Alpenweerpraat: oceaan gaat op slot

Roel op 18 november 2010· 8 reacties

null

Boven Scandinavië heeft zich een hogedrukgebied gevormd waar storingen de komende dagen onderdoor proberen te duiken richting Middellandse Zee. Het geeft tot en met het weekend van tijd tot tijd sneeuw in de Alpen. Vandaag neemt de bewolking vanuit het westen toe en de eerste sneeuw is in Frankrijk alweer gevallen (webcam Champagny).

Langzaam verplaatst de neerslag zich naar het oosten om morgen ook in Oostenrijk wat sneeuw achter te laten. De meeste sneeuw, 10-30 cm, verwacht ik in de Italiaanse Alpen vanaf 1400m. Zaterdag en zondag komt een complex lagedrukgebied voor de Franse Middellandse Zeekust te liggen. Het heeft geen echte kern maar is gesplitst over een groter gebied. De südstau komt daardoor waarschijnlijk wat minder uit de verf dan zich vooraf liet aanzien. Dat betekent wat minder sneeuw aan de zuidkant, de zuidelijke punt van de Franse Alpen krijgt mogelijk nog het meest.

Hogedrukbrug boven de oceaan
Dit is kaart voor de nacht van zaterdag op zondag (GFS): lagedruk boven Zuid-Frankrijk terwijl zich hogedruk opbouwt boven de Atlantische oceaan.

null

Er ontstaat als het ware een brug van hogedruk van de Canarische Eilanden helemaal tot aan Groenland, ook te zien op deze kaart. De oceaan wordt daarmee hermetisch afgesloten voor warmbloedige depressies. Eventuele depressies kunnen vanaf dan alleen nog maar via Scandinavië Midden-Europa bereiken. Dat gaat in de loop van de volgende week ook gebeuren.

In het begin van de week zien we eerst een noordoostelijke stroming op gang komen die steeds koudere continentale lucht aanvoert vanuit Rusland. Dan begint de eerste stau aan de noordkant met in Oostenrijk toenemende sneeuwkansen.

Winter komt vanzelf
De dagen daarna wordt de winter eigenlijk vanzelf in het zadel geholpen. De noordoostenwind wordt veroorzaakt door de restanten van de Franse depressie die dan boven Oost-Europa ligt. Die creëert vervolgens zijn eigen winter. In de steeds koudere lucht gaat de regen over in sneeuw waardoor zich een sneeuwdek vormt boven Polen en Oost-Duitsland. Bekijk het verschil in sneeuwdek tussen maandag en woensdag.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Wetende dat de wind uit het noordoosten komt en dus over het sneeuwdek gaat waaien betekent dit dat het alleen maar kouder gaat worden. Vanaf donderdag zien we ook de eerste depressie uit het hoge noorden afzakken. Dat zou een echte sneeuwbrenger kunnen worden. Alleen de koers is nog onzeker, ECMWF berekent hem een stuk westelijker dan GFS (kaart hieronder). Laten we hopen dat GFS gelijk krijgt want dan kunnen Oostenrijk en Zwitserland zich opmaken voor een echte dump.

null

Vanuit Scandinavië zakt lagedruk af richting Polen, vervolgens nordstau en flink wat sneeuw aan de noordkant.

Résumé
Eerst sneeuw in Frankrijk en Italië, vanaf maandag geleidelijke nordstau met (aanvankelijk) lichte sneeuw aan de noordkant en steeds kouder. Vanaf donderdag mogelijk het echte werk.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zal ik dan maar de welbekende vraag gaan stellen: Roel, verwacht je dat er in Nederland ook wat gaat vallen?

Marco dat is heel goed mogelijk volgende week. Het is koud genoeg en er trekken wat neerslaggebieden langs/over. Vooral in de nacht en ochtend kan het op sommige plaatsen gewoon wit worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoeveel gaat er, denk je, in Tirol vallen?

Ik denk dat er in Tirol 26,3 cm gaat vallen!

@Roel de link onder ‘’ wijst naar: http://weblog/bericht/1537/Alpenweerpraat_oceaan_gaat_op_slo… Mijn browser gaat in de stress :-)

When life gets too complicated.... SKI

Alex we gaan er meteen achteraan, thnx

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hey Roel, even een vraagje heeft les portes du soleil ook redelijk wat sneeuw bij een nordstau?

@Johan487: 2 zielen, 1 gedachte :)
dat is ook mijn voorspelling :O

ik kan niet wachten tot het weer lekker winter wordt!
sneeuw en kou liggen mij wel…

fijne site hè, dat wintersport.nl?
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie