Alpenweerpraat: winter houdt voorlopig nog stand

Roel op 09 maart 2010· geen reacties

Na een zonovergoten maandag in grote delen van de Alpen moeten we de komende dagen toch weer een stapje (of beter gezegd een paar stapjes) terugdoen. Afgezien van plaatselijk hardnekkige (laaghangende) bewolking schijnt vandaag aanvankelijk op veel plaatsen nog de zon. Een koude oostelijke wind in combinatie met de lage temperaturen zorgt echter voor schraal weer. Op 2000 meter moeten we het met -12 tot - 15 °C doen en op 3000 meter gaat het richting de -20 °C. Dit zijn temperaturen die we normaal alleen in de “hoog winter” terugzien en voor begin maart best uniek zijn.

Webcam Kitzbühel
Winters weekje
Deze week zal er in de grootschalige luchtdruk verdeling niet viel veranderen. Tussen een hoog met kern boven Engeland en een depressie boven de Middellandse Zee (kern vanmiddag boven midden Italië) liggen de Alpen in een krachtige oostelijk hoogte stroming waarmee nog steeds koude lucht wordt aangevoerd. Doordat de depressie boven de Middellandse Zee haar invloed wat meer naar het noorden toe uitbreidt neemt vanuit het zuiden de bewolking geleidelijk weer toe en krijgt de zon het steeds moeilijker.

Woensdag en donderdag is de bewolking dan inmiddels zo dik dat er hier en daar wat lichte sneeuw kan gaan vallen. Zoals gezegd blijft het koud en zal de neerslag tot in de dalen in vaste vorm naar beneden komen. Vrijdag krijgen we onder invloed van een voorbijtrekkend tussen hoog te maken met een tijdelijke weer verbetering. Doordat het hoog zich vanaf donderdag terugtrekt naar de oostelijke Atlantische Oceaan en boven Scandinavië en de Balkan de luchtdruk daalt draait de hoogte stroming naar noord tot noordwest en wordt nogmaals een portie arctische lucht richting centraal Europa getransporteerd.

Door de lange weg over het water van de Atlantische Oceaan en Noordzee is de lucht vrij vochtig en in de stuwing van de noordelijke Alpen kan het het zaterdag en zondag gaan sneeuwen of vallen er regelmatig sneeuwbuien. De gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam krijgen door de noordelijk stroming te maken met een duidelijke weersverbetering en vooral de Italiaanse Alpen kunnen op zonnig weer rekenen.

Volgende week meer zon en zachter
Voorlopig is het voorjaar met hogere temperaturen dus nog ver weg. Pas vanaf midden volgende week zou het een stuk zachter en ook zonniger kunnen gaan worden wanneer het hoog boven Engeland geleidelijk naar centraal en zuid Europa opschuift. (zie kaart hiernaast van het ECMWF (EC00) voor woensdag 17 maart)

MODIS opname Alpen
Apropos “Kaiserwetter” van gisteren. Kijk ook eens naar de ingevoegde MODIS satelliet opname van de Alpen genomen gistermiddag rond 13h30. Prachtig zijn hierop de besneeuwde Alpen en Alpendalen te zien en de meren in Zwitserland en Italië. Zo zien we van links naar rechts het Lago Maggiore, Comomeer, Iseomeer en het Gardameer. Meer in het noorden de Beierse meren met o.a. het Armermeer en Chiemmeer. Helemaal in het westen dan ook nog het Zwitserse Thunermeer en Brienzermeer.

Overigens staat MODIS voor “Moderate Resolution Imaging spectroradiometer” Dit instrument maakt hoge resolutie opnames van de gehele aarde en bevindt zich aan boord van de van de Terra en Aqua satelliet. (klik op foto voor groter beeld)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie