De panoramabergen van Zuid-Duitsland

Rick op 18 januari 2023· 3 reacties

Uitzicht vanaf de Hochfelln
Uitzicht vanaf de Hochfelln

De toppen van Alpen beslaan meerdere landen, waaronder Zuid-Duitsland. De bekendste top daar is waarschijnlijk de Zugspitze, met 2962 meter de hoogste berg van het land. Het zijn de eerste ‘echte’ bergen die je tegenkomt komend vanaf het noorden, waardoor je vanaf de toppen op heldere dagen ver het Duitse ‘Flachland’ in kunt kijken, met een uitzicht om over naar huis te schrijven. Op basis van (onder andere) een trip met collega Henri afgelopen winter, tippen we enkele van de Zuid-Duitse ‘panoramabergen’, die ook voor wintersporters een bezoekje waard zijn.

De koningin der ‘panoramabergen’: de Zugspitze

De Zugspitze is waarschijnlijk de bekendste berg van Duitsland. Gelegen in Beieren, op de grens met Oostenrijk, is het in zowel de zomer als de winter een geliefde bestemming voor toeristen. En terecht, de uitzichten zijn zeer indrukwekkend te noemen. Dat begint al met de rit naar boven: zowel vanaf Duitse- (nabij de Eibsee) als Oostenrijkse zijde (vanuit Obermoos, vlakbij Ehrwald), gaat een grote gondel naar de top, hoog over extreem rotsachtig terrein. De rit met de Bayerische Zugspitz-tandradbaan vanuit Garmisch-Partenkirchen kent minder indrukwekkende uitzichten: je gaat deels door een tunnel, en dan via een plateau met een pendelbaan naar de top. De top is dus van drie kanten te bereiken, waar meerdere restaurants en uitzichtplatforms te vinden zijn, en je kunt er je trip internationaal maken: de Duits-Oostenrijkse grens loopt namelijk dwars over de top van de berg. Je ziet aan de ene kant talloze Alpentoppen, terwijl het aan de andere juist relatief vlak is. Op een heldere dag kijk je tot aan München, dat meer dan 80 kilometer noordelijker ligt!

Ook aan ons wintersporters is op de Zugspitze gedacht: aan Duitse zijde ligt de Zugspitzplatt met een klein skigebiedje met 20 km piste. In het recente verleden gold dit gebied als gletsjer, maar anno 2022 is van het eeuwige ijs helaas weinig meer over. Het levert in de winter nog wel een hooggelegen en sneeuwzeker natuursneeuwskigebiedje op, wat in combinatie met het uitzicht vanaf de top de moeite van het bezoeken waard is.

Het kleine broertje: de Wendelstein

De Zugspitze is niet de enige berg in Zuid-Duitsland met een mooi uitzicht. Iets naar het oosten, vlakbij Bayrischzell, ligt namelijk de Wendelstein (1838 meter). En hoewel deze berg meer dan een kilometer (!) lager is dan de Zugspitze, kijk je ook hier schitterend van je af. De Wendelstein is van meerdere kanten te bereiken: via een grote gondel (vanuit Bayrischzell), en met een tandradbaan (vanuit Brannenburg in het Inntal). Op de berg vind je een restaurant met uitzichtplatform, en kijk je uit op tientallen Alpentoppen, en (met wat moeite) aan de andere kant op het vlakke Beierse land.

Net als de Zugspitze beschikt ook de Wendelstein over een natuursneeuwskigebiedje, dat met 11 kilometer piste nog kleiner is dan dat op het Zugspitzplatt. Een tweetal sleepliften bedient voornamelijk rode pistes in een kom aan de zuidzijde van de berg, waar je vanaf het bergstation naartoe skiet. Terugkeren kan echter niet, waardoor je bent aangewezen op één van de dalafdalingen: een rode piste aan de kant van Bayrischzell (dicht toen wij er waren), of een uitdagende en (toen wij er waren) ongeprepareerde zwarte piste aan de kant van Brannenburg. Tijdens die laatste afdaling is het op meerdere plekken wél mogelijk het treintje naar boven te nemen, maar dit is duidelijk geen gebied voor beginnende skiërs. Wanneer je echter niet terugschrikt voor rode en zwarte pistes en wisselende sneeuw- en pistecondities, is ook deze ‘panoramaberg’ zeker een bezoek waard.

Recent vernieuwd: de Nebelhorn

Vlakbij Oberstdorf ligt nog een andere ‘panoramaberg’: de 2224 meter hoge Nebelhorn. Net zoals de hierboven genoemde toppen, een berg die ‘s zomers minstens net zoveel bezoekers trekt als ‘s winters. Met een fantastisch uitzicht op de omringende Allgäuer Hochalpen, maar ook over het Zuid-Duitse ‘Flachland’. De enige weg naar de top is via de drie secties tellende Nebelhornbahn, waarvan de eerste twee secties in 2020 en 2021 voor een bedrag van €55 miljoen zijn vervangen door 10-persoons gondels. Voor dit project bleef de Nebelhorn een geheel winterseizoen dicht, wat aangeeft hoe belangrijk het zomertoerisme is voor bergen als deze. Achteraf gezien bleek die planning perfect, omdat precies dat winterseizoen vanwege corona toch verloren was geweest. De bouw werd zelfs een half jaar eerder gestart, om zoveel mogelijk ‘gebruik te maken’ van de verplichte coronasluiting.

De vernieuwde Nebelhornbahn (beeld: www.ok-bergbahnen.com)
De vernieuwde Nebelhornbahn (beeld: www.ok-bergbahnen.com)

De Nebelhorn heeft een eigen skigebiedje, met 13 kilometer rode en zwarte pistes. Het is daardoor voornamelijk voor gevorderden interessant, vooral vanwege de 7,5 kilometer lange rood-zwarte dalafdaling, de langste dalafdaling van Duitsland. Je daalt in één keer af van 2224 meter naar Oberstdorf op 813 meter, waardoor je ruim 1400 hoogtemeters maakt. Gecombineerd met het (op heldere dagen) geweldige uitzicht, is ook deze ‘panoramaberg’ een aanrader.

De top van de Nebelhorn kent verschillende uitzichtsplatforms (beeld: www.ok-bergbahnen.com)
De top van de Nebelhorn kent verschillende uitzichtsplatforms (beeld: www.ok-bergbahnen.com)

De ‘Geheimtipp’: Hochfelln

Aan de andere kant van de Duitse Alpen ligt wat mij betreft de ‘geheimtipp’ onder de ‘panoramabergen’. Vanuit een dorpje met de toepasselijke naam Bergen kun je met de twee secties van de Hochfelln-pendelbanen omhoog naar de Hochfellngipfel op 1674 meter. Ondanks de relatief lage hoogte, heb je daar een uitzicht om ‘u’ tegen te zeggen. Je ziet de Chiemgauer Alpen die de berg aan drie kanten omsluiten en het Zuid-Duitse vlakke land. De Hochfelln heeft echter nog een unique selling point: je kijkt ook uit op de Chiemsee en een aantal kleinere omliggende meren, wat het uitzicht nog eens extra bijzonder maakt.

Ook Hochfelln kent een mini-natuursneeuwskigebiedje. Met 3 kilometer geprepareerde piste en 4 kilometer ongeprepareerde skiroute is het zeer klein te noemen, maar wel gevarieerd. Beginners kunnen terecht op een oefenpiste met sleeplift op de Bründlingalm bij het middenstation, terwijl gevorderden hun hart kunnen ophalen op de zwarte afdaling, op de ongeprepareerde skiroutes of met de off-pistemogelijkheden vanaf de top. Vanwege de geringe hoogte en gebrek aan sneeuwkanonnen zijn de sneeuwcondities wel een aandachtspunt. En pas op: buiten de vakantieperiodes is het gebied alleen in het weekend (vrijdag-zondag) geopend! Check daarom voor je afreist altijd eerst even de website van het skigebied.

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Beieren blijft mooi!

In Tartiflette We Trust

Zelfs vanop het Seefelder Joch iets ten zuiden van Garmisch en net over de grens met Oostenrijk kan je op heldere dagen München in de verte zien liggen

Erg mooi de foto van de Nebelhorn. Je kunt links aan de horizon prachtig de stuwingsmuur van het Arlbergmassief zien, die ook Oberstdorf en Kleinwalsertal veel sneeuw geeft.

*bericht bewerkt door Liezen op 18 jan 2023 17:10

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie