Deze 8 evenementen wil je niet missen in Gastein!

gesponsord op 23 oktober 2022· 2 reacties

Red Bull Playstreets!
Red Bull Playstreets!

Gastein hoort bij de grotere skigebieden van Oostenrijk. Dit hooggelegen en afwisselende skigebied blinkt dankzij de hoge ligging uit in sneeuwzekerheid en heeft alle wintersporters veel te bieden. Op en naast de pistes! Lees verder als je wilt weten welke evenementen je niet wilt missen in Gastein!

Early morning skiing. Foto: Jonathan-Forsthuber
Early morning skiing. Foto: Jonathan-Forsthuber

Groots skigebied met absoluut voor ieder wat wils!

Laten we bij het begin beginnen en dit ruime skigebied even voorstellen. Gastein bestaat uit verschillende deelgebieden. Te weten Dorfgastein-Großarltal, Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel en Sportgastein. Allemaal stuk voor stuk meer dan groot genoeg voor een vakantie lang skiplezier, en dat voor iedereen. Als je het gehele gebied bij elkaar neemt zul je vaker terug moeten komen, zoveel moois is hier te vinden! Het is niet voor niets dat veel wintersporters verslaafd zijn geraakt aan het Gasteinertal. Je vindt hier eenvoudige oefenpistes voor beginners en kinderen maar ook meer dan genoeg mooie rode en zwarte pistes. Er is meer dan genoeg uitdaging. Dat wordt nog eens onderstreept door de ongekend goede freeride mogelijkheden in dit gebied en in het bijzonder in Sportgastein. Kortom het mag duidelijk zijn. Iedereen kan genoeg van zijn gading vinden in dit grootse skigebied in het Salzburgerland. En is dit niet voldoende? Gastein maakt onderdeel uit van Ski Amadé, met meer dan 760 kilometer aan pistes.

In elk deelgebied van Gastein ben je met één liftrit bovenop de berg! Foto: Gasteiner-Bergbahnen AG, Marktl-Photography
In elk deelgebied van Gastein ben je met één liftrit bovenop de berg! Foto: Gasteiner-Bergbahnen AG, Marktl-Photography

Langlaufen en wandelen

Even geen zin in hoogtemeters maken? Geen probleem. Zo liggen er in Gastein meer dan genoeg geprepareerde loipes van verschillende moeilijkheidsgraden, waarop je klassiek kunt langlaufen of skaten. Vanuit de meeste accommodaties stap je zo op de loipes! Dankzij de sneeuwzekere ligging en de hoge loipes boven Böckstein en Sportgastein kun je hier tot laat in het seizoen heerlijk langlaufen. Een andere sportieve activiteit is het winterwandelen. Gastein kent maar liefst 100 kilometer aan winterwandelwegen, verdeeld over 23 winterwandelroutes variërend van licht tot zwaar en zowel op als onderaan de berg. Ga bijvoorbeeld in Dorfgastein met de gondel omhoog naar de Fulseck voor een adembenemende wandeling over de Panoramaweg, of blijf in het dal voor een wandeling langs de oevers van de Gasteiner Ache, waar het rijp in de bomen en het ijs in het water een fonkelend schouwspel creëren.

Een geweldig langlaufgebied. Foto: Gasteinertal Tourismus Christoph-Oberschneider.jpg
Een geweldig langlaufgebied. Foto: Gasteinertal Tourismus Christoph-Oberschneider.jpg

Deze 8 evenementen wil je niet missen in Gastein!

Bovenstaande is al meer dan genoeg reden om af te reizen naar het Gasteinertal. Maar er is nog meer. Dit actieve dal organiseert geweldige evenementen, van romantische Adventsmarkten tot te gekke freestyle-events! Elke week kun je spektakel verwachten.

1. Adventsmarken + ski-opening - november & december

Adventsmarkten in Gastein. Foto: Foto: Gasteinertal Tourismus, Marktl-Photography
Adventsmarkten in Gastein. Foto: Foto: Gasteinertal Tourismus, Marktl-Photography

Een goed begin is het halve werk! En dat is duidelijk in Gastein. Het seizoen begint natuurlijk met een feestelijke ski-opening op 9 december in het Thomaselli-restaurant in Dorfgastein. Een geweldig feest met schlager- en volksmuziek van de “Kellerratten” en “Johanns Erben”. In diezelfde periode worden er wekelijks meerdere adventsmarkten georganiseerd in de verschillende dorpen van het Gasteinertal. Lokale koren, kunstenaars, winkeliers, boeren en ambachtslieden zorgen voor traditie en afwisseling. Je kunt tijdens de adventsmarkten ook meedoen met fakkelwandelingen, arresleetochten, workshops en de traditionele Gasteiner Krampusse zien.

2. Langlaufspektakel Gastein Classics - 11 & 12 december

Gastein verwelkomt dit jaar, op 10 en 11 december, de kick-off van de Ski Classics, een echte langlaufklassieker! De opening van deze klassieke langlaufwedstrijdreeks vindt voor het eerst plaats in Sportgastein. Op de spectaculaire hoogtecrossbaan op 1600 meter midden in het Nationaal Park Hohe Tauern strijden 35 profteams gedurende 2 dagen met elkaar! Spektakel verzekerd. Ook amateurs zijn welkom om mee te dingen naar de podiumplaatsen over 15 of 35 kilometer bij de eerste Gastein Classics.

Toponbijt! Foto: Jonathan Forsthuber
Toponbijt! Foto: Jonathan Forsthuber

3. Topontbijt - elke woensdag in het skiseizoen

Geniet van een topontbijt naast het bergkruis van het hoogste punt van Ski amadé. Elke woensdag kun je, vóór alle andere gasten, met de Goldberg-kabelbaan naar de Kreuzkogel om van de bijzondere sfeer van de vroege ochtend te genieten. Met een gids klim je de laatste meters van het bergstation naar het kruis. Hier word je getrakteerd op een indrukwekkend panoramisch uitzicht op het Nationaal Park Hohe Tauern gevolgd door een welverdiend ontbijt. In de legendarische, door architect Gerhard Garstenauer ontworpen koepel van glas en aluminium worden spek en kaas uit de streek, verse roereieren en vele andere lekkernijen geserveerd.

4. Ski amadé Minis Week in Gastein - 7 t/m 21 januari

In januari staan kinderen centraal in Gastein, als de Ski amadé Minis Week terugkeert naar het dal. Het biedt een uitgebreid en voordelig pakket voor het hele gezin: zeven overnachtingen in de kamer van de ouders, skiles, skihuur én skipas voor slechts € 149,- voor kinderen tot 6 jaar. Na de skiles is er nog een uitgebreid kinderprogramma. De kleintjes leren spelenderwijs hun eerste bochten in de sneeuw.

5. FIS Snowboard World Cup in Bad Gastein - 10 & 11 januari


De sterren van de snowboardscène zullen opnieuw spannende duels leveren. Het gaat om de laatste kwalificatiekansen voor de wereldkampioenschappen. Midden in de Hohe Tauern wordt er gestreden op de racepiste Buchebenweide. Deze veelgeprezen snowboardwedstrijden worden sinds 2001 elk jaar in Bad Gastein gehouden. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een van de belangrijkste en populairste van de World Cup Tour. Sfeer, spanning, snowboard: de FIS Snowboard World Cup is een van de hoogtepunten in de winter van Gastein en het Salzburgerland die je niet mag missen.

6. Ice4Life in Gastein - 26-29 januari

Trotseer de kou! Je lichaam zal gezonder en sterker worden. Geïnspireerd door de ademhalingstechnieken van Wim Hof wordt dit jaar de Ice4Life is Gastein georganiseerd. Licht gekleed ga je langlaufen, hardlopen en kun je jezelf in ijswater onderdompelen. Even doorbijten maar daarna voel je je heerlijk! Interesse? Dit letterlijke coole evenement vindt plaats van 26 t/m 29 januari in Sportgastein.

7. Red Bull PlayStreets - 10 februari


Op 10 februari 2023 is het weer tijd voor het tweejaarlijkse spektakel in de straten van Bad Gastein: de Red Bull PlayStreets. Dit is niet zomaar iets! Want met 25.000 bouten, 160 kubieke meter hout, 800 vrachtwagenladingen sneeuw en 19 internationale freestyle atleten wordt er een freestyle show van jewelste van gemaakt! Na de wedstrijd gaat het feest verder. Verschillende DJ’s zorgen voor de beats rond het parcours en in de Silver Bullet kun je feesten tot in de kleine uurtjes.

8. Early morning skiing - maart en april


In maart en april kun je als eerste van de vers geprepareerde pistes afknallen. En elke wintersporter weet hoe heerlijk dat is. Misschien is het vroege opstaan even doorbijten maar dat is zo vergeten als je eenmaal, zo goed als alleen, met je staalkanten door de perfecte pistes heen snijdt. Trefpunt is elke maandag om kwart over zeven bij het dalstation van de Gipfelbahn Fulseck in Dorfgastein of elke vrijdag op dezelfde tijd bij het dalstation van de Schlossalmbahn in Bad Hofgastein. Een gids wacht je op bij het betreffende dalstation. In kleine groepen geniet je daarna van echte first-tracks! Om daarna je batterijen weer op te vullen met een heerlijk stevig lokaal ontbijt!

Deze evenementen zijn nog lang niet alles. Kijk hier als je wil weten wat je nog meer in Gastein kan doen!

Voor de Einkehrschwung of voor een Culinaire Belevenis kan ik de “Bellevue Alm” aanbevelen een van de oudste hutten van Oostenrijk met een gezellige open haard. o.a. Fondue en Oostenrijkse specialiteiten, De Kaiserschmarren zijn legendarisch. Gelegen aan de Tal Abfahrt van de Stübnerkogel naar het Dalstation op ongeveer de helft.

Je kunt niet in aalle deelgebieden van het Gasteinertal in 1 keer naar boven. Op de Graukogel ga je met twee stoeltjesliften omhoog. Maar voor mij is het prima als deze hoek onderbelicht blijft, dan blijft het er lekker rustig :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie