Alpenweerpraat: winter blijft aan zet

Roel op 29 november 2010· 5 reacties

null

Na een winters weekend werd de bewolking gisteren steeds dikker en in de middag zag ik ook in Ischgl de eerste sneeuw vallen. De sneeuwval hing samen met een depressie die via Noord-Italië naar het oosten trok en inmiddels boven Slowakije ligt.

Verschil west-oost
Op het satellietbeeld zien we een weerscheiding tussen west en oost. In Frankrijk en het westen van Zwitserland is het flink opgeklaard terwijl de rest van de Alpen nog onder een dikke laag bewolking zit. Er ligt een scherpe grens precies over Zwitserland.

null

Uit de bewolking sneeuwt het vandaag van tijd tot tijd, ook aan de noordkant doordat de wind naar het noorden is gedraaid. In de meeste landen is gemiddeld zo’n 20-50cm gevallen wat nog meer winter geeft op de webcambeelden. Het beeld helemaal bovenaan komt uit het skigebied Reit im Winkl (D) / Waidring (O). Enkele andere beelden:

Sneeuw aan de noordkant: Hirschegg, Vorarlberg (O)
Sneeuw aan de noordkant: Hirschegg, Vorarlberg (O)

Sneeuw aan de zuidkant: Bad Kleinkirchheim, Karinthië (O)
Sneeuw aan de zuidkant: Bad Kleinkirchheim, Karinthië (O)

Op de grens van het opklaringsgebied in het westen: Grindelwald (CH)
Op de grens van het opklaringsgebied in het westen: Grindelwald (CH)

Het is sowieso een fenomenaal begin van het skiseizoen, er zijn weinig winters die in november al op zo’n grote schaal een pak sneeuw laten zien. Dat zal morgen op de satellietbeelden snel duidelijk worden als de sneeuwwolken een rustpauze inlassen en het tijdelijk overal opklaart. Ook het laagland is namelijk bedolven onder een laag sneeuw, van Duitsland tot zelfs in de Italiaanse Po-vlakte.

Woensdag nieuwe sneeuw
De opleving is van korte duur want een volgende depressie in het westelijk Middellandse Zeegebied staat alweer te trappelen. Vanuit Spanje trekt die de komende dagen naar het oosten. Hij is een dagje vertraagd ten opzichte van de prognose van vorige week maar daardoor niet minder actief geworden.

null

De temperatuurverschillen met het oostelijk Middellandse Zeegebied nemen woensdag toe en het gaat eerst in Frankrijk, daarna aan de hele zuidkant intensief sneeuwen. Een halve meter moet wederom geen probleem zijn. Op de sneeuwverwachtingskaart van morgen zal dan ook ongetwijfeld veel rood te zien zijn.

Vanaf zondag zachter
De dagen daarna zien we een complex lagedrukgebied boven West- en Midden-Europa liggen dat een beetje blijft rondtollen. Het kan geen kant op door aanhoudende hogedruk boven Scandinavië. Het is dan ook wisselend bewolkt met nu en dan wat sneeuwgebiedjes die de Alpen raken. Het blijft koud met temperaturen in de dalen rond het vriespunt.

Pas zondag als een langgerekte zone van lagedruk zich ten westen van de Alpen ontwikkelt wordt het gevoelig zachter. Door een depressie nemen de sneeuwkansen echter weer toe vanuit het zuiden met een hogere sneeuwgrens. Details zijn nog niet te geven maar dat dit een structurele overgang betekent naar zachte zuidwestenwinden geloof ik niet. Het luchtdrukverdeling blijft namelijk geblokkeerd.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Al deze mooie berichten lezende, heb ik maar een extra skiweekendje St. Anton ingelast half december! Er ligt nu al behoorlijk wat sneeuw (en dan is dit de (dit jaar) minder sneeuwrijke noordkant van de Alpen, kun je nagaan…)Hopelijk blijft het winter in de Alpen de komende weken!

Wow, het klinkt haast te mooi om waar te zijn!! :-) Maar ja, de webcams liegen er ook niet om, zag vanmorgen in Superdevoluy alles nog keurig wit eruit zien!

Fingers crossed dat het allemaal lekker blijf liggen en dat dit het begin is van een ouderwets sneeuwrijk seizoen.
Nog 18 dagen… :D

Top, het wordt weer echt een zuidwinter!

OK, mooi zo!
Ik zak zondag af naar Oostenrijk, indien ik vermoed dat er genoeg van dat koude, witte goedje gevallen is!
Ik volg het hier op de voet!
Bedankt Roel !

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie