Alpenweerpraat: Kaiserwetter

Roel op 08 maart 2010· 12 reacties

Vandaag hebben grote delen van de Alpen eindelijk weer eens te maken met “Kaiser Wetter”. Dit mooie weer hebben we te danken aan een krachtig hogedrukgebied met een kerndruk van meer dan 1030 hPa boven het noorden van Engeland alsmede een uitloper via Polen tot over de Balkan.

Zonnig en koud
Na een koude start, op veel plaatsen kwam het de afgelopen nacht tot matige en plaatselijk ook strenge vorst, loopt de temperatuur vandaag op tot rond het vriespunt. Op 2000 meter ligt de temperatuur rond de -12 °C en op 3000 meter wordt het niet veel warmer dan -18 °C. Met een al aardig warm maart zonnetje hebben we vandaag echter met perfecte omstandigheden te maken.

Toenemende bewolking, mogelijk wat sneeuw
Vanaf dinsdag neemt onder invloed van een depressie boven de Adriatische Zee vooral ten zuiden van de Alpenhoofdkam de bewolking weer toe en kan het met name op donderdag licht gaan sneeuwen. Ook op vrijdag en in het weekend blijven de Alpen gevoelig voor storings invloeden. Doordat het hoog zich vanaf donderdag naar de Atlantische Oceaan terug trekt verliest het zijn grip op het weer in de Alpen. De hoogtestroming draait naar de noordhoek en storingen kunnen van het noorden uit hun invloed tot over de Alpen uitbreiden. De temperaturen bewegen zich de gehele week, alsmede ook het komende weekend, op een winters niveau. Eventuele neerslag zal dan ook tot in dalen als sneeuw vallen. Grote hoeveelheden neerslag worden er voor de Alpen echter niet berekend aangezien de meeste activiteit zich zuidelijker afspeelt. (kaart)

Zachter ?
Werpen we nog even een blik op de langere termijn dan zien we geleidelijk een overgang naar zachter weer. Hoe het een en ander in detail zal gaan verlopen is echter nog onduidelijk temeer ook daar de modellen met steeds weer andere oplossingen komen. Het lijkt er echter sterk op dat er een einde komt aan het geblokkeerde stromings patroon en er van het westen uit een overgang gaat plaatsvinden met duidelijk zachtere condities.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel…het is toch wel duidelijk een ander verhaal als

http://www.sneeuwverwachting.nl/weerkaarten/?id=388…

niets is zo veranderlijk als het weer…
maar wat denk jij, krijgen we nog een sneeuwdump, of pas weer in 2011?

Wij gaan naar Saalbach, dat is toch het noorden?
De condities zijn de afgelopen dagen wel beter geworden, maar blijft dit liggen tot 25 maart…ivm de temperaturen…

Wij boarden, dus voorkeur voor poeder ipv ijs…

Pff maak me nu langzaam druk, ga 27maart naar Le Grand Domaine, kan ik zeker zijn dat er genoeg sneeuw blijft liggen Roel?

Hey wintersport-collega’s,

Wij vertrekken ook pas 26 Maart… Vorig jaar hebben we toen best nog een goede week gehad, met geregeld sneeuw maar ook voldoende zon, al was het redelijk koud.
Hoe ziet het er dit jaar uit ? We gaan naar les Sybelles.

@marcel,

Collega website sneeuwverwachting.nl is altijd zeer optimistisch mbt tot sneeuwdumps en andere extremen. Ik ben wat dat betreft toch een stuk terughoudender. Daarbij komt ook nog eens dat het vrijwel onmogelijk is om een neerslag prognose voor de Alpen af te geven voor over een tijdsbestek van meer dan een week. Kun je natuurlijk wel doen maar is absoluut onbetrouwbaar. (waarmee ik echter niet beweer dat deze ontwikkelingen onmogelijk zijn) De modellen hadden de voorgaande dagen steeds weer een scenario met veel sneeuw in de stuwing van de noord Alpen de op de planken liggen. Sinds eergisteren wordt dit scenario echter steeds meer terug genomen. Neerslag gaat de komende week hoofdzakelijk aan de zuidkant van de Alpen vallen. Of er volgende week een echte dump aan de noordkant komt laten we nog maar even voor wat het is.

Wat wordt bedoelt met het noorden/zuiden id Alpen?

@roel, maakt het voor deze week (we gaan morgen weg tm zondag)nog uit of je in st anton zit of ischgl (iets meer inneralpin)? Ik bedoel dan qua zon en bewolking/neerslag.

Welkom op de site Gerrit!!
Dit onderwerp is al tientallen keren aangesneden!
Kort door de bocht: Noord, zitten de meeste nl ers!
Zuid: Italie, Nauders, zermatt, serre chevaliers enz. Kijk naar deze plaatsen op google maps, trek een lijn en je hebt de Noord- Zuid scheiding te pakken! (of lees oude blogs) Succes

@Izaak
Het zal allemaal niet zo heel veel verschil maken. Houd vooral vanaf woensdag rekening met meer kans op bewolking, eerst vanaf het zuiden, later dan vanuit het noorden. Vooral op donderdag verhoogde kans op wat sneeuwval.

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. ( Albert Einstein )

niet alleen vandaag, ook gisteren (zondag) was het al prachtig…(toen skieden wij nog in Lech…nu weer in Amsterdam…:-(

@Izaak: St.Anton en Ischgl zijn van elkaar gescheiden door één bergkam…

Maar zelfs die ene bergkam zou een wereld van verschil kunnen maken…

Hoi Roel,
Bedankt voor je weer-update! Kun je ook wat zeggen hoe de sneeuwverwachtingen zijn in de Dolomieten? Ik ga daar vrijdag namelijk heen. Bedankt!

@Diederik
Zie daarvoor ook de laatste weerpraat. Om kort te zijn;
Vanaf vrijdag draait de stroming naar het noorden tot noordwesten en gaat het weer ten zuiden van de Alpenhoofdkam stukken opknappen. Ook de daaropvolgende dagen wordt het fraai weer en een stuk minder koud.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie