Winter auto-tips: om onbezorgd weg te rijden

Rogier op 08 januari 2010· 5 reacties

Auto’s willen nog wel eens problemen opleveren in de winter. Koude en vocht doen een auto geen goed. Enkele tips om tijdens wintersport lekker weg te kunnen rijden. Deze tips kunnen momenteel in de Lage Landen ook geen kwaad trouwens…

Handrem
Zet je auto 's winters niet op de handrem. Handremmen willen nog wel eens vast vriezen waardoor wegrijden onmogelijk wordt. Wat moet er dan gedaan worden om je auto van ‘ongewild’ wegrijden te behoeden? Heel simpel: zet de auto in een versnelling.

Ruiten schoonmaken
Krab de ruiten goed schoon, goed zicht is belangrijk! Doe dit niet met een stationair draaiende motor (zie hieronder), ten eerste komen er veel zeer giftige gassen uit een koude machine en ten tweede kunnen moderne auto’s in het slot terugvallen… Wat zacht gezegd erg vervelend kan zijn. Gebruik in geen enkel geval heet water voor het ijsvrij maken van je autoruit. Heet water bevriest zeer snel dus werkt in koude volledig averechts. Ook kan de temperatuurschok ruiten doen breken.

Voorverwarmen: geen zin
Sowieso heeft het voorverwarmen van een auto amper zin. Langzaam rijden is veel effectiever als ‘opwarmer’, dan het stationair laten draaien. Rijd dus rustig weg en jaag de auto niet in de toeren tijdens de eerste kilometers.

Slot-ondooier
Het lijkt een open deur, bewaar een slot-ontdooier niet in de auto, maar in je appartement, jaszak of huis. Buiten de auto heb je natuurlijk helemaal niets aan een slot-ontdooier in de auto…

Portieren
Smeer de portieren, om deze tegen dichtvriezen te beschermen, in met talkpoeder, vaseline of een andere vettig smeermiddel. Dichtgevroren portieren kunnen anders werkelijk een ramp zijn.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Nog een tip:

Als je elke dag 10 minuten naar de lift moet rijden, zet de heater dan niet overdreven hard aan en laat de moter niet lang van te voren al stationar draaien. Door het kleine stukje rijden verbruik je wel veel van de accu, terwijl hij niet de kans krijgt om zich op te laden.

Toen we na 7 dagen naar huis wilde, bleek de accu leeg te zijn…

maar eerst je ruiten krabben en dan starten en dan tot ontdekking komen dat hij toch niet start dat is zonde van al het gekrab
dus eerst starten dan weet je of tie het doet

@ Erik, dan sta je helaas wel in zeer giftige dampen te krabben, en het is niet goed voor je motor…

nog 2 tips:
1e: leg een paar grote stukken karton op de voorruit, als je 's avonds terugkomt bij je apartement. ruitenwissers erover zodat ze niet wegwaaien. dit scheelt veel krab-tijd en kost nauwelijks bagageruimte.
2e: sommige auto’s hebben een motor met zeer lage compressie (hoogtoerige benzinemonsters), waardoor in de versnelling parkeren ook niet helemaal wenselijk is. Leg een steen onder een van de wielen en parkeer de auto altijd met het stuur gedraaid, van de weg af, maar ook zo dat 'ie niet per ongeluk het ravijn in rijdt.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ik heb nochtans mijn batterijspanning gemeten na 5 min stationair draaien mét airco en temperatuur op max . Deze was met 1.2 v gestegen (motor af)
resultaat : warmer in de wagen , geen gekrab nooit platte batterij gehad

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie