Alpenweerpraat: veel sneeuw aan zuidkant

Roel op 15 november 2010· 13 reacties

null

Er is gisteren tenminste één record gebroken. In Oberstdorf in het zuiden van Duitsland werd het 21,3˚C. Sinds het begin van de waarnemingen in 1936 was het niet eerder zo warm in het tweede decade van november. Dit had natuurlijk alles te maken met de föhn die gisteren zijn hoogtepunt bereikte. Op de foto de Wendelstein in de Beierse Alpen in de heldere föhnlucht (foto: Joachim Fjokunowski)

Sneeuwwaarschuwing
Enkele andere maxima aan de noordkant: Feldkirch (O) 21,4˚, Flums (CH) 21,3˚, Kufstein 19,5˚ en Garmisch-Partenkirchen 19,1˚. Leuk is dan de sneeuwwaarschuwing die de ZAMG voor morgen heeft uitgegeven in Vorarlberg en het zuiden van Tirol. Tot 70cm sneeuw luidt de waarschuwing. Ook dat hoort bij de herfst.

null

Het sneeuwt inmiddels in de Franse Alpen en ook aan de zuidkant komt de südstau op gang. Oostenrijk heeft nog last van föhn, duidelijk zichtbaar op onderstaande satellietanimatie.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Toenemende sneeuwval
Vanmiddag neemt de neerslag toe en daalt de sneeuwgrens geleidelijk van ca. 1800m naar 1000m. Vandaag valt de meeste sneeuw in Frankrijk en het Zwitserse Tessin, morgen verplaatst het zwaartepunt zich naar het oostelijk Alpengebied. In totaal gaat er boven 2000m aan de zuidkant ruim een meter sneeuw vallen. Ook de noordkant profiteert doordat koudere lucht de dalen instroomt. Hier kan het tot op dalniveau sneeuwen terwijl de sneeuwgrens aan de zuidkant beduidend hoger ligt.

Tot en met vrijdag wisselt het weer van dag tot dag. Er valt af en toe sneeuw boven 1000m maar er is ook ruimte voor de zon. Grote hoeveelheden neerslag verwacht ik niet. Vanaf zaterdag komt een nieuwe depressie in beeld ten noorden van Spanje die het weer in de Alpen gaat bepalen. Met een aantrekkende zuidenwind wordt vochtige lucht aangevoerd en gaat het aan de zuidkant fors sneeuwen. Dat begint zaterdag in de Zuidfranse Alpen, zondag en maandag is de rest van de zuidkant aan de beurt.

Winter klopt aan
Ondanks de vele sneeuwval kunnen we natuurlijk nog niet écht van een winterinval spreken omdat de neerslag in de dalen nog regelmatig als regen valt. Maar ongemerkt voltrekt zich wel degelijk een omslag zoals eerder aangegeven.

In het weekend lopen de barometerstanden boven IJsland en Groenland hoog op en begin volgende week zien we een zeer sterk zelfstandig hogedrukgebied in deze regio. Dat betekent dat de oceaan volledig op slot gaat voor oceaandepressies en we onze ogen op het noorden moeten richten. Aan de oostflank van het hogedrukgebied zakt de eerste echte winterkou af naar het zuiden. ECMWF kwam gisteravond al met een prachtplaat maar ook de laatste run mag er wezen.

Kaart voor volgende week woensdag (ECMWF): een krachtig hogedrukgebied boven de noordelijke oceaan. Vanuit Scandinavië stroomt vrieskou naar het zuiden.
Kaart voor volgende week woensdag (ECMWF): een krachtig hogedrukgebied boven de noordelijke oceaan. Vanuit Scandinavië stroomt vrieskou naar het zuiden.

In de loop van volgende week kan de kou de noordalpen bereiken en dan kon het weleens echt feest worden voor de vroege wintersporters. Dan aan de noordkant kans op flink wat sneeuw en temperaturen die niet meer boven nul komen. To be continued.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat zijn de berichten waar we op wachten Roel!
Laat de winter nu maar echt beginnen, nog 31 nachtjes :D

Wat bedoel je precies met de zuid-kant van Oostenrijk? Wij gaan over 5 weken naar Lanersbach in Tirol, is dat ook het zuiden?
Zuiden is toch Karinthie, Lungau enz.?

@ Bert, kijk eens hier, hier legt Roel uit wat precies de noord en de zuidkant van de alpen is: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/1501/Wat_is_de_Alp…

Click. Click. Peace

idd het wordt stilaan tijd, we vertrekken met de tweede week van de Kerstvakantie (op 02/01/11) naar Saint-François Longchamp - Valmorel Le Grand Domaine. Het is te hopen dat er een flink pak valt.

bert , Lanersbach is Noordkant, alhoewel hintertux bij een sudstau nog juist ver genoeg ligt om enkele vlokjes te kunnen opvangen.

alhoewel ik denk dat het eerder ook wat te maken heeft met de hoogte van de berg :)

Dit zijn de berichten die we graag willen horen:)
En ik hoop dat er in de Kerstvakantie een dik pak sneeuw ligt in Les Crosets.:p

He dat zijn goede berichten laten we hopen dat de kou nog maar naar de zuidellijke alpen trekt vandaag meer dan 40 cm sneeuw maar niet in de dalen hoorde ik 1550 meter is het nog steeds 7 a 9 graden te warme Vakantie 18 dec Les Sybeles

@Roel: wanneer is een winter ‘normaal’ in Oostenrijk en dan met name aan de zuidkant (lees: Nauders)? M.a.w. wanneer start het meestal met sneeuwen en vriezen, zodanig dat de gevallen sneeuw blijft liggen (pakweg vanaf 1000m) en de kanonnen aangezet kunnen worden? Volgens mij is half november (vooral voor Nauders) nog al vroeg, toch?

Dat verschilt van jaar tot jaar sterk en Nauders ligt in een droog gebied, maar algemeen kun je stellen dat er vanaf half december een sneeuwdek ontstaat. Het is inderdaad nog vroeg. Er zijn winters bij dat zelfs de kerst volledig groen verloopt. Sneeuwkanonnen kunnen veel eerder aan als het een beetje helder is en het 's nachts vriest, dat zagen we in oktober al op diverse webcams. Op dit moment staan ze in veel gebieden al flink te draaien waaronder Nauders.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

eindelijk winter nog 2 maanden,laat iets meer weten zeker in de dal 900 m

Hoi roel,

Hier zitten we op te wachten. laat maar komen die vlokken

Bedankt voor de tip Rogier!!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie