Ik zit nog steeds samen met Arjen in het Zillertal in het dorp Mayrhofen, voor een bezoek aan de pistes van Zillertal 3000. Eén van die pistes is de gevreesde harakiri, die we natuurlijk niet links laten liggen. Welkom bij de negende Snow Show van dit seizoen!

We beginnen onze rondtoch door Zillertal 3000 op de Ahornberg

We beginnen op de Ahornberg, wat een klein deelgebied is van dit behoorlijk grote skigebied. Ga maar na: Zillertal 3000 heeft een totaal van 142km aan piste. En hoewel je de meeste mensen vindt op het Penkenpark (daar dit het dichts bij het dorp Mayrhofen is), zijn er meerdere liften die je kunt nemen zodat je die drukte ook soms kunt laten voor wat 'ie is. En dan kom je uit op plekken zoals de Ahornberg. De rust die je daar vindt is voor ons eigenlijk onbegrijpelijk. We vinden er een heerlijke afdaling waar je in 1400m hoogteverschil blauwe, rode én stukjes zwarte piste meepakt.

De Horberg en de Eggalm: twee andere ‘uithoeken’ van het Zillertal

Vanaf de Horberg heb je eigenlijk continue uitzicht op de rest van het skigebied, wat je een heel weids gevoel geeft. Dit gedeelte is ook goed geschikt voor zonaanbidders: je hebt eigenlijk de hele tijd wel het zonnetje op je bolletje. Wat dus wel betekent dat de sneeuw er hier en daar wat minder is. Maar: omdat je ook weer aan een uiteinde van een skigebied ziet, is 't ook weer net even wat rustiger. De afwegingen die je allemaal moet maken als wintersporter…

Op de Eggalm is het dan ook weer lekker rustig. Ook kun je er, behoorlijk/relatief goedkoop, lunchen bij de Egger Skialm. Ook dit is weer zo’n zijkant van het skigebied met een compleet andere vibe. Het voelt zelfs een beetje kneuterig!

Het Penkenpark: daar waar de mensen zijn

Kneuterig is wel het laatste wat je kan zeggen over het Penkenpark. We komen hier om in de opties eigenlijk. Er is een beginnerspark, een megapark voor de echte stunthelden en je kunt de lift verder omhoog nemen naar nog veel meer afdalingen. Wij nemen het beginnerspark, of, in de woorden van Arjen, ‘het deel van het Penkenpark dat geschikt is voor normale mensen’.

De Harakiri: het pièce de résistance van Zillertal 3000

We laten ons niet misleiden door alle marketing erom heen, dat zomaar doet vermoeden dat het een blauwe piste zou kunnen zijn. Dat vermoeden wordt nog eens versterkt als het begin ook nog eens best wel makkelijk blijkt te zijn. Maar dan duikt mijn reisgenoot in een wolk van spray naar beneden…

Heb jij de harakiri ook al eens gedaan?

Laat dan jouw ervaring eens achter in de comments!

Rene
Filmt en edit er het hele seizoen op los, of het nu een Snow Show is, een gebiedsreview of gewoon in Nederland met de podcast.

Plaats een reactie

Lol @ de site die achter door beeld glijdt bij de tip van de zwarte 45.

Ben inmiddels 2x in mayrhofen geweest, maar dat was in juni en september met snowboarden op de gletsjer. Dit gebied staat voor dit jaar hoog op het lijstje. Moet er toch ook een keer in de winter geweest zijn.

Mayrhofen vind ik persoonlijk een afschuwelijk skigebied. (O.a. druk, vervelend volk, slechte pistes) Een dagje geweest vanuit Lanersbach 3 jaar geleden. Nooit meer. De rest in heel dat dal, tot en met de gletsjer, kan me ook gestolen worden. Onbegrijpelijk wat men in die regio ziet, maar het zal wel aan mij liggen. 🤷‍♂️
Enige positieve is die Haradinges, leuk om naar te kijken. Winterberg int groot met al dat gesukkel. 😁

Bla, bla, bla.

Leuke beelden en goede weergave van de mogelijkheden van dit gebied. Wat mij betreft is Zillertal3000 eens in de zo veel jaar altijd weer een bezoekje van een paar dagen waard, zeker in combinatie met de andere gebieden in het Zillertal (vanuit een centrale locatie). Harakiri vind ik dan weer overrated (steile stuk is relatief kort en niet echt interessant en wordt gevolgd door een lange vlakke uitloop). Zoals in de reportage wordt vermeld, zijn de pareltjes inderdaad aan de randen v/h gebied te vinden (zeker Eggalm is heerlijk rustig en mooi). Enige jammere vind ik dan weer die 150-gondel waar je niet omheen kunt (niet zo’n liefhebber van die grote bakken en bijkomende wachttijden). Voor iedereen die niet in Mayrhofen verblijft is opstappen in Hippach de betere optie vergeleken met Penkenbahn, en daar loopt ‘in theorie’ zelfs nog een dalafdaling naartoe (ski route), die ik zelf helaas nog nooit open heb aangetroffen.

*bericht bewerkt door Patrick1980 op 27 nov 2022 13:30

Ik ben vier keer een week in het gebied van Mayrhofen geweest. Telkens dat ik in de lift langs de Harikiri ging had ik het idee, dat kan ik als matig getalenteerde skiër ook. De eerste drie jaar waagde ik me er niet aan. Zo nu en dan zag je iemand vallen en helemaal naar beneden doorglijden.
De laatste keer toch maar een keer gedaan. Net als René was ik in het eerste stukje verbaasd, want dat was gewoon blauw. Maar ineens sta je voor die steile helling en kun je niet meer terug.
Ik vond het eigenlijk prima te doen, zeker omdat de piste er op dat moment perfect bij lag. Een hobbelige rode piste vind ik veel lastiger om goed af te dalen. Maar goed, het was wel de Harikiri, dus toen ik na 30 seconden of zo (volgens mij is het niet meer) beneden stond had ik wel een voldaan gevoel.
Het is wat mij betreft geen piste die je op je bucketlist hoeft te zetten. Maar als je er toch bent, dan kun je 'm best meepakken :-)

Peter Pos

De drukte, verplichte 150 bak, gebrek aan dalafdaling, veelal korte pistes en soms wat onhandige verbindingspaden maken dat ik hier niet zo heel snel weer naar toe hoef. De snelle liften en leuke uithoeken van het gebied zijn wel top.

Uiteraard hebben we de Harakiri gedaan. Jongste dochter dit jaar in 1:46 minuut.

Oudste deed m een paar jaar terug toen ze 11 was. Toen de jongste 11 was deed ze de Mur Suisse. Geloof dat dat stuk opvoeding wel gelukt is.

Eind van de week toen jullie er ook waren heb ik m verticaal gedaan omdat ik het gekras op het ijs beu was. Dat ging angstaanjagend hard.

Leuke filmpje. Op Eggalm kun je idd heerlijk goed eten, en veel rustiger dan dat mega-restaurant op de Rastkogel, al is iets lager bij Heidi’s vaak nog wel plek als dat restaurant op de Rastkogel vol zit.

null

Meerder keren in Mayrhofen geweest, blijft een fantastisch gebied. Mooie pistes, goede faciliteiten en geweldige aprés-ski. Het enige nadeel is misschien het gebrek aan een dalafdaling vanuit het hoofdgebied.

Smaken verschillen kennelijk en dat is maar goed ook.
Ben er zelf twee keer een dag geweest en dat was voor mij precies goed.
JelleK heeft het goed verwoord vind ik.
We zijn mooiere gebieden.

Aftellen maar!

Was er vroeger (2011) niet ook een dalafdaling naar finkenberg? Iemand enig idee waarom die is verdwenen?

Was er vroeger (2011) niet ook een dalafdaling naar finkenberg? Iemand enig idee waarom die is verdwenen?

Alex0 op 27 nov 2022 19:46

Geloof het wel ja. Zal wel met warmere winters, minder sneeuw, meer smelt te maken hebben. Anderzijds, in Zell am Ziller hebben ze juist weer een dalafdaling gerealiseerd, terwijl Finkenberg toch een heel stuk hoger ligt. Zal wel met oriëntatie te maken hebben ook … in mijn herinnering vangt die hoek daar best wel wat zon.

De dalafdaling route naar mayerhofen is echt wel goud. Mooi door het bos en een aantal leuke breede stukken. Misschien dat het toeval was toen wij er waren…

Verder kan ik me niet vinden in de negatieve berichten. Wellicht omdat het eind januari relatief rustig is. Twee dagen compleet uitgeleefd, zou zo weer gaan. Weekje weet ik niet, nog niet gedaan hier.

De Harikiri, heel veel hype en marketing voor een heel kort steil stukje piste met een prachtige lange vlakke uitloop. Het lijkt heel wat totdat je een keer bovenaan pistes als Le tunnel in Alpe d’Huez of Le mur Suisse staat.

Born to Ride

Vraagje:
Bij de harakiri stond een hellingspercentage op het bord. Is dat van andere pistes in andere gebieden ook te vinden?

Vond persoonlijk het gedeelte bij de Horberg en leukst, daar kun je ook via Mühlbach komen, dan hoef je niet naar het drukke Mayrhofen zelf.
Ook de zwarte piste 12 “Devils Run” vond ik een aanrader.
En als je een skipas langer dan 5 dagen koopt, krijg je de Zillertaler superskipas. Dan kun je ook terecht in alle andere gebieden in het Zillertal.

De lange dalafdaling vanaf de Ahornberg met het zwarte stukje op het laatst, heeft iemand ervaring met hoe zwart dat is? Ik ga in februari naar Mayrhofen en deze afdaling lijkt me fantastisch maar ik ben nog wat huiverig voor zwarte pistes dus ik wil graag enig idee hebben waar ik aan begin voordat ik als brokkenpiloot naar beneden ga en een gevaar ben voor mezelf en vooral ook alle andere mensen op de piste.

Zelf een keer of 4 geweest en kan me in veel reacties wel vinden.
In de vakantie periodes vaak druk, de kom tussen Penken en Horberg is altijd redelijk druk en veel elkaar “kruisende” skiërs om bij de liften te komen.
Het mooiste en rustigste zijn inderdaad de flanken van het gebied, waarbij ik de tocht en op de Eggalm skiën altijd prachtig vond.
Ook van daaruit met een stukje met de bus naar Hintertux is een aanrader.
Harikiri is leuk om een keer te doen, maar het is niet een piste om even lekker af te carven.
Dorp vind ik wel leuk met prima restaurants en voldoende mogelijkheden voor apres ski.

De lange dalafdaling vanaf de Ahornberg met het zwarte stukje op het laatst, heeft iemand ervaring met hoe zwart dat is? Ik ga in februari naar Mayrhofen en deze afdaling lijkt me fantastisch maar ik ben nog wat huiverig voor zwarte pistes dus ik wil graag enig idee hebben waar ik aan begin voordat ik als brokkenpiloot naar beneden ga en een gevaar ben voor mezelf en vooral ook alle andere mensen op de piste.

Inge_arwen op 28 nov 2022 10:24

In mijn herinnering valt het wel mee. Op de meeste plekken een vrij brede piste en naar beneden toe vlakt hij juist weer behoorlijk uit (vaart maken om terug bij de lift te komen). Afhankelijk van de sneeuwcondities en tijdstip kan hij wel een beetje hard liggen naar beneden toe. Maar bovenal is het erg rustig altijd, dus pak je tijd en gebruik de volle breedte en geniet!

Ik ga er in februari heen - deze video komt dus als geroepen!
Ben ook benieuwd wie er tips heeft voor verbindingen naar andere delen van het Zillertal (Gerlos - Königsleiten etc.)? Stuur me gerust een pb’tje!

PS aan het video team: soms vind ik de achtergrondmuziek nogal luid tov. de stemmen (moeillijker verstaanbaar), maar soms gaat de muziek ook heel fel luider dan het shot/spraak van net ervoor - ook even verschieten.

Het is o zo hard genieten.

Ik ga er in februari heen - deze video komt dus als geroepen!
Ben ook benieuwd wie er tips heeft voor verbindingen naar andere delen van het Zillertal (Gerlos - Königsleiten etc.)? Stuur me gerust een pb’tje!

PS aan het video team: soms vind ik de achtergrondmuziek nogal luid tov. de stemmen (moeillijker verstaanbaar), maar soms gaat de muziek ook heel fel luider dan het shot/spraak van net ervoor - ook even verschieten.

Hendrik5 op 28 nov 2022 11:22

Je kan simpelweg de trein pakken die door het Zillertal heen rijd. Daarmee kun je Mayrhofen, Zell am Ziller en Kaltenbach en Fugen makkelijk mee bereiken. Thank voor je feedback op audio. Zou genormaliseerd de software moeten verlaten, maar wordt dus niet overal zo ervaren.

De lange dalafdaling vanaf de Ahornberg met het zwarte stukje op het laatst, heeft iemand ervaring met hoe zwart dat is? Ik ga in februari naar Mayrhofen en deze afdaling lijkt me fantastisch maar ik ben nog wat huiverig voor zwarte pistes dus ik wil graag enig idee hebben waar ik aan begin voordat ik als brokkenpiloot naar beneden ga en een gevaar ben voor mezelf en vooral ook alle andere mensen op de piste.

Inge_arwen op 28 nov 2022 10:24

In mijn herinnering valt het wel mee. Op de meeste plekken een vrij brede piste en naar beneden toe vlakt hij juist weer behoorlijk uit (vaart maken om terug bij de lift te komen). Afhankelijk van de sneeuwcondities en tijdstip kan hij wel een beetje hard liggen naar beneden toe. Maar bovenal is het erg rustig altijd, dus pak je tijd en gebruik de volle breedte en geniet!

Patrick1980 op 28 nov 2022 11:06

Bedankt Patrick! Hier heb ik wat aan.

Eggalm, Rastkogel en Horberg zijn wel de leukere en rustige kanten van het gebied. Vooral de Devil’s Run en Black Attack zijn mooie pistes voor de gevorderde wintersporter. Ook het hele Eggalm deel vond ik uitdagend (kwam daar ook vaak aan het einde van de dag). Harakiri inderdaad leuk om een keer te doen, nog leuker om met de lift eroverheen te zweven. Letterlijk elke keer dat we daar in de lift zaten gleed er wel iemand 100 meter naar beneden, met de ski’s nog bovenaan de piste. Tot slot nog een dag naar de Hintertuxer gletscher, ook een dikke aanrader.

De mindere punten zijn ook al benoemd: de hele drukte en gebrek aan dalafdalingen. Dit geldt eigenlijk vooral voor het Penken gebied. Wij lagen in Lanersbach, dan kun je wel via de Eggalm een dalafdaling doen. Maar die was te moeilijk voor de minder gevorderden van de groep. Als je in dat deel begint, ski je wel mooi ‘tegen de drukte in’, in plaats van met de grote stroom mee. Ook gunstig. Het nadeel is dat je lastig bij het Ahorn gedeelte komt. Daar ben ik dan ook niet geweest, gemiste kans als ik dit artikel lees.

Eggalm, Rastkogel en Horberg zijn wel de leukere en rustige kanten van het gebied. Vooral de Devil’s Run en Black Attack zijn mooie pistes voor de gevorderde wintersporter. Ook het hele Eggalm deel vond ik uitdagend (kwam daar ook vaak aan het einde van de dag). Harakiri inderdaad leuk om een keer te doen, nog leuker om met de lift eroverheen te zweven. Letterlijk elke keer dat we daar in de lift zaten gleed er wel iemand 100 meter naar beneden, met de ski’s nog bovenaan de piste. Tot slot nog een dag naar de Hintertuxer gletscher, ook een dikke aanrader.

De mindere punten zijn ook al benoemd: de hele drukte en gebrek aan dalafdalingen. Dit geldt eigenlijk vooral voor het Penken gebied. Wij lagen in Lanersbach, dan kun je wel via de Eggalm een dalafdaling doen. Maar die was te moeilijk voor de minder gevorderden van de groep. Als je in dat deel begint, ski je wel mooi ‘tegen de drukte in’, in plaats van met de grote stroom mee. Ook gunstig. Het nadeel is dat je lastig bij het Ahorn gedeelte komt. Daar ben ik dan ook niet geweest, gemiste kans als ik dit artikel lees.

Stanro op 28 nov 2022 13:59

Dit klopt voor mij helemaal. Zaten vorig jaar en over 3weken in Haus Tirol. Van daaruit ideaal om via de Eggalm het gebied in te gaan. Wel 1dag met de bus naar de Ahornbahn gegaan. Was ´s zomers de Piste omhoog gelopen en wilde deze ook naar beneden gaan met Snowboard. De laatste dag een bezoek doen aan de Gletscher, en hopen dat daar de dalafdaling open is. Aanrader !!

3x geweest (3e week januari, half februari en 3e week maart) en voor mij een van de minste gebieden op mijn lijstje. Blijkbaar 142km, maar voelt veel kleiner. Namelijk dat je in 1 dag alles wel gezien hebt.

Vanuit Penkenbahn, altijd een stukje lopen/ poken en dan meteen weer een lift moeten pakken. Daar tegenover staat dat je geen afdaling tot aan het dal hebt. De dalafdaling vanaf de Ahorn was 2 vd 3 keer niet open, waardoor die kant ook echt het bezoeken niet waard was.

Zeker in de carnavalsweek/ krokusvakantie toch flinke wachtrijen bij de 150er, maar ook de Horbergjoch en Wanglspitz en als toetje dan nog de Knorren terug. Ook het feit dat het helemaal aan het eind van het dal ligt, maar dat dit niet opschiet van en naar Mayrhofen in de drukke weken.

Ook de après-ski heel wisselend meegemaakt. Ene keer was het alleen druk bij de Icebar (Nederlandse après-ski) Andere keer dat het hele dorp wel gezellig druk was, met als klapper de Bruck’n Stadl. Als je niet op zoek bent naar Après-ski, is het dorp groot genoeg met kleinere barretjes, leuke winkels en restaurants. Een pluspunt dus.

Harakiri eens heel ijzig meegemaakt, waardoor het voor iedereen lastig was. Maar ook eens strak geprepareerd in de ochtend en dan is het niet meer dan “een kort stijl stukkie”. Gewoon doen, gewoon proberen en je snelheid aanpassen aan je kunnen en de omstandigheden.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Ik ga er in februari heen - deze video komt dus als geroepen!
Ben ook benieuwd wie er tips heeft voor verbindingen naar andere delen van het Zillertal (Gerlos - Königsleiten etc.)? Stuur me gerust een pb’tje!

PS aan het video team: soms vind ik de achtergrondmuziek nogal luid tov. de stemmen (moeillijker verstaanbaar), maar soms gaat de muziek ook heel fel luider dan het shot/spraak van net ervoor - ook even verschieten.

Hendrik5 op 28 nov 2022 11:22

Aast de reeds genoemde trein, is de auto ook een prima optie. Zowel aan de lift in Zell am Ziller als aan de lift in Kaltenbach is volop parkeerplek, en eenvoudig rijden door het dal. Beide gebieden ook erg leuk voor 1-2 dagen. Let wel op bij de doorsteek naar Gerlos (Zell) en Hochfugen (Kaltenbach), want beide liftverbindingen zijn windgevoelig. Anderzijds, je kunt altijd met de gratis skibus weer in het Zillertal komen (kan wel even duren).

Wij zijn 3x in de kerstvakantie hier geweest. We zaten dan in Hippach, van waaruit we met de skibus naar zowel de Horbergbahn als Zell am Ziller konden. Top combinatie van 2 mooie gebieden. Het laatste jaar hadden we de hele week prachtig kaiserwetter en zijn we ook een dag naar de Hintertux geweest en met de bus naar de Ahorn. We gingen toen 's morgens met de bus erheen, maar na de lunch (dalafdaling was overigens prima te doen, ook met 2 kinderen van 10 en 11), lopend door Mayrhofen naar de Penkenbahn, daar weer omhoog en konden we skiend terug naar de Horbergbahn.
Een aantal liften (met name in het middendeel) zijn idd heel druk, maar de rijen gaan toch vrij snel. Alleen de grote bak naar Eggalm, kan je idd soms lang moeten wachten, maar dat is maar 1x per dag en zeker de moeite waard. Wat wij leuk vonden is dat als je aan de Mayrhofen kant blijft je vrij snel van de ene kant naar de andere kunt en dan kunt kiezen of je door de kom heengaat of bovenlangs blijft. Wij vonden de pisterestaurants er in het algemeen ook erg leuk, tussen de middag is het vooral een kwestie van goed plannen: of zorgen dat je om 11.30 al zit, of wachten tot 13.30/14.00u, maar dat is eigenlijk in alle grote skigebieden wel in de schoolvakanties.

Van 1978 tot 1990 13 keer in Mayerhofen geweest, ook met kleine kinderen, die bracht ik om 9 u naar de Ahorn en haalde ze om 16 u daar beneden weer op, toen die tijd ski school Uli Spiess, en goed geregeld. Ben vaak de Ahorn afgegaan tot het dal maar kan mij niet herinneren dat het ergens zwart was, wij aten dan altijd bij Wiesenhof bijna beneden. De Penken had toen nog geen verbinding met Lanersbach, later kwam wel de lift de Gerent en Schafkopf op en nog later de Horbergbahn vanaf Schwendau om hoog. Daar voor regelmatig de dal afdaling genomen naar Schwendau, onderin veel vaart maken om bij de bushalte te komen aan het einde van het weiland. Nu ligt daar het dalstation en de parkeerplaats. De afdaling naar Finkenberg werd alleen genomen als de oude penkenbaan dicht ging vanwege de storm, maar was gewoon een smal pad naar beneden.

Dienten Die Alte schule

Ik ga er in februari heen - deze video komt dus als geroepen!
Ben ook benieuwd wie er tips heeft voor verbindingen naar andere delen van het Zillertal (Gerlos - Königsleiten etc.)? Stuur me gerust een pb’tje!

PS aan het video team: soms vind ik de achtergrondmuziek nogal luid tov. de stemmen (moeillijker verstaanbaar), maar soms gaat de muziek ook heel fel luider dan het shot/spraak van net ervoor - ook even verschieten.

Hendrik5 op 28 nov 2022 11:22

Je kan simpelweg de trein pakken die door het Zillertal heen rijd. Daarmee kun je Mayrhofen, Zell am Ziller en Kaltenbach en Fugen makkelijk mee bereiken. Thank voor je feedback op audio. Zou genormaliseerd de software moeten verlaten, maar wordt dus niet overal zo ervaren.

Rene op 28 nov 2022 11:31

Dank voor de info! Gaan het de zaterdag van aankomst eens uitzoeken :-)

Het is o zo hard genieten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie