paganella biedt een adembenemend uitzicht op zowel de majestueuze Brenta Dolomieten als het betoverende Gardameer. Hier tref je een uitgebreid netwerk van 35 kilometer aan pistes, geschikt voor zowel beginners als ervaren skiërs, en dit alles onder de stralende zon met de zekerheid van sneeuw dankzij moderne kunstsneeuwfaciliteiten. Het skigebied blijft zich richten op kwaliteit en innovatie, met recente toevoegingen zoals de gloednieuwe 10-persoonsgondel ‘Baby Express’ bij het skischoolgebied Laghet, de renovatie van het ticketkantoor in Andalo, de indrukwekkende uitbreiding van de beroemde Olimpionica I-piste met maar liefst 67 procent, en de duurzame investering in drie zonnekrachtcentrales in het dorp. Verder zijn er plannen voor vernieuwingen aan het snowpark en de verbindingsweg van Rindole naar Laghet.

Beeld: ®Camilla Pizzini
Beeld: ®Camilla Pizzini

Monte Bondone: de perfecte uitvalsbasis voor een wintersport + citytrip

Monte Bondone is een overzichtelijke en betaalbare bestemming met accommodaties direct aan de piste, wat het ideaal maakt voor gezinnen met jonge kinderen. Gelegen in het hart van Trentino, op slechts een half uurtje rijden van de historische stad Trento, biedt Monte Bondone de perfecte combinatie van skiën en snowboarden met een dagje winkelen of een bezoek aan een museum. Dankzij een uitgebreid kunstsneeuwsysteem blijven de 20 kilometer aan pistes ongeacht de weersomstandigheden in uitstekende conditie, en dit geldt ook voor het plaatselijke snowpark, inclusief een superpipe! ‘Happy Snow by Night’ zorgt 's avonds voor betoverende verlichte pistes, waardoor de winterpret zich na zonsondergang voortzet.

Beeld: ®Camilla Pizzini
Beeld: ®Camilla Pizzini

Veelzijdig en op hoog niveau wintersporten in Alpe Cimbra: Folgaria-Lavarone

Alpe Cimbra is een veelzijdige bestemming biedt niet alleen uitgestrekte skipistes, maar ook een indrukwekkend netwerk van ongeveer 80 kilometer aan langlaufloipes verdeeld over twee centra: Passo Coe di Folgaria en Millegrobbe bij Lavarone-Lusern. Bovendien zijn er avontuurlijke mogelijkheden zoals fatbiken, ijsklimmen en sneeuwschoenwandelen. Speciaal voor wintersporters met beperkingen is er een gespecialiseerde skischool met uitgebreide hulpmiddelen beschikbaar. Deze regio is de ideale bestemming voor een zonovergoten familievakantie in een minder steil terrein, met uitzondering van de uitdagende Salizonna-piste, die wordt bewonderd door ervaren skiërs, waaronder het Amerikaanse skiteam dat er in december traint.

Beeld: ®Camilla Pizzini
Beeld: ®Camilla Pizzini

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie