Alpenweerpraat: koud en zaterdag sneeuw

Roel op 04 maart 2010· 11 reacties

Vanuit het noorden wordt het vanaf vandaag steeds kouder in de Alpen. Dit heeft te maken met een krachtig hogedrukgebied dat zich aan het ontwikkelen is boven de Britse Eilanden en zich geleidelijk uitbreidt richting de Baltische Staten. Het ziet ernaar uit dat deze situatie een week lang standhoudt waardoor zachte lucht voorlopig geen enkele kans meer heeft.

Vandaag al koud
Vandaag is er over het algemeen vrij veel bewolking en ten zuiden van de Alpenhoofdkam kan nog wat sneeuw vallen. Veel is het echter niet en met het binnendringen van de kou wordt de lucht droger. De zon kan zich langzaam maar zeker steeds beter laten zien. Ook bij de Matterhorn klaart het intussen op. Vooral morgen wordt het op veel plaatsen een vrij zonnige maar koude dag. Op 2000m ligt de temperatuur tussen -10 en -16 graden.

Sneeuwval
Zaterdag wordt een winterse dag voor met name Zwitserland en Oostenrijk. Al in de nacht begint het in Duitsland te sneeuwen (opletten onderweg!) en in de ochtend bereikt deze sneeuw de noordkant van de Alpen. Het hangt allemaal samen met een kleine depressie die vanuit het noorden komt afzakken, hiernaast herkenbaar aan de T boven het oosten van Duitsland. Tegen de wijzers van de klok draaien neerslaggebieden om dit laag heen en worden tegen de noordkant van de Alpen gedrukt. Wat dit qua sneeuwverdeling betekent zie je op onderstaande kaart:

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Dit alles gebaseerd op het GFS-model. Omdat andere modellen de depressie een tikje westelijker intekenen verwacht ik de grootste hoeveelheden persoonlijk iets westelijker, zeg maar tussen het centrale deel van Zwitserland en Innsbruck. Frankrijk zal het met wat restanten moeten doen, en dan met name in de gebieden rond Les Portes du Soleil en Grand Massif.

Langdurig oostenwind
Het mooie is dat deze sneeuwval gevolgd wordt door de aanvoer van nieuwe kou én drogere lucht. Vanaf zondag zitten we langdurig met een oostelijke stroming door hogedruk ten noorden van de Alpen. De zon schijnt vaak wat het ideaal wintersportweer maakt. Af en toe raken uitlopers van de lagedrukgebieden de Italiaanse Alpen waardoor hier soms wat meer meer bewolking kan hangen met zelfs kans op wat sneeuw. Het algehele weerbeeld zal er echter weinig door worden verstoord.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Klinkt als een droomscenario voor komende week! Hopelijk blijft ons zondagochtend tijdens onze reis naar de Arlberg veel verkeershinder bespaart.

hoi, inderdaad super allemaal.
Wat ik wel heel vreemd vind ik dat deze voorspelling absoluut niet overeenkomst met bv snow-forecast. Zij geven juist een beetje sneeuw en bewoling op voor de eerste helft van de komende week…
Is hier een verklaring voor?

Nou…dat wordt een lekker dan ritje dan vrijdagnacht/zaterdagmorgen. Hou er nooit zo van om net besneeuwde bergen op te moeten rijden. Heb nu al het angstzweet !!!

Dat ziet er voor komende week perfect uit.
Alleen de reis baal ik een beetje van

Hallo Roel, zit van 10-14 maart in Ischgl, veel zon daar?

Half juli maak je meer kans op sneeuw vrije wegen…

Ik kan hieruit opmaken dat ik koude maar zonnige week tegemoed ga in Val Thorens, of zit ik ernaast?

Hoi Robbert, nou ik ga ook naar Val Thorens en van het weerbericht van Roel word ik wel blij, maar ik zie deze op geen enkele “normale” weersite terug…da’s dan wel weer jammer!
Hopelijk krijgt Roel gelijk.

Ik ga zarerdag naar Alda Badia in de Italiaanse Dolomiten, is er zicht hoe het weer daar komende week zal zijn. Ik zie overal dat er veel sneeuw gaat vallen.

Hoi, Ga 11 maart naar valfrejus. Is daar als een iemand geweest en kan die mijn zeggen hoe het daar is. en of daar ook de aankomende dagen sneeuw vald?

Hoe is het vanaf woensdag in Lermoos?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie