Alpenweerpraat: nieuwe koudegolf

Roel op 03 maart 2010· 7 reacties

De storing van gisteren heeft het landschap in het noorden van Oostenrijk en Zwitserland weer wat opgefrist met een paar cm verse sneeuw. Vandaag is het eerst nog vrij zonnig (webcambeeld Reschenpass Italië/Oostenrijk) maar vanuit het zuidwesten neemt de hoge bewolking steeds verder toe op nadering van een depressie boven Spanje. Deze trekt de komende 24 uur via Italië naar het oosten waardoor de kou snel binnenstroomt. We staan dan ook aan de vooravond van een nieuwe koudegolf.

We zien het terug in de ensembleverwachting van GFS voor de komende 15 dagen, prikpunt centrale Alpen:

MS_1248_ens
MS_1248_ens

Opletten onderweg
Volgens dit ensemble zitten we zeker tot volgende week dinsdag 5-10 graden beneden normaal. Verder zien we onder in beeld twee neerslagpieken, eentje op 5 maart en een andere rond 6/7 maart. Eerstgenoemde hangt samen met het binnendringen van de koude lucht. De tweede heeft te maken met de storing uit het noorden waar we het hier al enkele dagen over hebben. Vooral die laatste kan een mooie sneeuwdeken opleveren in Zwitserland en Oostenrijk. Het wordt zaterdag wel opletten onderweg, het kan weleens verraderlijk glad gaan worden op de Duitse autobahn.

Eerder al krijgen de zuidalpen met sneeuw te maken maar dan door de Spaanse depressie. Vanavond begint het in de Franse Alpen licht te sneeuwen (sneeuwgrens dalend naar ca. 1000m) waarna de sneeuw zich verplaatst naar de Italiaanse Alpen. Ten zuiden van de Maurienne vallei kan het om vrij grote hoeveelheden gaan!

Oostenwind
Na zaterdag houdt het koude weer aan maar we zien de zon steeds vaker. Er ligt dan een krachtig hogedrukgebied boven de Britse Eilanden met een uitloper over Polen waardoor er een ijzige oostenwind staat die het vooral op schaduwrijke hellingen erg koud maakt. In de krachtige maartzon zal het echter al snel zeer aangenaam aanvoelen. Mogelijk dat later in de week de bewolking en sneeuwkans in het zuiden wat toeneemt maar dat is allemaal nog erg ver weg. Er staat voor het overgrote deel van de Alpen een machtige week op het programma.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zal de zonnebril maar achterwege laten zeker?
Wij vertrekken zometeen naar Faschiana-Damüls…

Vrijdag richting Gerlos, ben blij dat de temperaturen flink zijn gaan dalen tov afgelopen week!

Volgende week richting vorarlberg, laten we hopen dat de voorspellingen uitkomen… :-)

Hi Roel,

Al bekend wat de Italiaanse Dolomieten gaan krijgen volgende week, zon/sneeuw/bewolking?

@Stefan, in de Dolomieten ook vrij veel zon maar de kans dat hier bewolking overdrijft is toch iets groter dan elders.

Gisteravond een lekker laagje in Kaprun gevallen! Was ook zeker nodig en vanochtend met het zonnetje en blauwe lucht was het heerlijk freeriden!!!
Verwachting is dat morgen de hele dag wel wat sneeuw gaat vallen. Hopelijk een mooi dumpje!

Thx Roel! Echt super dat we 'rechtstreeks’contact hebben met de beste weerman van NL en omstreken!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie