Alpenweerpraat: kouder maar vanaf wanneer

Roel op 28 februari 2010· 6 reacties

“Föhnsturm!”, kopt de Oostenrijkse weerdienst op hun website. En terecht, want de depressie die vandaag over Frankrijk naar de Benelux trekt zorgt voor een invasie van zachte lucht uit het zuiden. Overigens niet alleen de Alpen maar heel Midden-Europa wordt in de zachte lucht gedompeld. Vooral in Oostenrijk wordt het warm met maxima tussen 15 en 20 graden. Vanochtend om 10.00 uur was het in Hohenems in Vorarlberg al 14 graden. Hier een beeld van de Steinplatte bij Waidring waar het volgens de webcam 8 graden is.

De oorzaak ligt in de ontstaansgeschiedenis van de depressie, die stamt uit de subtropische wateren van de Azoren. Een gebied dat eigenlijk bekend staat om een standvastig hogedrukgebied (Azorenhoog) dat normaal verantwoordelijk is voor ons gematigde klimaat in de Benelux. Deze winter is echter alles anders.

Wanneer kouder?
Het wachten is wanneer de kou de Alpen gaat bereiken. Gisteren haalde ik twee scenario’s aan die mogelijk zijn. Het ziet er vandaag nog steeds naar uit dat het kouder wordt alleen de vraag is wanneer. Alles hangt ervan af hoe snel depressies boven het zuidwesten van Europa zuid van de Alpen langs naar het oosten trekken. Dan kunnen ze als trekpaard fungeren voor de aanvoer van nieuwe koude lucht uit het oosten (rondom een depressie draait de lucht tegen de wijzers van de klok). Volgens ECMWF gebeurt dat vanaf zaterdag, GFS en het Duitse model laten dit donderdag al gebeuren. Een slag om de arm blijft dus op zijn plaats.

Rgme1321
Rgme1321

De meest winterse setting zien we vandaag bij het GME-model van de Deutsche Wetterdienst waar vrijdag met een noordoostelijke wind koude én sneeuwrijke lucht de Alpen bereikt.

Wisselvallig en al minder zacht
Dit stuivertje wisselen tussen de modellen zal nog wel even aanhouden. Tot die tijd ziet het er al wat minder zacht uit dan deze week, naast zonnige dagen kan er af en toe sneeuw vallen vanaf 1000m. Van maandag op dinsdag vooral aan de west- en noordkant. Vanaf woensdag vooral in de Zuidfranse Alpen en aan de zuidkant. Dat is net het moment dat de lagedruk gaat opdringen en de overgang naar kouder weer gestalte moet krijgen. Al met al veel spanning voor degenen die vanaf 5 maart op wintersport gaan.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dit is inderdaad spannend. En dat terwijl de maand Februari toch over het algemeen vrij gunstig koud was. Ik zat al te hopen dat de voorspellingen niet klopte maar zoals het er nu naar uit ziet wordt het rond de +7graden de komende week en ik vertrek 6 maart…ai ai ai ai

Wij gaan 13 maart en dan hebben wij gelukkig het koude front waarbij de sneeuw in top conditie is…

Althans…Dat hopen wij.

Zit nu in Kaprun maar van mij mag hier vanavond nog een halve meter sneeuw gaan vallen!
Op de pistes is het wel ok maar offpiste wordt het toch wel minder. Veel is verwaaid gisteravond.

pfff…wij gaan pas eind maart…ik vraag me af wat het wordt…zonboarden of snowboarden…

het klinkt in ieder geval niet goed,

graag zsm een nieuwe update roel, ga volgende week naar hinterglemm…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie