De zwarte kant van sneeuw...

Rogier op 28 november 2010· 13 reacties

null

In de Alpen is de seizoensstart in het perspectief van wintersporters heel ‘goed’. Er ligt een heleboel sneeuw en het is koud dus op de plekken waar geen sneeuw ligt kunnen de sneeuwkanonnen hard draaien. Maar deze twee zaken, sneeuw en koude, zorgen voor een relatief hoog lawinegevaar. Dit weekend was het meteen duidelijk dat we ook in het begin van het seizoen heel voorzichtig moeten zijn. het was namelijk een ‘zwart’ weekend in Italië.

Vijf lawinedoden
Het zijn de Zuid Alpen die sowieso de meeste sneeuw hebben meegepakt afgelopen weken. Met de koude die daarna inzette is de sneeuw verre van gestabiliseerd, in Italië is dat dit weekend helaas al te duidelijk geworden. Een grote lawine heeft op de Mont Mortirolo (Bekend van de wielerronde de ‘Giro’) vier sneeuwschoen wandelaars meegesleurd waarvan drie om het leven zijn gekomen. Een ander ongeluk betrof twee skiërs die op de Cusna onder een lawine vandan zijn gehaald door de bergredding, beide skiërs overleden in het ziekenhuis.

Waarom?
Waarom meld ik dit trieste nieuws? Omdat lawines een gevaar zijn waar wij als wintersporters goed over na moeten denken en zeker niet moeten onderschatten. Bijna iedereen die graag wintersport skiet of board (of wandelt) ook wel eens buiten de gebaande paden. Niets is lekkerder dan een goede poeder afdaling. Maar in off-piste terrein is er altijd een gevaar aanwezig. Zoals wij hier op de site al meerdere keren hebben gezegd: “Iedereen die off-piste gaat dient goed uitgerust te zijn en te weten waar hij of zij mee bezig is, of mee te gaan met een gediplomeerde berggids.”

null

Spannend
Ik kan natuurlijk niet voor de hele Alpen spreken maar hier in de Franse Zuid Alpen zal het komende weken (en misschien zelfs langer) vrij gevaarlijk zijn en blijven qua lawinegevaar. Want de koude van afgelopen week (gister ochtend -15 op 900 meter). Heeft een zeer mooie maar verraderlijke rijplaag op sneeuw gevormd. deze laag van oppervlakte rijp is een perfecte rollager voor de sneeuw die hierop valt, en al reeds gevallen is. Zie bovenstaande foto, donderdag genomen, beeldschone kristallen, maar een gevaarlijke onderlaag als er lawine gevaarlijke sneeuw op valt.

Kortom wees voorzichtig als je komende weken off-piste gaat, een begin van een seizoen met ‘minder sneeuw dan later’ is zeker niet minder gevaarlijk. Wie gaat er graag off-piste? en wat doen jullie aan voorbereiding? Wie van jullie leest een lawinebericht aandachtig door voordat je off-piste gaat?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Begin met een cursus bij snowsafety, maakt je bewust van de risiso’s!!!

ga met een gids die ze alle 5 op een rijtje heeft

Afgelopen winter is mijn vriend overvallen door een hele kleine lawine (hij is trouwens geen beginner offpiste, en ook was het lawine-risico klein voor die dag) hij heeft toen drie kwartier naar zijn ski’s moeten zoeken/graven. Dan kun je je wel voorstellen dat als er iemand onder de sneeuw ligt en je hebt niet allebei een pieper dat drie kwartier veel te lang is. Diegene had het waarschijnlijk niet overleefd.

Ben vier jaar terug, naast een geprepareerde pistie, zo’n 50 mtr meegenomen door een sneeuwverschuivinkje wat de benaming van lawine echt niet kan dragen.
Ik had dus helemaal niets te vertellen…
Mijn rechterski en -boot !!! zullen best wel gevonden zijn in het voorjaar.
Sindsdien ben ik bang en huiverig om nog off-piste te gaan.
Maar ja een vent van 46 hoeft dit ook niet meer.

De gevaren van de natuur zijn magisch, het blijft mij trekken, of ik nou 34 of 46 ben. Dit gevaar is de keerzijde van het genot, het hoort er netjes bij. Het is niet altijd even welkom, maar zo is het nou eenmaal.

Bang zijn is geen juiste emotie, daar kun je niets mee en als je dat laat overheersen hoeft het inderdaad op je 46e allemaal niet meer… het begin van het einde!

Tja, zondagmiddag 28-11 ook in Oostenrijk het eerste lawine slachtoffer. Helaas overleden, een 54 jarige toerskier die door een Schneebrett lawine is meegelseurd.

Dat ik graag Off-Piste ga is geen geheim :-) Over voorbereiding ga ik het hebben in 1 van mijn blogs volgende week.

When life gets too complicated.... SKI

@Anoniem Ik denk niet dat je kunt spreken in de trant van ‘Bang is geen juiste emotie’. Het houdt ons scherp en zorgt ervoor dat we geen overhaaste en impulsieve beslissingen nemen. Mensen die pretenderen geen angst te voelen zijn niet de mensen waar ik graag mee op pad ga.

When life gets too complicated.... SKI

Alex haalt vrees en angst (bang) door elkaar… vrees is de gezonde vorm, dat houd je scherp en alert. Angst, het bang zijn, is de ongezonde en overheersende vorm. Hoogtevrees heeft ieder gezond mens, hoogteangst is dat je absoluut de hoogte niet in durft.

Maar inderdaad, mensen zonder ‘vrees’ zijn gevaarlijke mensen, daar moet je niet mee op pad gaan.

Leuk verhaal, maar let op je Nederlandse taal. Het is hier "wandelt" i.p.v. "wandeld". Sorry hoor.

Nog even: "board" hoort hier met een "t". dus "boardt". dit als je "boarden"als een Nederlands werkwoord wil zien.
Succes!

was getekend: Ger. Leraar nederlands aan de politie school ;-)

ik ga helemaal die vieze sneeuw niet in. dat is spelen met je leven. als je er niet door hoeft waag het er dan ook niet op. dat is mijn advies.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie