Live: een gevarieerde skidag in Hochoetz

Henri op 29 januari 2024· geen reacties

Zonnig, fijne pistes en helemaal niet druk in Hochoetz
Zonnig, fijne pistes en helemaal niet druk in Hochoetz

Afgelopen zondag was ik op pad in het skigebied Hochoetz in Oostenrijk. Het was een dag waarop alle sneeuwcondities voorbij zijn gekomen, maar vooral ook een dag van genieten. De zon scheen onafgebroken en de temperatuur was erg aangenaam.

Bovenin goed, onderin uitdagender

De sneeuwcondities in Tirol zijn momenteel vooral op hoogte gewoon erg goed. Het laagje verse sneeuw dat vrijdagnacht is gevallen zorgt voor uitstekende pistecondities. Onder de 2000 meter merk je de regen en de daaropvolgende vorst van afgelopen week. Veel pistes, met name de dalafdalingen, zijn behoorlijk ijzig. Ook in Hochoetz kon je dit goed merken. Bovenin bij de Wetterkreuzbahn, met 2272 meter hoogte het hoogste punt van het skigebied, lag er nog een laagje verse poedersneeuw en was de rode 13 op-en-top genieten. Ter hoogte van de Balbachalm op zo’n 1950 meter hoogte werden de pistes merkbaar harder, met hier en daar een ijsplaatje.

Al met al zeker niks ergs, maar vooral op deze pistes geldt: hou je snelheid onder controle en zorg dat je materiaal in goede staat verkeert. Scherp geslepen kanten zijn echt een voordeel tijdens deze condities en zorgen ervoor dat je met meer vertrouwen kunt skiën.

Lentegevoel in januari

Rond half twee namen we de afdaling richting de Acherkogel stoeltjeslift (rode 5). In de ochtend waren we hier ook al een rondje skiën, maar toen was de piste nog erg hard. Inmiddels scheen de zon er al een aantal uurtjes op, waardoor de piste er fantastisch bijlag. De harde tot ijzige sneeuw van de ochtend was getransformeerd tot heerlijke, boterzachte firn.

Het winterse plaatje is inmiddels wel verdwenen op deze lager gelegen piste. Vooral het laatste gedeelte van de rode 5 en de liftrit terug naar boven gaven een echt voorjaarsgevoel, want deze zuidwesthelling op ongeveer 1500 meter hoogte is momenteel vrijwel geheel sneeuwvrij. Een erg groot contrast met de poederbochten die ik eerder deze dag bij de Wetterkreuzbahn kon maken.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie