Alpenweerpraat: sneeuwverrassing uit het westen

Roel op 24 november 2010· 14 reacties

null

Het is winters in het hele Alpengebied. Aan de zuidkant bij flink wat zon, in het noorden hangt meer bewolking en regionaal valt nog lichte sneeuw. Vorarlberg was weer eens een topper de afgelopen 48 uur. Een dik pak sneeuw viel hier tot in de dalen. De webcam hierboven komt uit Schnepfau niet ver van Au-Schoppernau.

In Vorarlberg wordt jaarlijks een wedstrijd georganiseerd wanneer de eerste sneeuw in het sneeuwarme Feldkirch valt. Gisteren om 20.09 uur liep de klok af, toen viel de eerste sneeuwbui van het seizoen. Nog een paar mooie beelden uit deze provincie:

Prachtig uitzichtpunt bij mooi weer maar nu dikbesneeuwd: Kristberg in het Montafon
Prachtig uitzichtpunt bij mooi weer maar nu dikbesneeuwd: Kristberg in het Montafon

Gargellen een echt Schneeloch ook in het Montafon
Gargellen een echt Schneeloch ook in het Montafon

Mellau, sinds twee jaar verbonden met het skigebied van Damüls
Mellau, sinds twee jaar verbonden met het skigebied van Damüls

Nieuwe sneeuw uit het westen
Elders aan de noordkant viel gemiddeld 5 tot 20cm, de komende 24 uur vlokt het hier nog wat na. Tegelijkertijd ziet het er steeds beter uit voor de ‘aangekondigde’ verrassing in de Franse Alpen. Ook voor Zwitserland ziet het er van donderdag op vrijdag goed uit.

Een lagedrukgebiedje dat vandaag over de Noordzee naar het zuiden trekt komt morgenavond boven het noorden van Frankrijk tot stilstand. Aan de zuidflank van dit laag staat een koude vochtige westenwind die voor stuwing gaat zorgen in de Franse Alpen. Nu we binnen de 48 uur komen zien we dit ook terug op onze sneeuwverwachtingskaart. Juist de gebieden die niet van de zuidkantsneeuw konden profiteren worden nu van een nieuwe laag voorzien.

null

Vrijdag trekt de sneeuw via de zuidkant van de Alpen naar het oosten weg, het weekend ziet er dan heel aardig uit. Flink wat zon maar koud. Ik lijk met de neus in de boter te vallen bij de opening in Ischgl.

Volgende week
Na het weekend wordt de Middellandse Zee een broeinest van lagedrukgebieden die vanuit Spanje naar het oosten trekken. De straalstroom die normaal 1000-2000km noordelijker ligt trekt dan door het Middellandse Zeegebied. De temperatuurtegenstellingen nemen flink toe net als de kans op sneeuw vanuit het zuiden. Toch lijken de Alpen zeker tot 1 december in de koude lucht te blijven. Na 1 december wordt het allemaal een stuk onzekerder maar dan zijn we ook al een week verder.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooie berichten. Ik zag trouwens net op de webcams dat het Sauerland ook al wit aan het worden is.

Zowel de webcams van Willingen als Winterberg kleuren inderdaad ook al mooi wit. Vreemde eend in de bijt op de webcam pagina van wintersporters.nl is die van La Plagne. Ik neem aan dat dit een oud beeld is ;-)

Idd goeie berichten! Over de opening van Ischgl gesproken, is Rogier daar niet toevallig in de buurt dat hij daar verslag van doet? Lijkt me wel gaaf om te zien :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

hallo roel zit er ook sneeuw in voor de volgende dagen in seefeld

@ Tum, ik zal een live report vanuit Val Thorens verzorgen, en er komt ook zeker een report uit Ischgl!

Click. Click. Peace

Klopt ik laat zeker van me horen bij de seizoensopening.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi Roel
Ik zit zelf een weekje later in Ischgl van 4 tot 11 dec.
hoe zie jij het weer voor die week al is het nog ver vooruit.
De een zegt veel sneeuw de ander geeft weer meer kans op zon.
Gr marco

Hallo Roel,
nadat ik vorige week gevraagd had wat de kansen voor Flachau waren / zijn… toch weer de vraag

Betekent het ‘onzekere’ wat jij zelf aangeeft, juist voor Flachau nog meer onzekerheid ?
Op dit moment twijfelen we echt of we wel of niet naar flachau moeten gaan… het wil daar maar niet echt lukken met de pakken sneeuw lijkt het .?!

ahh de montafon! over 3 weken komen we er weer aan:) deze nieuwe sneeuw geeft alleen nog maar meer de kriebels… wat is het daar toch mooi

We gaan van het weekend ff naar Winterberg, voor een dagje of 3, ik heb begrepen dat er een enkele skilift open is, kan iemand dat misschien bevetigen ?

Joepie, nog drie weken en dan zitten wij in Brandnertal, dus nog een paar cm erbij en we zijn helemaal tevreden! En wie weet nog ff een dagje Willingen?

kom naar de morvan het gaat sneeuwen boekt snel

[http://www.lepregaumont.fr](http://www.lepregaumont.fr "www.lepregaumont.fr")

Peter, ik weet even niet wat je precies bedoelt. Volgens mij twijfelde je tussen Vorarlberg en Flachau toch? Vorarlberg treft het op dit moment gewoon veel beter. Als je de kans hebt om te switchen zonder veel extra kosten, zou ik zeggen omboeken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@ Rogier, Goeie zaak! vast heel vervelend om daar te moeten werken ;)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie