Alpenweerpraat: vooral in het noorden af en toe sneeuw

Roel op 11 maart 2010· 11 reacties

De winter staat dit jaar niet bepaald in het teken van (veel) zon. Veelal hebben we te maken met een tekort. Opmerkelijk omdat ook de neerslaghoeveelheden achter bleven met het langjarig gemiddelde. Vooral de noordkant van de Alpen, maar ook delen van de zuidkant, hebben minder sneeuw. De oorzaak hiervoor moeten we zoeken in de steeds weer optredende geblokkeerde luchtdruk verdelingen op het noordelijk halfrond. Depressie werden telkens weer gedwongen af te buigen naar het hoge noorden of naar het zuiden richting de Middellandse Zee.

Eerst nog koud met af en toe wat sneeuwval
Ook de komende dagen lijkt het geblokkeerde stromingspatroon nog intact te blijven. Tussen hogedrukgebieden met kernen boven New Foundland, Engeland en Rusland, zien we een sterk slingerende straalstroom. Voor ons blijft voorlopig het blokkade hoog met kern boven Engeland weer bepalend. Door een depressie boven de Middellandse Zee is de stroming eerst nog oostelijk. Omdat het hoog echter de neiging heeft om de komende dagen wat naar het westen te verschuiven krijgen we toenemend met een noord tot noordwestelijke stroming te maken.

Vandaag hebben we nog met een oostelijke stroming te maken, hiermee wordt nog steeds koude en vochtige lucht aangevoerd. Het is meest bewolkt. Meeste kans op zon hebben de zuidelijke Alpen en de inneralpine gebieden. In het noorden is het meest bewolkt en valt af en toe lichte, plaatselijk ook matige sneeuw. Morgen kan een zwak tussen hoog voor een tijdelijke weersverbetering zorgen voordat in het weekend van het noorden uit nieuwe bewolking met wat (lichte) sneeuw nadert. Doordat de stroming een noordelijke component krijgt verwacht ik vooral in de stuwing van met name de Oostenrijkse Alpen geleidelijk toenemende kans op significante sneeuwval. Vanaf maandag kan op nadering van een storing aan in de stuwing van de noordelijke Alpen sneeuw van betekenis gaan vallen. Ook nu weer ligt het zwaartepunt richting de Oostenrijkse kant van de Alpen. Volgens de laatste berekeningen is tot een halve meter Neuschnee zeer goed mogelijk. De temperaturen bevinden zich ook dan nog op een winters niveau. (opm; De ingevoegde neerslag kaart voor de Alpen laat de sneeuwval tot maandagochtend zien. De neerslag op maandag en dinsdag wordt hierop dus nog niet weergegeven).

Volgende week geleidelijk zachter
Toch lijkt er in de loop van de volgende week iets te gaan veranderen. We zien het patroon van de blokkade langzaam naar het oosten toe opschuiven. West Europa en de Alpen komen hierdoor langzaam aan de warmere kant van de sterk golvende straalstroom terecht. Vanaf het midden van de volgende week vertonen de temperaturen dan ook een stijgende trend en hoogstwaarschijnlijk komt met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming een einde aan het te koude weer. Dit betekent natuurlijk geen einde voor het “wintersport Vergnügen”. Integendeel, met aangenamere temperaturen en waarschijnlijk meer zon zal het op de pistes dan prima vertoeven zijn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat een weerkundig gelul, vertel aub wat er in de ski gebieden gaat gebeuren, aan dit gezwam heeft niemand iets. kijk even naar vorig jaar daar had je wat aan, elk wintersportland apart beschreven, ik hoop dat je reageert Roel

niet boos worden als je het niet snapt

Niet naar luisteren Roel.Ik vind je verklaringen meer dan duidelijk. Prima werk…doe zo verder !

Om het nou weerkundig gelul te noemen gaat wel erg ver, maar het weerbericht is soms inderdaad nogal technisch voor de gemiddelde bezoeker van deze site. De meeste mensen hier willen alleen maar weten of de komende week de zon schijnt of dat het gaat sneeuwen…

Probleempje tjerk ? Een wat andere toon zou overigens niet misstaan. Zoveel mensen zoveel wensen. Ik vind het duidelijk zo, kort maar krachtig en absoluut geen "gezwam" of "weerkundig gelul" (om jou woorden maar eens te gebruiken). Misschien moet je ook de weerberichten van Roel wat beter lezen en vervolgen (en de diverse info hier op de site mbt het weer erbij raadplegen).
Daarnaast is wat meer achtergrond toch hartstikke mooi.

kijk gewoon naar het weerbericht als dit je niet interesseert. Deze site is voor diegene die net ietsje meer achtergrond kunnen apprecieren. jij blijkbaar niet.
daaag

Ik vind Tjerk eigenlijk een hele gekke naam…

Tjerk is a jerk

Laten je niet gek maken Roel.
Het is deze winter gewoon heel moeilijk te voorspellen wat er gaat vallen.
Over het algemeen is er minder sneeuw gevallen als andere jaren, maar ik ben met de krokus geweest en het was super weer( in Hinterglemm).
Roel, ga zo door want ik vind het super jou weerberichten.

wanneer nieuwe weerberichtje? Duurt nu wel weer lang…

@Tjerk, die eerste paar woorden zal ik even vergeten. Opbouwende kritiek is wel welkom. Over die aparte berichten voor landen. Het was dit jaar een bewuste keuze om één weerpraat te houden voor het Alpengebied. Dit omdat het weer zich niet houdt aan landsgrenzen en je snel in herhaling valt als je extra aparte weerberichten maakt. Niettemin evalueren we en mocht de wens er toch zijn dan kijken we of we er volgend jaar op een bepaalde manier invulling aan kunnen geven.

@Jimmy, morgen een nieuwe update.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie