Alpenweerpraat: volgende week blijvend onzeker

Roel op 03 april 2010· geen reacties

De verschillen tussen de berggebieden vanaf 2000m en de dalen worden steeds groter. Neemt de sneeuwdikte op hoogte deze dagen alleen maar toe; de verse sneeuw in de dalen kan zich maar moeilijk handhaven. Dat betekent wel dat we op weg zijn naar een prima skitoerseizoen, en dan met name in de zuid- en westalpen. Hiernaast een actueel beeld uit Partenen, Montafon (O).

Morgen sneeuw
Gisteren was het vrij zonnig maar donderdag stond in het teken van flinke sneeuwval. Vandaag zien we overgangsdag. Oostenrijk kampt met behoorlijke föhn, de nulgradengrens klimt to boven 2000m bij vrij veel zon. In Frankrijk neemt de bewolking snel toe en begint het vanmiddag te sneeuwen. Die sneeuw breidt zich uit over Zwitserland en Italië en morgen ook over Oostenrijk. Het gaat weer om flinke hoeveelheden vooral in Frankrijk en aan de zuidkant waar we flink wat stuwing zien. Een halve meter is goed mogelijk.

Maandag valt er in Oostenrijk eerst nog wat sneeuw maar vanuit het westen komt snel een hogedrukgebied dichterbij. In Frankrijk belooft het dan al een prachtig zonnige dag te worden. Dinsdag geldt dat voor het hele Alpengebied, veel zon en aangename temperaturen. In het westen wat hoger dan in het oosten.

Nog steeds verschillen
Hoe gaat het nu verder? Boven het noorden van Europa ontwikkelt zich langzaam maar zeker een krachtig hogedrukgebied dat de stroming in de oosthoek duwt. Tegelijkertijd probeert een kleine depressie via Frankrijk toch weer naar het westelijk Alpengebied te kruipen, zie kaartje voor woensdagnacht hiernaast. Volgens GFS lukt dit ook, zodat de Franse en Italiaanse Alpen vanaf woensdag opnieuw in de sneeuw zitten.

ECMWF is hier nog steeds minder zeker van. Dit model laat de depressie woensdag verpieteren door omringende hogedruk waarna het grotendeels droog en zonnig blijft.

Hogedruk wint
Waar beide modellen het wel over eens zijn is dat de hogedruk boven Noord-Europa het uiteindelijk wint waardoor we eind volgende week in een oost- tot noordoostelijke stroming terecht komen. Dan nemen de zonkansen overal weer toe.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie