Alpenweerpraat: gevoelig kouder

Roel op 26 februari 2010· 5 reacties

Het duurt nog even maar er hangt verandering in de lucht. Vandaag regent en sneeuwt het van tijd tot tijd in het hele Alpengebied. De sneeuwgrens is wel al gedaald tot 1000-1200m. Dat betekent dat de sneeuwcondities in de hooggelegen dalen weer wat verbeteren na het zachte en soms regenachtige weer van deze week.

Hogerop is zoals verwacht wel behoorlijk wat sneeuw gevallen. Zo kwam er gistermiddag een actief neerslaggebied opzetten dat tot 8.00 uur vanochtend 20-40cm achterliet in het westen van Zwitserland en in de Franse Alpen. Nevenstaande kaart geeft je een idee van de sneeuwverdeling in Zwitserland over de afgelopen 24 uur, let wel dit zijn voornamelijk bergstations. In veel dalen heeft het gisteren nog geregend.

Zondag föhn
Vandaag kan het nog de hele dag regenen waarbij de sneeuwgrens geleidelijk tot 800m daalt. Dat betekent dat het er morgenochtend op veel plaatsen best weer winters uit kan zien. Morgen overdag is de storing verdwenen en beleeft het overgrote deel van de Alpen een zonnige dag. Het warmt weer iets op. Dat gebeurt nog meer op zondag als vanuit het zuidwesten een nieuwe actieve depressie over Frankrijk naar het noorden trekt. In Frankrijk en Italië sneeuwt het vanaf 1000-1500m maar aan de noordkant steekt een föhn op die de temperatuur in de dalen naar 15-17 graden stuwt.

Verandering
Het is de laatste stuwing van zeer zachte lucht want op de oceaan wordt in de nieuwe week een nieuwe rug van hogedruk opgebouwd die de doortocht van warmbloedige depressies blokkeert. Maandag en dinsdag kan er vooral in het westen en noorden nog sneeuw vallen boven 1000m, woensdag klaart het op.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Daarna wordt de hogedruk op de oceaan meer en meer bepalend. Hierboven de kaart voor volgende week vrijdag. Lagedrukgebieden blijven ten zuiden van de Alpen wat de wind geleidelijk naar de oosthoek drijft. Daarmee stroomt steeds koudere lucht binnen waarbij het ook overdag waarschijnlijk weer gaat vriezen. Bovendien nemen de sneeuwkansen weer toe. Deze winter toont opnieuw zijn veerkracht!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

In Kirchberg sneeuw het nu vanaf 900 meter !!!

Hier in Ellmau dikke sneeuwvlokken op ongeveer 800 meter, bovenop de berg is er vannacht en vanmorgen al zeker 20 a 30 cm gevallen! ben blij dat ik hier nog een weekje mag zitten, de sneeuw werd de laatste dagen wel iets minder maar de dalafdaling ligt er nu heelijk bij!! volgende week woensdag weer lekker in de zon zitten !!!

Vertrek vanavond richting Obertauern…en ook daar ziet het er wit uit!!! Wordt een heerlijke week!!!

fantastisch jongens, volgende week ben ik aan de beurt, hopen op veel verse sneeuw en een lekker zonnetje overdag!

klinkt goed. wij vertrekken volgende week vrijdag… off piste here i come

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie