Duurzaam op vakantie met vijf sterren

Roel op 19 december 2022· 1 reactie

Hotel Zürserhof probeert zo duurzaam mogelijk te ondernemen
Hotel Zürserhof probeert zo duurzaam mogelijk te ondernemen

De Oostenrijkse Arlberg staat niet bekend om zijn eenvoud of lage prijsniveau, dat is een understatement. Veel meer in de picture staat een hoog kwaliteitsniveau, zowel van de accommodaties, de restaurants als het ruim 300 pistekilometer grote skigebied. Maar hoe kan de Arlbergse standaard hoog gehouden worden in tijden van klimaat- en milieuproblematiek en hoge energieprijzen? Ik zocht het uit bij het luxueuze hotel Zürserhof in Zürs.

Duurzaamheid

Begin december was ik in Ski Arlberg waar de pistes die open waren er al goed bijlagen (lees het verslag). Ik maakte van de gelegenheid gebruik om me te verdiepen in het thema duurzaamheid. In hoeverre kan een accommodatie als het luxe hotel Zürserhof mee in de opgave om skivakanties duurzaam te maken?

Hotel Zürserhof is niet de eerste de beste. Dit vijfsterren superior hotel ligt aan de piste aan de rand van Zürs en is een van de toonaangevende accommodaties van de hele Arlberg en zelfs Oostenrijk. De 3200 m2 grote Aureus SPA met een apart wellnessgedeelte voor kinderen en tieners maken het plaatje af. Droomfaciliteiten, maar ze vreten ook energie. De vragen die ik had stelde ik aan hoteleigenaar Hannes Skardarasy. Hij leidt samen met zijn vrouw Laura hotel Zürserhof.

Eigen waterbron

Hannes is zich bewust van de opgave die ook hij als ondernemer heeft. Een deel van zijn antwoord ligt in de berg, zo vertelt hij: ‘Het water dat hotel Zürserhof gebruikt wordt niet ergens weggepompt wat voor nadelige effecten elders in het dal zou kunnen zorgen, maar komt van onze eigen bron’. Dit water komt uit de berg en dekt het volledige waterverbruik van het hotel af, inclusief het wellnesscomplex. Daarvoor heeft Hannes een zuiveringsinstallatie laten plaatsen die zorgt voor de reiniging.

Niet afhankelijk van olie en gas

De warmte in het hotel en de Aureus SPA wordt volledig opgewekt door biomassa. Twee centrales vind je langs de doorgaande weg naar Lech, en er staan nog twee centrales in de dorpen Zug en Oberlech. Hier wordt resthout uit de omgeving verstookt waarna de warmte via buizen naar hotel Zürserhof wordt geleid. Niet alleen naar dit hotel trouwens, maar naar bijna alle huizen in Lech en Zürs. ‘Vrijwel alles in het dal is op een warmtenet aangesloten, al lang voordat er van een energiecrisis sprake was. Nu is de prijs van hout door de inflatie ook gestegen maar veel minder erg dan van olie en gas. Enerzijds zijn we dus goedkoper uit en anderzijds dragen we bij aan het thema duurzaamheid.’, aldus Hannes.

Stroom uit waterkracht

De derde belangrijke component is natuurlijk elektriciteit. Hannes vertelt dat de stroom volledig afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen, voornamelijk waterkracht. Er ligt een kleine waterkrachtcentrale tussen Lech en Zürs, maar het merendeel komt van waterkrachtcentrales in het Montafondal en het Brandnertal. De Vorarlbergse energiereus Illwerke vkw AG levert hier vandaan de stroom. In combinatie met zonnepanelen op de fassade van een biomassacentrale in Oberlech wordt momenteel 100 procent van de energiebehoefte van liften, restaurants en sneeuwkanonnen opgewekt uit waterkracht. ‘Vanwege de koppeling met de internationale energiemarkt zijn die prijzen wel gestegen, maar het is tenminste groene stroom.’, zegt Hannes. De warmte in hotel Zürserhof komt dus volledig van het warmtenet, de stroom komt uit Vorarlberg en het water uit een eigen bron.

In 1955 kocht Ernst Skardarasy - een Zürsenaar met Griekse voorouders - met zijn vrouw Hilde hotel Zürserhof. Nu leidt hun kleinzoon Hannes met zijn vrouw Laura dit luxe hotel waar onder andere Marco van Basten een veelgeziene gast is.

Verschuiving naar lokaal

Dat een hotel als Zürserhof ooit aan comfort zal moeten inboeten is wat Hannes betreft lastig in dit dure segment. Eerder verwacht hij dat andersoortige producten worden gebruikt en diensten op duurzamere manieren geleverd worden. ‘Voor renovaties nodigen we nu al alleen aannemers uit de omgeving uit met materialen die hier vandaan komen. Verder is het eten zoveel mogelijk lokaal. Ook al zijn de inkoopprijzen hiervan soms hoger; gasten die hier komen willen en kunnen dat betalen.’

Hotel Zürserhof heeft een zeer internationaal publiek. Voor de vervoerwijze biedt dat niet alle vrijheid zegt Hannes: ‘Mensen uit de Verenigde Staten kun je moeilijk per trein laten afreizen, maar als gasten om advies vragen wijzen we steevast op de bereikbaarheid per openbaar vervoer.’ Vanaf het station Langen am Arlberg en Sankt Anton is het 15 minuten rijden naar Zürs. Hiervoor heeft het hotel een shuttlebusje beschikbaar en voor wie het wil zijn er goede busverbindingen. Eenmaal in Zürs heb je geen auto meer nodig. Alles is met liften aan elkaar gekoppeld.

Maximaal 10.000 gastenbedden

Hotel Zürserhof timmert op veel vlakken aan de weg, al liggen er ook uitdagingen. Zo is het hotel nu alleen 's winters open. Hannes houdt de mogelijkheid open om in de toekomst de herfst erbij te nemen en ooit misschien nog de zomer. Klimaatontwikkelingen spelen hierin ook een rol. Voor de regio betekent het in ieder geval niet dat er nog veel bijgebouwd gaat worden. Sinds de jaren zestig spannen Lech en Zürs zich in om het dorpse karakter te behouden. Daarvoor hebben ze zich zelfs een maximum opgelegd van 10.000 gastenbedden. Veel drukker zal het dus niet worden, fijn voor het milieu én voor het skigebied.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Interessant.
Het is de vraag hoe zelfvoorzienend eruit moet zien. Welke schaal.
Per dorp? Per huis/hotel? Per straat?
Dit hotel is zelfvoorzienend op een wat grotere schaal, zeker niet zelf zeg maar. Daardoor is er misschien wel meer efficiëntie.

Totales Vollidiot
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie