Alpenweerpraat: venijnige storing op zaterdag

Roel op 02 maart 2010· 22 reacties

De dag begint vandaag met vrij veel bewolking en vooral aan de noordkant kan af en toe sneeuw vallen door een zwakke storing. Het zijn geen grote hoeveelheden en in de loop van de dag klaart het vanuit het westen alweer op. Hiernaast een beeld uit Mittelberg, Kleinwalsertal.

Schijnbeweging
Morgen ligt de as van een hogedrukgebied pal over de Alpen. Het is dan overwegend zonnig en de temperaturen op 2000m klimmen van -4 in Oostenrijk tot -1 in Frankrijk. De temperatuursverschillen nemen dus toe. Aan de voorzijde van een storing boven het zuidwesten van Europa dringt dan zachtere lucht op die de Franse Alpen probeert te bereiken.

_1b43ec35-94f9-5f94-b5d9-d237e051faf3
_1b43ec35-94f9-5f94-b5d9-d237e051faf3

Dit is niet meer dan een schijnbeweging die nodig is om het uiteindelijk juist kouder te laten worden. Donderdag duikt deze storing namelijk onder de Alpen door het Middellandse Zeegebied in (zie animatie) waardoor vanuit het oosten de koudere lucht binnenstroomt. Vooral in de Zuidfranse Alpen en in Italië kan daarbij vanaf morgenavond sneeuw vallen. Aan de noordkant is het tot en met vrijdag overwegend droog met geregeld zon maar nauwelijks dooi.

Zaterdag sneeuw
Het wachten is dan op een kleine maar venijnige storing. Die komt zaterdagnacht vanuit Duitsland naar het Alpengebied afzakken. Op de kaart hiernaast bevindt hij zich boven de Benelux. De exacte koers van het laag varieert nog wat in de diverse modeluitvoer maar waarschijnlijk begint het in de ochtend vanuit het noordwesten te sneeuwen. Die sneeuw breidt zich over de noordelijke helft van het Alpengebied uit. In totaal kan er zo’n 10-30cm vallen.

Koud
Na zaterdag trekt de oostelijke stroming opnieuw aan onder invloed van een sterk hogedruk boven het noorden van Europa. Het gaat vooral in de nachten streng vriezen en overdag komt het kwik maar met moeite boven het vriespunt uit. Er waait daarbij een ijzige oostenwind. De zon schijnt uitbundig waardoor we wel een heerlijk winterse periode tegemoet gaan. Als gevolg van lagedruk in het Middellandse Zeegebied blijven de zuidalpen daarentegen gevoelig voor meer bewolking. Hier kan tussen de zonnige perioden ook af en toe sneeuw vallen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

kijk! dit zie ik nou graag, alles lijkt toch goed te komen op 6 maart :D, vergeef mijn topografische gebrekkige kennis maar Le portes du Soleil behoort tot de Zuid Franse alpen?

heerlijk, wij vertrekken vrijdagavond richting Berwang, om daar zaterdagmorgen te arriveren. Op voorwaarde dat het onderweg geen chaos wordt uiteraard.
verder ziet dat er perfect uit.

PdS ligt eerder aan de noordkant. Gevoelig voor sneeuw uit west tot noordwest.

Wij twijfelen om te boeken.

Kaprun of Les deux alpes.

Qua sneeuw, wat kan ik het beste doen???

Ook hier een topografische / geografische vraag; Les Sybelles tegen Italie aan, behoort wel tot de zuidkant alpen? Dus t verhaal ‘slaat op/neer’ dit gebied waar ik vrijdag op aan ga? De gouden woorden van gisteren ‘droomscenario voor de mensen die op 5 maart vertrekken’!

@Tim, maakt denk ik niet zoveel uit. Beide gebieden liggen hoog met voldoende sneeuw.

@ andere Tim, Les Sybelles krijgt de sneeuw met name van woensdag op donderdag. Ook daar ligt vanaf 5 maart genoeg.

Hoi Roel volg altijd je weerberichten en ben heel benieuwd of je al iets zinnigs kan zeggen over 13 maart Lech.

Hoi Roel,

Kun je ook iets vertellen over Saalbach-hinterglemm?
Wij gaan hier a.s. vrijdag voor een week naar toe.

Hoi Roel,
kan je iets melden over de reisweg van Belgisch Limburg naar Berwang voor de nacht van vrijdag op zaterdag ?

zeker de Goasstall 'ns proberen als après ski.

Beste Roel,

ik vertrek vrijdag 5 maart richting Val Thorens.
is er al iets te zeggen of daar ook die dump wordt verwacht op vrijdag / zaterdag.

Ik hoop op een flinke dump op zaterdag en vervolgens mooi zonnig weer.

Mvg,

Robbert

Dank Roel!

Wij vertrekken vrijdagnacht richting Solden…ik wil overdag ZON en s’anacht een centimeter of 20 verse sneeuw…zit dat erin???

Vrijdag richting Kirchberg, ik kijk er nu al naar uit.

Hoi Roel, kun je die link naar dat artikel van jou waarin je beschrijft wat nu precies tot de noord en zuidalpen behoort plaatsen? Ik weet nu ff niet waar Val Thorens toe behoort…

Hi Roel,

Ongelooflijk zo gedetailleerd jouw berichten, zo vind je ze nergens op internet! Ik zie geen bericht over Italie Dolomieten, wordt het daar volgende week een beetje mooi weer? ;-)

@ Danielle

Val Thorens ligt aan de noordkant. Net ten noorden van de hoofdkam (Inneralpine). hierdoor is Val Thorens over het algemeen droger. echter kan dit gebied door de ligging tegen de hoofdkam van zowel sneeuw uit het zuiden als uit het noorden profiteren.

arme roel… die heeft een weektaak om al die verzoeken te beantwoorden!

Ha Roel, wij rijden van zaterdag ochtend vroeg weg naar het zillertal, mayrhofen. Ik heb diverse kaarten bekeken, de een zegt dat het daar topweer wordt de ander voorspelt wat meer wolken en neerslag, wat denk jij ervan? enneuh, zaterdag rekening houden met vertraging ivm sneeuwval denk ik dan?

Wij staan klaar om zometeen te vertrekken naar ¨Faschina-Damüls"!
Laat de zon maar schijnen boven de Alpen…

Zojuist een nieuwe update geplaatst. Uitleg noord- en zuidkant Alpen zie https://www.wintersport.nl/weblog/1053/noord-_en_zuidkant_al….

Mensen die dit weekend gaan: neem je zonnebrand mee.

Roel,

Het is toch Les deux alpes geworden. De verwachting was slecht, erg bewolkt. Maar na aangekomen te zijn nu al 2 dagen fantastich weer en me kop verbrand.

Dank je voor de reactie en top werk lever je. Ik word meestal geen wijs uit de weerkaarten .

Gr,

Tim

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie