Column: Verlangend kijken naar de pistes in Grossarl

Ruud op 21 februari 2013· 15 reacties

null
Eergisteren deze foto nog genomen, nu kan ik alleen maar naar de pistes kijken.

Het is een cliché, van dat ongeluk in een klein hoekje. Maar clichés zijn altijd waar. Na twee heerlijke dagen skiën met het gezin in ons favoriete Grossarl-Dorfgastein, ging het even mis. Ik haalde mijn jongste op uit skiles en we gingen samen nog een paar pistes doen. Toen we uit de stoeltjeslift kwamen sloeg het noodlot toe, zijn ski kwam op de mijne terecht en ik ging achterwaarts onderuit. Ik landde behoorlijk hard op mijn rug. Een felle pijn trok door mijn ribben-leverstreek.

In eerste instantie dacht ik dat het wel meeviel, eerst maar een heisse-choco drankje in de stube. Maar de afdaling die volgde was niet fijn. Zodanig dat we op het middenstation de gondel naar beneden namen. Terwijl ik moeizaam de trappen naar ons appartement beklom, kondigde mijn jongste al aan wat er was gebeurd: “Papa is gevallen!” Spanning en sensatie! Mijn gezinsleden vingen me liefdevol op. Wat een warm gevoel: kopje koffie, plak cake en een paar pijnstillers. En vooral veel medeleven. Op het overdrevene af, vond ik. Ik had tenslotte geen letsel, alleen een beetje beurs. Maar natuurlijk liet ik me alle warme woorden en de dito verzorging heerlijk aanleunen.

De volgende ochtend stond ik wel een beetje stijf op, na een beroerde nacht. Bij het ontbijt nam ik een paar pijnstillers, bewegen was wel een beetje van “au”. Maar eenmaal boven ging het skiën best, al was ik wat onzekerder dan normaal en vloekte ik inwendig wel; balen! Na de lunch skiede ik een stukje te ver naar beneden, waarna ik een stukje moest klunen. Dat was de druppel; heftige pijnscheuten. Nieuwe pijnstillers hielpen niet. De werkelijkheid kwam binnen, was dit wel wijs?

Dus bleef het bij een ochtend skiën, een middag met warme douches, rust en, meer pijnstilling; het hielp allemaal niet echt. En na nog een rommelige nacht zwaaide ik in mijn pyjama vrouw en kinderen uit naar de piste, eenzaam achterblijvend in het appartement. Ik was half van plan een uurtje later te gaan en dan de anderen te verrassen; “Tada! Papa is er weer!” Maar een bezoekje aan de plaatselijke kruidenier zette me met beide benen op de grond; zelfs ademen deed pijn. Toch fijn dat je tegenwoordig overal wifi hebt; kun je tenminste googlen wat je hebt; dit lijkt me typisch geval van een gekneusde rib.

Toch meer even naar de dokter? Mwah; straks gaat ie zeggen dat ik niet meer mag skiën. En ik wou toch morgen echt weer een ochtend met de anderen mee……

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Oei, klinkt als een vervelende blessure. Beterschap en hopen dat je nog een dagje op de latten kunt pakken.

When life gets too complicated.... SKI

Ik ben altijd bang dat er op het thuisfront nog iets gebeurt zodat we niet kunnen vertrekken (ziekte, sterfgeval in de familie, autoproblemen,…) maar eens ter plekke heb je liefst dat daar ook alles smooth loopt… beterschap Ruud.

Ik weet hoe het voelt, heb ook een keer door een iets wat lompe val een licht gekneusde rib gehad. Niet dat ik je nu helemaal wil demotiveren, maar dat ga je nog voor een lange tijd voelen. Vooral niet teveel gekke dingen doen en langzaamaan laten herstellen. Succes en probeer nog te genieten daar!

Pas maar op. Kan ook een gebroken rib zijn. Heb hetzelfde ook eens meegemaakt en terug thuis toch naar de dokter geweest en bleek een gebroken en een gekneusde rib te zijn. :-(

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

@Ruud en @PaulE, ik voel hier hopelijk geen lidmaatschapskaart voor BBPC aankomen…Sterkte ieder geval!

If you snooze, you loose!

Ribben kun je goed intapen als ze gekneusd zijn. Ik kan het zo even niet uitleggen, maar zoek het even op op internet. Neemt veel van het ongemak weg. Zelf heb ik op die manier ook wel eens een paar dagen op de ski’s gestaan.

Niet eigenwijs zijn, even naar de dokter. Zijn het je ribben dan hebben ze daar ervaring mee. Als tapen een optie is dan ben je daar mee geholpen. Is een rib gebroken dan kan dat vervelende complicaties geven! Dat wil je je gezin niet aandoen op je vakantie. Niet mee blijven lopen dus.

Enne, beterschap en sterkte natuurlijk ;-)

Vooral naar je lichaam luisteren en een arts consulteren. Eens je weet wat er loos is, kan je nog beslissen om het advies naast je neer te leggen. Maar dan weet je tenminste wat de riscio’s zijn.

Ik zou wel naar de arts gaan. Mijn man heeft het ook gehad. Had inderdaad gekneusde rib(ben). Kreeg toen zo’n verstevigingsband en kon alsnog een paar dage (voorzichtig) skien.

Super veel beterschap!!!
Ik ben hier in mijn achterhoofd toch altijd van bewust gelukkig is er nog nooit iets gebeurt…
Ik hoop dat je toch nog een dagje kan skiën!!!

Niet leuk. Beterschap Ruud!

mama on a mission in the snow

Veel beterschap Ruud en ik hoop dat je nog minstens een dag op de latten kan staan

heb het zelf gehad in Andorra, en na een bezoek aan het medisch centrum, mocht ik van de dokter de piste niet meer op. Had een urinemonster moeten geven daar, en daar vonden ze bloed in.(niet met het blote oog te zien)

Toch maar even naar de dokter gaan. Als je ribben gebroken zijn kunnen ze andere organen verwonden. Heb zelf een dikke preek gehad van de plaatselijke arts, mocht gelukkkig wel weer mee naar huis maar normaal gesproken moet je een nacht in het ziekenhuis blijven om te kijken of er niets verwond is in je ribbenstreek.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie