Knieletsel pijnlijk maar te overwinnen

Rogier op 29 maart 2010· 2 reacties

Sporten is niet voor het gehele lichaam goed, er zijn onderdelen die het met sporten erg te verduren hebben. Bij wintersport hebben knieën het extreem zwaar. Ingescheurde kniebanden liggen op de loer. Gelukkig is dat alles met de nodige hulp niet (meer) het einde van een wintersportloopbaan.

Ervaring
Bijna iedereen die vaak skiet (skiën, is samen met voetbal en basketbal is de grootse boosdoener tov knieën) loopt een gerede kans om vroeg of later knieletsel op te lopen. Voor ingescheurde kniebanden is in veel gevallen helemaal geen medisch ingrijpen noodzakelijk. Rust en fysiotherapie is voldoende om er weer bovenop te komen.

Zwak
Onze knieën zijn niet gemaakt om mee te skiën, en helaas zijn onze kniebanden niet heel meer dan vrij dunne pezen die het scheenbeen en dijbeen stabiel bij elkaar houden. Een ingescheurde knieband kan ontstaan bij een typische beginners val, het naar voren vallen met de ski’s in een x.

Chirurgisch ingrijpen
Bij deze blessures aan de kniebanden is er vaak helemaal geen operatie nodig. Lopen met krukken, fysiotherapie en rust zijn dan voldoende. Bij ernstigere problemen moet er soms wel worden ingegrepen. Afhankelijk van leeftijd, sportieve aspiraties en beroep wordt er soms chirurgisch ingegrepen.

Zijwaartse kracht
Als het kniegewricht daarentegen een te grote zijwaarste kracht te verwerken krijgt, dan is het vaak ernstiger. Dit letsel is duidelijk te herkennen: een hevige pijn, krakend, scheurend gevoel en het kniegewricht wordt snel dikker. Bij dit type letsel is de knieband zwaar beschadigd en is het lichaam niet instaat om de pees zelf te repareren. Afhankelijk van de ambities moet er worden ingegrepen.

Sporters pees
Voor fanatieke sporters of mensen die veel bewegen in hun beroep is een gang naar de operatie tafel nodig. Mensen die weinig bewegen, weinig sporten en een kantoorbaan hebben kunnen prima leven met een kapotte kniepees. Fanatieke wintersporters dus niet.

Nieuwe pezen
Bij de operatie creëert de chirurg een ‘nieuwe’ knieband, dit doen de chirurgen vaak met een stuk pees ergens anders uit het lichaam. Na dit type operatie is er in bijna alle gevallen weer gewoon te skiën. Heel veel wintersport professionals (skileraren, gidsen en zelfs pro-skiërs) hebben deze weg doorlopen en skiën weer als vanouds.

Om knieblessures te voorkomen is een goede voorbereiding (training) van belang evenals het skiën op geadapteerd materiaal, ski’s en in het bijzonder goed afgestelde bindingen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ook nog medische adviezen. Jij bent echt allround :-)

In december bij een helse valpartij vol met m’n knie tegen een boom opgeknald. Na zo’n val merk je hoeveel je knieen krijgen te verduren bij het skien. Rest vd vakantie ging het zeer moeizaam.

Goed lang last van gehad, maar na 2 maanden alles weer oke, en in maart zelfs weer heerlijk kunnen skien.

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie