Alpenweerpraat: twee dagen winters in Oostenrijk

Roel op 15 maart 2010· 9 reacties

Gisteren was het in het overgrote deel van de Alpen zonnig. Langs de noordrand van de Alpen hing echter veel bewolking waar vooral in Oostenrijk af en toe wat lichte sneeuw uit viel. Inmiddels is de bewolking dikker geworden en is de hele noordkant weer bedekt onder een wolkendeken. Van tijd tot tijd valt er met name in Oostenrijk lichte sneeuw die vanaf vanavond intensiveert als een randstoring vanuit het noordwesten passeert.

Oostenrijks feestje
Het is sowieso een Oostenrijks feestje vandaag en morgen want de neerslag richt zich met name op dit land. De oostelijke helft van Zwitserland kan wel wat meepikken maar de grootste hoeveelheden verwacht ik toch ten oosten van de Kitzbüheler Alpen. Dat komt overeen met de grafische verwachting van de ZAMG, zeg maar het Oostenrijkse KNMI.

c2874995370
c2874995370

Tot en met morgen kan er in de Dachsteinregio (o.a. Filzmoos (zie webcam boven), Tauplitz, Altaussee) tot een halve meter sneeuw vallen. De sneeuwgrens ligt zo tussen 600 en 900m. Frankrijk en Italië merken maar weinig van deze winterse perikelen, daar schijnt de zon uitbundig en blijft het droog.

Lenteachtig
Het zijn dus nog enkele winterse dagen voordat ook in Oostenrijk de zon weer de overhand krijgt. We schakelen dan ook over op een duidelijk zachter weertype dat vanaf woensdag gestalte krijgt. De Alpen komen dan pal onder een hogedrukgebied te liggen dat zich vervolgens naar het oosten verplaatst. Met een zuidwestenwind wordt steeds zachtere lucht aangevoerd die aan de noordkant föhnachtige trekjes gaat krijgen. Onder een blakende zon stijgen de temperaturen in de dalen naar 12-15 graden, lokaal nog wel wat meer.

Vanaf vrijdag in westen meer bewolking
In het weekend moeten we onze ogen richten op een oceaanstoring die zich naar de Britse Eilanden verplaatst. De aanvoer van zachte lucht gaat door maar vooral in Frankrijk en Zwitserland wordt vochtigere lucht aangevoerd waaruit wat regen kan vallen. De nulgradengrens ligt rond 2500m dus dat zou regen tot op grote hoogte betekenen. Een hogedrukgebied boven de Middellandse Zee geeft wel de nodige tegengas en volgens de laatste berekeningen zou het vanaf zondag weer moeten opklaren. Duidelijk is dat we de winter vanaf woensdag even kwijt zijn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hmmm, ik begin me zo stilaan wel een beetje zorgen te maken.
Wij gaan de week van 26 Maart tot 4 April naar Les Sybelles in Frankrijk. Met die warme temperaturen zal ik alvast geen kettingen nodig hebben meen ik, al hoop ik wel dat er nog voldoende (goede) sneeuw ligt voor een leuk weekje carven… Wat denk je Roel ?

Bedankt !

pas ik me bij aan…volgens mij gaan we net een weekje te laat…
(saalbach, valt denk ik net buiten het sneeuwgebied…toch)

@Dirk, 26 maart is nog ver weg, zelfs dan kun je nog ingesneeuwd raken dus niet te snel wanhopen.
@marcel, Saalbach valt vandaag en morgen wel degelijk in het sneeuwgebied. Daarna wordt het hier tot het eind van de week ook zacht.

Ik lees een hoop berichten over sneeuwval in Oostenrijk maar hoe zit het met de Noord Alpen in Frankrijk. We gaan 3 april een weekje naar Paradiski en vraag me af wat ik kan verwachten.

Van 23 tot 29 maart naar Zell am See. Gaat het daar nu sneeuwen en/of regenen of blijft het daar droog?

Frankrijk krijgt helaas weinig mee van de sneeuw aan de noordkant. Hiervoor ligt het hogedrukgebied te dichtbij en is er te weinig noordweststuwing. Overigens zie je het neerslaggebied nu prachtig naderen op de Duitse radar: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/kaarten#satelliet…

Wat ik dus vreemd vindt is dat als ik kijk naar de gemiddelde sneeuwval in het gebied Paradiski het huidig niveau daar onder ligt terwijl er zoveel sneeuw is gevallen afgelopen tijd. Hoe is het trouwens mogelijk dat in les arcs meer sneeuw in het dal ligt dan op de berg? Zeg Roel, verwacht je nog sneeuwval in de noord alpen, want van die duitse radar begrijp ik geen barst. Paradiski is volgens mij hoog genoeg voor sneeuwzekerheid in de eerste week april… tenzij de verwachtingen dit jaar heel anders zijn?

Je bedoelt denk ik Les Arcs waar in het dal een hogere waarde wordt weergegeven. Grote kans dat dit een kleine storing is. In Frankrijk is vooral in het zuiden erg veel sneeuw gevallen dit jaar, verder noordelijk (ook in Paradiski) was dat duidelijk minder het geval. Ook hier zijn regionale verschillen soms groot. Niettemin denk ik dat je je voor begin april geen zorgen moet maken in Paradiski. Hoge pistes zat waar de sneeuw nog lang blijft liggen.

@roel, terugkeer van de winter volgende week? Laatste GFS zijn het hiermee eens

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie