Snowparks gevaarlijk?

Rogier op 17 maart 2010· geen reacties

In Frankrijk slaan de Médecins de montagne (MdeM) alarm. Volgens hen zijn snowparks gevaarlijk en verantwoordelijk voor veel (ernstige) ongelukken. Men pleit voor een strengere regelgeving.

Meer snowparks, meer ongelukken
Volgens de Médecins de montagne is er een duidelijke stijging te zien in het aantal wintersport ongelukken op het moment dat er nieuwe snowparks worden geopend. In totaal vinden 2,8 procent van alle wintersport ongelukken in snowparks plaats. Dit lijkt niet veel, maar in deze berekening worden werkelijk alle wintersporten meegerekend (sleeën, langlaufen, skiën e.d.). Volgens schatting gebruiken minder dan één derde van alle wintersporters in skigbieden het snowpark.

Voor veiligheid
Naast het feit dat skigebieden graag een jonger publiek willen aantrekken, zijn snowparks ook ontworpen en in ‘opmars’ om ongelukken op de pistes te verkomen. Skigebieden zien ‘door de lucht zwevende’ skiërs liever niet over gewone pistes vliegen. Een snowpark biedt een relatief veilige omgeving voor deze ‘jonge’ sport.

Snowboarders
Het zijn snowboarders die bij de meeste ongelukken betrokken zijn. 65 procent van alle snowpark ongelukken zijn boarders. Het gebruik van deze parken is gelijk verdeeld, en in veel gebieden zijn er tegenwoordig zelfs meer springende skiërs dan boarders.

Probleem?
Het probleem is vaak dat veel wintersporters hun eigen niveau niet kennen en direct de meest grote ‘jumps’ proberen zonder daar de kennis en techniek voor te hebben, laat staan het goede materiaal. Het merendeel van de ongelukken komen op de rekening van ‘gewone’ wintersporters en niet van doorgewinterde freestylers.

Mijn mening
De roep om regulering en verboden lijkt mij overdreven en misschien zelfs gevaarlijk. Freestylers blijven hun ‘ding’ toch wel doen en zullen bij gebrek aan park zelf gaan ‘shapen’ (term voor het maken van een schans of andere module). In een park is nog enige vorm van ‘controle’ over.
En het lijkt mij ook een eigen verantwoording, iedereen zal toch begrijpen dat aan het springen over een 6 meter hoge schans gevaren verbonden zijn?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie