Alpenweerpraat: zwaartepunt sneeuw westelijker

Roel op 21 november 2010· 6 reacties

null

In Frankrijk is het intussen flink opgeklaard, voorlopig blijft de zon beperkt tot dit deel van de Alpen. De rest zit onder de bewolking waaruit vooral het in het zuiden soms flink sneeuwt. Tot een halve meter is weer mogelijk vanaf 1500m. De webcam van vandaag komt uit Sestrière op de grens van Italië en Frankrijk. Dat is ook precies de grens tussen zon en bewolking. Het licht op dit beeld lijkt van de zon te komen maar het kan ook kunstlicht zijn. Het geeft de omgeving in ieder geval een mysterieuze aanblik.

Overgang naar winterweer
Alle ogen zijn nu gericht op de komende week. De depressie die vandaag sneeuw geeft aan de zuidkant trekt morgen via Oostenrijk naar Tsjechië. Vannacht trekt de neerslag dan ook de hoofdkam over en morgenoverdag zwiept de neerslag over naar de noordkant.

null

Toch zijn de verschillen groot. Vlakbij de depressie (de oostelijke helft van Oostenrijk) staat er weinig wind en is de stuwing derhalve beperkt. Dat zien we meteen terug op de sneeuwverwachtingskaart voor de komende 48 uur. Het zwaartepunt komt westelijker te liggen dan eerdere berekeningen lieten zien wat gunstig is voor de Zwitserse noordkant. Daar is op uitgebreide schaal 20-40cm en misschien wel een halve meter haalbaar.

null

De Oostenrijkse Arlberg profiteert mee maar hoe verder naar het oosten hoe minder de nordstau uit de verf komt. Dat betekent minder sneeuw in Tirol en het Salzburgerland al is een kleine verplaatsing van de depressie richting Slowakije nog steeds mogelijk. Dat zou alsnog grotere sneeuwhoeveelheden geven. Laten we het gewoon afwachten.

Kou zet door
De dagen daarna stroomt steeds koudere lucht de Alpen binnen uit het noordoosten en later noorden. Niet alleen de Alpen maar ook de rest van Europa duikt daarmee de winter in. Hoezeer Peter Timofeeff - ik heb het sterke vermoeden dat hij geen winterliefhebber is - ons gisteravond op RTL4 ook iets anders wilde doen geloven.

De hele week zien we een krachtig Groenlandhoog met een uitbreiding tot aan de Azoren. De stroming is daardoor hoofdzakelijk noord waarmee steeds meer kou wordt aangevoerd. Af en toe blijft er wat sneeuw vallen tegen de noordkant maar het gaat niet meer om grote hoeveelheden. Dat heeft een bijzondere oorzaak.

Donderdagnacht ligt een lagedrukgebiedje in de buurt van Nederland, dat verhoogt de sneeuwkansen bij ons flink maar voorkomt stuwing tegen de noordkant van de Alpen.
Donderdagnacht ligt een lagedrukgebiedje in de buurt van Nederland, dat verhoogt de sneeuwkansen bij ons flink maar voorkomt stuwing tegen de noordkant van de Alpen.

Doordat de kou ook over de warme Noordzee uitstroomt ontwikkelen zich vanaf woensdag allerlei kleine lagedrukgebiedjes. Dat wordt in de hand gewerkt door het toenemende temperatuurverschil tussen lucht en zeewater.

Sneeuw in de Benelux
De lagedrukgebiedjes blijven vervolgens plakken rondom de Benelux wat bij ons mogelijk een dik pak sneeuw gaat geven. Die kans groeit met de dag!

Nadeel is dat de nordstau gaat liggen, wel vallen er van tijd tot tijd wat sneeuwbuien met tussendoor wat zon. Niettemin natuurlijk op en top winterweer want de temperaturen komen vanaf woensdag niet meer boven nul en de sneeuwkanonnen kunnen op volle kracht worden ingezet.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Met een weekje Tignes in het vooruitschiet houd ik je blogs nauwlettend in de gaten!

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

La Rosiere, als bestemming, kom ik hier ook genoeg te weten…
de info is perfect…

voor de vroege vakantievierders…; lots of fun…

Met vrienden gaan we woensdagavond richting de sneeuw. Helaas zijn veel gebieden nog dicht (andermatt zwitserland bijvoorbeeld). Iemand nog tips???

Oh ik hoop zo op heel veel sneeuw in het montafongebied!!

ik wil sneeuw in Sauerland, dan kunnen we een weekendje heen met de kids :-)

mama on a mission in the snow

@ Henry: Val thorens in Frankrijk…

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie