Alpenweerpraat: zeer winters

Roel op 22 november 2010· 11 reacties

null

De zuidkant wordt de laatste weken getrakteerd op de ene na de andere dump. Soms met een wat hogere sneeuwgrens maar vannacht is het weer tot in veel dalen wit geworden. En er is goed nieuws want de sneeuwgrens daalt vanaf nu alleen nog maar verder. Vanaf morgen valt vrijwel alle neerslag nog uitsluitend als sneeuw

Van zuid naar noord
De webcam hierboven komt uit Sillian, Ost-Tirol aan de zuidkant van de Alpen. De openbrekende bewolking illustreert het omzwiepen van de neerslag van zuid naar noord. Voorlopig is het even gedaan met de sneeuw aan de zuidkant en kan de noordkant meer wit verwachten. Dat is al in gang gezet zoals we op dit radarbeeld zien uit Zwitserland. Door verschuiving van het lagedrukgebied richting Tsjechië zien we steeds meer neerslagecho’s in het noorden verschijnen. Tot en met morgen valt er dan ook van tijd tot tijd sneeuw in het noorden van Zwitserland.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Dat geldt ook voor het westen van Oostenrijk. Het is nog steeds spannend hoe ver de wat intensievere sneeuw zich naar het oosten uitbreidt. De sneeuwverwachtingskaart ziet er ten opzichte van gisteren voor Oostenrijk alvast weer iets gunstiger uit.

null

Steeds kouder
Aan de westflank van het Tsjechische lagedrukgebied stroomt steeds koudere lucht naar de Alpen. Het kwik komt nauwelijks nog boven nul in de dalen, woensdag daalt de temperatuur op 2000m hoogte naar -10 graden. In het weekend gaat het zelfs richting -20 om over de nachten nog niet te spreken. Hieronder de verwachte minima van zondagnacht. Liefst -35 staat ingetekend voor de besneeuwde dalen! Let ook op de strenge vorst die wordt berekend voor Noordoost-Nederland (-12/-13).

null

In grote lijnen is het weerbeeld vanaf woensdag wel duidelijk. De nordstau gaat eruit en daarvoor in de plaats valt er verspreid van tijd tot tijd wat lichte sneeuw. Tussendoor is er ook ruimte voor de zon. De lagedrukgebiedjes die zich vanaf donderdag boven de Noordzee gaan vormen kunnen tijdelijk wel voor intensivering zorgen, Zwitserland en Frankrijk maken daarop de grootste kans.

null

GFS-kaart voor vrijdag. Een lagedrukgebied boven de Benelux zoals hier ingetekend gaat mogelijk voor tijdelijke stuwing zorgen in het westelijk Alpengebied.

Winter in Nederland
Wat bovenstaande kaart ook duidelijk maakt zijn de toenemende sneeuwkansen in Nederland. We zien een strakke noordoostelijke stroming die zeer koude lucht aanvoert vanuit Scandinavië.

Daarbij gaat er vanaf donderdag in de Benelux ook sneeuw vallen, vooral vrijdag kon het weleens bar en boos worden! De temperatuur op zo’n 1500m daalt naar -7 graden en dat moet voldoende zijn voor sneeuw aan de grond. In combinatie met de neerslagzones die rondom het laag draaien is 10cm sneeuw plaatselijk zeer goed mogelijk! Het is te hopen dat het mijn vlucht vanaf Schiphol naar Ischgl niet gaat frustreren…

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik hoop dat voor 18 december de Noord-Oostelijke Alpen hun portie sneeuw krijgen.

Oh-oh, ik moet ook vrijdagochtend dat vliegtuig halen. Extra reistijd naar Schiphol incalculeren en hopen dat het vliegverkeer er geen last van heeft!

Dat wordt wollen ondergoed voor miss Gossip :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Lees meer link werkt niet!

Beste Roel,

Ligt serfaus in het noorden of zuiden van de alpen, ik snap namelijk niet helemaal precies als het sneeuwt in het zuiden of noorden of die gunstig is voor serfaus

Serfaus ligt aan de noordkant niet ver van de Alpenhoofdkam dus sneeuw moet liefst uit het noorden komen. Voor uitleg zie: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/1501/Wat_is_de_Alp…

Link-break wordt opgelost!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Sillian is top! Vooral nu ze er een nieuwe snelle stoeltjeslift hebben gebouwd als vervanger voor wat een ankerlift van 14 minuten was…

Wanneer komt er eens veel sneeuw in Tignes? Dit jaar nog niet echt veel sneeuw gehad. Welke condities zijn er nodig voor een goede dump daar?

Thomas ik heb vrijdag volgens mij antwoord gegeven op jouw vraag. Tot aan de eerste dump is het een kwestie van geduld hebben, we kunnen een pak sneeuw nu eenmaal niet afdwingen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Oops ja sorry… Ik dacht dat ik het toen te laat gepost had. Bedankt. Hopelijk zo snel mogelijk :)

tjonge… zie ik nu op die Amerikaanse weerkaart dat we hier gewoon volgende week dik in de vorst zitten?? ik kreeg vorige week een beeld door van mezelf, schaatsend in Jisp… zou het bewaarheid worden??

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie