Alpenweerpraat: Tweedeling oost - west

Roel op 16 november 2010· 6 reacties

null

Het sneeuwt fors uit het zuiden. Op de foto Riederalp in het Zwitserse Wallis. Inmiddels heeft zich (alweer) een Genualaag gevormd dat vanaf de Middellandse Zee vochtige lucht aanvoert die tegen de zuidkant van de Alpen wordt gedrukt. De sneeuwgrens varieert enorm, in Frankrijk, Zwitserland en Vorarlberg sneeuwt het tot in de dalen. Zelfs plaatsen als Bourg Saint Maurice (F) en Brig in het Rhonedal (CH) zijn vanmorgen wit geworden. Verder naar het oosten ligt de sneeuwgrens met 1600-1800m flink hoger.

Ook aan noordkant sneeuw
De Alpen zijn vandaag in tweeën gedeeld. Niet tussen zuid en noord maar de verschillen manifesteren zich west-oost. Een front behorend bij het Genualaag ligt dwars over de Alpen. Ten westen van Tirol sneeuwt het tot in de dalen, aan de oostkant sneeuwt het pas vanaf 1600m. Op deze weerkaart voor vanmiddag 12.00 uur (Hirlam) is het front zichtbaar met de rode lijn.

null

null

Het komt ook tot uiting op onze sneeuwverwachtingskaart voor de komende 48 uur. In het westen zie je complete vlakken die gekleurd zijn. In het oosten alleen de bergruggen wat duidt op de hoge sneeuwgrens. In de dalen in het oosten valt slechts regen.

Het front verplaatst zich vandaag langzaam naar het oosten. Er is geen sprake van een klassieke stau-föhn situatie. De koude lucht die op dit moment aan de noordkant de dalen instroomt verhindert het dalen van de lucht. Daardoor ondanks südstau ook aan de noordkant bewolking en sneeuw. Dit is mooi te zien op dit neerslagbeeld van de Landeswarnzentrale Vorarlberg.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
De neerslag komt uit het zuiden maar schijnt ongehinderd de Alpenhoofdkam te passeren. Ook ten noorden hiervan gewoon neerslagsignalen.

Scandihoog
De meeste sneeuw valt aan de zuidkant. Morgen klaart het vanuit het westen snel op wat vooral in Frankrijk en Zwitserland een prachtige dag oplevert. Morgen is ook de dag dat de blokkade tot stand komt in de vorm van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Vanaf dan kunnen oceaandepressies niet meer ongehinderd doorstoten naar Europa. Op deze kaart voor donderdag is te zien dat een actieve depressie onder het Scandihoog duikt om vervolgens boven Zuid-Frankrijk te belanden.

null

In het weekend geeft dit nog één keer südstau met sneeuw aan de zuidkant en föhn aan de noordkant. De sneeuwgrens ligt zo rond 1700m. Belangrijker is dat het lagedrukgebied daarna blijft hangen boven de Balkan en zich boven Groenland en IJsland een zeer krachtig hogedrukgebied vormt.

Vanuit het noorden kou en sneeuw
Rondom een hogedrukgebied waait de wind met de wijzers van de klok mee dus eventuele nieuwe depressies zullen vanaf dan uit het hoge noorden moeten komen. Dat lijkt volgende week te gaan gebeuren. Vantevoren draait de wind al naar noord wat vanaf dinsdag een nordstau op gang moet brengen. Vervolgens stroomt steeds meer kou binnen met als gevolg dat het aan de noordkant echt tot winterweer kan komen met mogelijk veel sneeuw.

Dit alles moet dus over een dikke week zijn beslag gaan krijgen. Normaal zijn verwachtingen zo ver vooruit allerminst zeker. Ook nu kunnen er nog dingen veranderen maar het grootschalig weerpatroon is veelbelovend. En niet onbelangrijk, het wordt door vrijwel alle modellen ondersteund.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het heeft hier ook enorm gesneeuwd! Binnenkort de beelden!!!

Click. Click. Peace

Heerlijk, de sneeuwbuien gaan weer beginnen :). Kijk alweer uit naar de volgende wintersport

Heerlijke vooruitzichten. Vanaf 15 januari 2011 zijn we weer een week in Serfaus-Fiss-Ladis. Het duurt ons nu al te lang als we de witte beelden zien op de webcams.

Klinkt goed Roel. Laat de sneeeuw maar komen.

Ziet er goed uit Roel. Wij vertrekken 18 december richting Kappl. Hopenlijk voldoende sneeuw.

Goed om te lezen dat de sneeuwval eraan komt! Al enig idee hoe het er voor Kirchberg uit ziet Roel?

Gr.Nick

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie