Azorenhoog

Roel op 01 augustus 2016

Het Azorenhoog is een hogedrukgebied dat zich ter hoogte van de eilandengroep de Azoren ophoudt, en bepaalt in belangrijke mate het weer in Europa. De Azoren liggen ten westen van Portugal in de Atlantische Oceaan.

null

Aanjager van storingen

Doordat dit hogedrukgebied een groot deel van het jaar op zijn plaats blijft liggen is het een belangrijke aanjager van storingen die richting Europa bewegen. Samen met lagedrukgebieden in de buurt van IJsland is het hoog verantwoordelijk voor de westelijke stroming die we in Europa kennen. De lucht rond een hogedrukgebied draait immers met de wijzers van de klok mee.

Wat als het hoog zich uitbreidt?

Regelmatig breidt het hogedrukgebied zich uit. Als dat richting Europa gebeurt stabiliseert het weer in de Alpen met meer zon. Echter als het zich richting Britse Eilanden uitbreidt, dan draait de wind naar het noordwesten. Daarmee komt de weg vrij voor koele vochtige Noordzeelucht en kan er in de noordalpen flink wat sneeuw vallen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.