Alpenweerpraat: winter geeft zich niet zomaar gewonnen

Roel op 25 november 2010· 6 reacties

null
Terwijl de Britse Eilanden er met ‘onze’ sneeuw morgen vandoor gaan - het lagedrukgebiedje boven de Noordzee kiest een westelijke koers - zien de Alpen een winters weekeinde tegemoet. Vandaag begint de dag begint aardig in een groot deel van de Alpen. Af en toe schijnt de zon, het blijft op de meeste plaatsen droog en het is koud. Op 2000m hoogte ligt de temperatuur rond -9 graden. De sneeuwkanonnen draaien dus op volle kracht zoals hier in Val Gardena waar aan natuursneeuw trouwens ook al geen gebrek is.

Op veel plaatsen sneeuw
Vanmiddag neemt de bewolking in Frankrijk en Zwitserland steeds verder toe en het begint geleidelijk te sneeuwen. Vooral vanavond en vannacht kan het even flink doorsneeuwen. Vannacht verplaatst het lagedrukgebied dat hiervoor verantwoordelijk is zich naar het oosten. Dat betekent dat het morgen in de Franse en Zwitserse Alpen opklaart maar vrijdag ook Oostenrijk en Italië met de sneeuw te maken krijgen. De meeste sneeuw valt aan de zuidkant maar ook de gebieden aan de noordkant kunnen lokaal 10-15cm opvangen.

IJskoude nacht
Na passage van de storing stroomt nog wat koudere lucht binnen. Vooral de nachten naar zaterdag en zondag gaan bitterkoud verlopen. Het is op veel plaatsen helder zodat er maximale uitstraling plaatsvindt boven het verse sneeuwdek. Minima beneden -20 zijn goed mogelijk, maar op de bekende koudepolen als de Funtensee gaat het kwik waarschijnlijk nog veel verder onderuit.

Zuidelijke straalstroom
Vanaf zondag kiest de straalstroom een zeer zuidelijk pad. Vanaf de Azoren jagen hoge windsnelheden op grote hoogte door het Middellandse Zeegebied. Dat betekent dat depressies via Spanje gaan doorstoten richting de Balkan en aan de voorzijde zeer zachte lucht aanzuigen. In de zuidelijke Balkan en Zuid-Italië kan het begin volgende week meer dan 20 graden worden, tegelijkertijd blijft het in West- en Midden-Europa winters. De Alpen liggen precies in het overgangsgebied wat waarschijnlijk veel sneeuw gaat geven, vooral aan de zuidkant.

Kaart voor zondagavond. Grote temperatuurverschillen op het 850hPa-vlak (ca. 1500m hoogte): voedingsbodem voor veel neerslag
Kaart voor zondagavond. Grote temperatuurverschillen op het 850hPa-vlak (ca. 1500m hoogte): voedingsbodem voor veel neerslag

Nieuwe sneeuw uit het zuiden
Dat is zondag al merkbaar in de Alpen. In de ochtend is het nog vrij helder maar overdag neemt de bewolking uit het zuiden steeds verder toe. Met de bewolking dringt iets zachtere lucht binnen wat de voorbode is van veel sneeuw aan de zuidkant. Een depressie trekt zuid van de Alpen langs waardoor er van zondag op maandag lokaal weer een halve meter valt. En dinsdag nogeens als dit scenario zich herhaalt. Mogelijk stijgt de sneeuwgrens dan wel wat.

Dit alles is het gevolg van het gevecht tussen warm en koud, maar zoals het er nu naar uitziet trekt de kou vanaf woensdag toch weer aan het langste eind. Voorlopig weet de winter van geen wijken, en het is pas november…

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hollo roel kom er veel sneeuw in seefeld de komende dagen ???

Rechts bovenin kan je een plaatsnaam intypen en dan kan je alles over de betreffende plaats vinden … OOK DE EVENTUELE SNEEUW DIE GAAT VALLEN!

Hoeveel sneeuw is er nodig om te kunnen skien op een piste.
Ondergrond alpenweiden?

@roel.

Hallo Roel. Ik heb even een vraagje. Als je bijvoorbeeld naar het weerbericht van superdevoluy kijkt(daar ga ik over een aantal weken heen) dan matcht dat niet helemaal met jouw voorspelling. Hoe komt dat? Daar staat namelijk dat het over een week best warm gaat worden.

@GP: Als regel wordt 30cm gehanteerd, op grasweiden is het iets minder. Op rotsachtig terrein wat meer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@GP
Ik las op een andere site dat er tegenwoordijg maar 30cm nodig is om een goede piste te preparen (vroeger 70cm).
Ik weet alleen niet of dat waar is…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie