Schitterende wintersportweek met vanaf dinsdag veel zon

Henri op 26 februari 2023· 6 reacties

Een flink pak sneeuw in Brauneck - Lenggries (D)
Een flink pak sneeuw in Brauneck - Lenggries (D)

Na een mooie laag verse sneeuw aan de noordkant van de Alpen is de winter in Oostenrijk weer helemaal terug. We starten deze week met mooi lage temperaturen en nog wat sneeuw aan de noordkant en in Piemonte, maar vanaf dinsdag gaat de zon weer de hoofdrol spelen. Voor een deel van de Franse en Zwitserse Alpen zijn deze zonnige vooruitzichten wat minder positief. Hier hebben ze nog steeds weinig tot geen verse sneeuw gezien en blijft het dus ook deze week nog droog.

Een heerlijk vers laagje sneeuw in Saalbach
Een heerlijk vers laagje sneeuw in Saalbach

Sneeuw in Oostenrijk

In de noordelijke gebieden zoals Brauneck is er maar liefst 30 tot 40 centimeter gevallen hogerop. Het meeste viel tussen het Bregenzerwald en het Salzburgerland, op de grens van Oostenrijk en Beieren. Niet overal is er even veel gevallen, zo was het bij collega Christoph in Saalbach-Hinterglemm een mooie opfrisser, maar geen echte dump. Ook zien we dat de gebieden dicht tegen de alpenhoofdkam zoals verwacht minder hebben gekregen. Afgelopen nacht is er wel weer wat bijgevallen. In de noordelijke gebieden kan het ook vandaag overdag nog steeds wat sneeuwen. Boven brede dalen en in de meer inneralpiene gebieden klaart het tussendoor ook wat op.

De wind komt uit het noordoosten en is behoorlijk fris. Afgelopen nacht is er beduidend koudere lucht binnengestroomd, waardoor we op 2000 meter hoogte vandaag temperaturen van zo’n -10 tot -15 graden zien. Ook morgen is het nog lekker koud, maar het blijft nog bewolkt. Uit deze bewolking kan het af en toe nog licht sneeuwen. In de Franse Noord-Alpen en het westen van Zwitserland is er iets meer ruimte voor de zon.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Retour d’Est in Piemonte

Vandaag ontwikkelt er zich een retour d’Est situatie in Piemonte. Met een lagedrukgebied boven de golf van Genua wordt vochtige lucht vanuit het oosten op deze hoek van de Alpen geklapt. Helaas voor enkele geplaagde gebieden zoals Oberwallis, die normaal ook behoorlijk wat mee kunnen pikken van een dergelijke weersituatie, ligt het zwaartepunt van de sneeuwval dit keer een stuk zuidelijker. De voor ons wat onbekendere gebieden zoals Mondolè Ski en Limone Piemonte kunnen ruim een halve meter sneeuw verwachten. Ons model maakt het zelfs helemaal te bont en verwacht nog veel meer.

De sneeuw kan aan het einde van de dag ook tijdelijk overslaan op de Franse Alpen, met name aan de zuidkant. Hier kan zo’n 5 tot 15 centimeter vallen met een mooi lage sneeuwgrens. De wind trekt hierbij ook flink aan, wat morgen eventueel voor enkele vertraagde liftopeningen hogerop kan zorgen. In de Queyras, een van de gebieden die bij een retour d’Est ook goed meeprofiteert, kan er natuurlijk nog meer gaan vallen.


ECMWF ensemble voor Genève
ECMWF ensemble voor Genève

Zonnig vervolg

De rest van de week hoeven we eigenlijk geen sneeuw meer te verwachten. Helaas betekent dat ook dat een deel van de Franse Noord-Alpen en Zwitserland nog langer moeten wachten op die broodnodige sneeuwval. In het ensemble hierboven voor het prikpunt Genève zien we dat er door de ensembleleden geen neerslag wordt berekent in de komende periode. Daarnaast zien we dat de temperaturen ook weer wat oplopen. Dinsdag draait de stroming namelijk naar het zuiden en wordt de grootste kou verdreven. De temperaturen lopen op tot waardes rond of net boven de 0 graden op 1500 meter, wat normaal is voor de tijd van het jaar. Overal komt de zon tevoorschijn. Aan de noordkant zullen de overige dagen van de voorjaarsvakantie zonnig verlopen. De Franse gebieden die dicht tegen de alpenhoofdkam liggen moeten door de oostelijke stroming nog rekening houden met wat meer bewolking. Verder naar het westen klaart het ook hier op. Ook in de Dolomieten is er veel ruimte voor de zon, met enkel donderdag wat meer bewolking en mogelijk tijdelijk wat sneeuw. Piemonte blijft wat langer in deze oostelijke stroming, waardoor het hier ook later in de week nog wat meer bewolkt is. Al met al belooft het dus een schitterende wintersportweek te worden!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

null

Winter is terug in Vorarlberg!

Seriously snow addicted family!

Alpendorf

null

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)

Gelukkig in Valtournenche en Cervinia toch flinke sneeuw! De hele dag door waardoor het zicht zeer beperkt was. Maar wij zijn blij! Boven was er rond 16.00u echt wel zo’n 15 cm bij gevallen en still counting… Was ook erg nodig!

null
null

In de Dolomieten is ook iets gevallen vannacht. Niet veel, vooral cosmetisch. 1-3 cm.

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

null

Bormio heeft niks meegekregen van de recente sneeuwval

null

Cosmetisch laagje in San Cassiano

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie