De laatste mooie dagen, of volgt er een doorstart?

Roel op 30 augustus 2016· 32 reacties

null

Nieuwe site én een frisse wind door de atmosfeer. Daar lijken we eind deze week op af te koersen, met ook eindelijk weer wat normalere temperaturen. Die lagen de afgelopen twee weken structureel 5 tot 10 graden boven de normale waarde. Ook gaat de sneeuwgrens naar beneden en opteert het Europese model (ECMWF) zelfs voor pure herfst in de loop van volgende week. Betekent dit het einde van de zomer, of gaan we nog een verlenging in?

Noodweer

Gisteravond was het trouwens flink raak in Karinthië. Deze Oostenrijkse deelstaat lag urenlang onder een groot onweerscomplex met overstromingen en hagelschade als gevolg. Het onweerscomplex is van boven mooi te zien op dit satellietbeeld van de NASA.

null

Er is ook even wat koelere lucht ingestroomd maar de komende dagen herstelt het weer zich in het hele Alpengebied. De onweersbuien verdwijnen en wat overblijft zijn bijna perfecte wandelcondities… tot zondag.

Komt de herfst er vanaf zondag versneld aan?

Dan trekt er een venijnig lagedrukgebied de Noordzee op, met vanaf zondagmiddag mogelijk zware buien en afkoeling. Als het een beetje meezit kleuren de bergen maandagmorgen weer wit vanaf een meter of 2000. Wat er daarna gebeurt is wel een groot vraagteken. Het Amerikaanse GFS-model gaat ervan uit dat een lagedrukgebied nog even blijft ronddwalen boven Noord-Italië met nattigheid, maar dat daarna de warmte vanuit het oosten terugkeert.

null

Het Europese model (ECMWF) ziet dat heel anders en ruimt de hogedruk boven Europa definitief op. Vanuit het westen zouden storingen ongehinderd kunnen binnenvallen, met in grote delen van West- en Midden-Europa regen en wind.

Gelukkig is dat allemaal nog ver weg. Wel worden de komende dagen de kaarten geschud over de vraag of het zomerweer nog een doorstart krijgt. Anders mogen de gletsjers zich verheugen op het einde van de hitteperiode en op de eerste echte herfstsneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Kom maar door met die wind en nattigheid. Ben wel klaar met de zomer (in Nederland eigenlijk nooit lekker boven de 25 graden).

Nou nee hoor, liever een mooie doorstart met stralende zon aangezien ik vanaf komend weekend 2 weken in Oostenrijk zit. @Roel, ga je ons later deze week nog van een update voorzien? Dan weten we wat we in moeten pakken ;-)

laat maar sneeuwen , de gletsjers in tignes en deux alpes kunnen het gebruiken , zo zwart als je kijkt op de cam

@GiGi in wat je tussen haakjes schrijft kan ik wel meegaan. Nazomer- en voorjaarszon vind ik het prettigst in Nederland. In de zon zitten zonder dat het te warm wordt en het is niet benauwd.
@Marloes ik hoop met je mee want ik zit vanaf zondag ook 10 dagen in Gaschurn en de Dolomieten! Afhankelijk van de ontwikkelingen lees je het vervolg in een blog of reactie hieronder. Veel plezier.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In de Alpen in de voor en nazomer ook de beste tijd van het niet winterseizoen wat mij betreft, heerlijk weer. Fijne tempraturen en heerlijk koele nachten…

Click. Click. Peace

Hij is weer terug :), het begint weer te kriebelen…

Oh, veel plezier @Roel! Ga je voor het bergwandelen of andere sporten? Genoeg te doen in Gaschurn en de gebieden eromheen…
En leuk, verandering op de kaart! Het is sowieso best een wisselvallige zomer geweest ook in de Alpen volgens mij. Zeker niet zo heet als vorig jaar, op enkele uitschieters na.

@Roel ik zal naar je zwaaien. Zit straks ook nog een paar dagen in Gaschurn. Beetje verse sneeuw is wel altijd leuk :)

Hé wat een gezelligheid daar in Gaschurn ? Ik ga ook vanaf daar meezwaaien naar @Roel
Ennuh…als ik 's ochtends de gordijntjes in de Wiesbadener Hütte openschuif, zie ik graag wat verse sneeuw om me heen.

mama on a mission in the snow

@ViolaB vooral wandelen en de rest laten we op ons afkomen. Het zal inderdaad van het weer afhangen. En anders kunnen we nog een wintersporters-meeting organiseren lees ik ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Kom maar op met de nazomer… ik heb vanaf vanmiddag 4 weken vrij

een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Kom maar op met de sneeuw, ik ben er klaar voor. Voor de gletsjers zou een pakkie verse sneeuw heerlijk zijn. Hoe was het dit jaar trouwens gesteld met de gele gentiaan? De oude wijsheid leert ons namelijk dat een hoge en veel gele gentianen een dik pak sneeuw beteken… ;)

Born to Ride

@Roel, ik zit dus in Sólden vanaf zaterdag. Lijkt er steeds meer op dat wij zaterdag met mooi weer aan zullen komen, zondag met frúhschoppen ook mooi weer hebben en vervolgens het koufront over zal trekken met enige neerslag. In de loop van de maandag opklarend en de rest van de week lijkt droog te verlopen en zelfs vrij zonnig. Zie ik dat een beetje goed? Het heeft er wel eens slechter uit gezien de afgelopen dagen…

Not all who wander are lost

@Edwin. Dat vat je mooi samen. De timing op zondag kan nog wel wat veranderen. Voor witte bergen op maandag ziet het er trouwens ook goed uit. @Matthias123, Rogier leest mee en zal hier vast nog op terugkomen :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Matthias123 Ik ben al mijn onderzoeksresultaten nog aan het ordenen

Click. Click. Peace

@Roel @Rogier Alvast bedankt voor deze wetenschappelijke onderzoeken, ik ben zeer benieuwd naar de resultaten XD

Born to Ride

Kom maar op met de herfst lekker een herfststorm, regen kou en een mooie aanzet naar een mooie winter.

@Roel, hoe laag verwacht jij zondag en maandag de sneeuwgrens en hoe laag de nulgradengrens? Omgeving Sölden dan, hè

*bericht bewerkt door Edwin. op 01 sep 2016 11:51

Not all who wander are lost

@Edwin. Nog lastig inschatten, maar het zal wel hooggebergte worden. Omhoog dus richting de Rettenbach.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vanaf morgenavond gaat er veel regen vallen in vooral Oostenrijk. Boven 2300 meter ook sneeuw, met op de gletsjers 40-50cm. Als ik de kans krijg ga je van mij in Montafon dus sneeuwbeelden zien :-)
Die sneeuw zal daar alleen niet blijven liggen. Vanaf dinsdag/woensdag keert de zomer terug met veel zon en warmte en daar ben ik in dit geval niet rouwig om.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Kom maar op met die foto’s!

Ik ga m’n best ook doen. Evt Twitter ik ze naar jou, @Roel. Uit Sölden dan…

Not all who wander are lost

Klaarde al vrij snel op. Sneeuwgrens lag hier rond de 2600 m.

*bericht bewerkt door Edwin. op 05 sep 2016 21:50

Not all who wander are lost

Van sneeuw is/was beneden 2600 meter inderdaad weinig te zien. Strakblauw vandaag bij de Totalphütte in het Brandnertal. Boven 2800 meter lag nog wat verse sneeuw. Het zicht was indrukwekkend, tot aan de Berninagruppe kon je kijken.

null

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel mooie foto’s
vraagje , krijgen we deze herfst en winter weer te maken met el nino of iets anders , of mogen we
hopen op een echte winter

Wauw echt heel helder weer, mooie uitzichten!

Wauw! Zo ver kunnen kijken heb ik niet vaak meegemaakt; je boft @Roel. Laten we hopen dat rondom het weekend wij ook zulke uitzichten gaan krijgen @Tiny-M!

mama on a mission in the snow

Hier in Sölden ook staalblauwe lucht bij de rettenbach gletsjer en het lopen naar de Schwarze Schneide. Vandaag wederom blauw.

null

*bericht bewerkt door Edwin. op 08 sep 2016 07:54

Not all who wander are lost

Ziet er heerlijk uit @Edwin

mama on a mission in the snow

Joepie vanaf donderdag afkoeling , goed nieuws voor gletsjers, sneeuw,

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie