Sneeuwsoep voor de Zuidalpen

Roel op 22 februari 2013· 13 reacties

null
Een “2e zon” door poolsneeuw in Ischgl vanochtend

Vooral de Zuidalpen krijgen dit weekend regelmatig sneeuw over zich heen door een brei aan lagedrukgebieden boven de Middellandse Zee. Tot en met maandag valt er ten zuiden van de Alpenhoofdkam op uitgebreide schaal 10-20 centimeter sneeuw. Volgende week gaat de zon een prominente rol spelen, het ziet er goed uit!

Grijs maar niet overal
Voor het zover is draaien er verschillende sneeuwgebiedjes in vanaf de Middellandse Zee. Ten noorden van de Alpenhoofdkam laten die maar weinig sneeuw los maar het is wel genoeg voor veelal grijze dagen in een groot deel van de Alpen. Gisteren zagen we dat ook al. Juist de Alpenhoofdkam stak boven het wolkendek uit en dat gaf dit aparte beeld vanuit de ruimte.

null

null
Föhnmuur langs de Grossglockner Hochalpenstrasse

Er was ook een zwak föhneffect, zichtbaar aan de scherpe wolkengrens. Op de grond zag dat er zo uit. Deze foto is gemaakt op de Grossglockner Hochalpenstrasse waar je een fraaie föhnmuur zag.

Meer zon
Zoals gezegd dit weekend vooral sneeuw in de Zuidalpen maar tot en met maandag kun je 's ochtends overal wakker worden met een dun laagje sneeuw. Volgende week gaan er belangrijke dingen veranderen. Die ijskoude lucht raken we kwijt en de luchtdruk gaat stijgen. Het Scandinavisch hogedrukgebied gaat zich vanaf dinsdag uitbreiden over de Alpen. Daardoor gaat de zon op steeds meer plaatsen schijnen en het blijft voor de verandering eens droog. We kunnen zowaar een paar strakblauwe dagen tegemoet zien al moeten we oppassen voor mist in de dalen. Die kans neemt namelijk ook toe.

Frankrijk
Zon maar er komt langzaam meer laaghangende bewolking, later in het weekend wordt die dikker en gaat er vooral langs de Italiaanse grens en in het uiterste zuiden sneeuw vallen. Ook elders kan het licht sneeuwen maar minder. Vanaf dinsdag steeds meer zon en minder koud. Tegen het eind van de week vanuit het zuiden een toenemende kans op sneeuw.

null
Nog een heerlijk zonnetje in La Rosière (F)

Zwitserland
Vrij veel bewolking maar in het hooggebergte eerst nog zon. Vooral zondag en maandag af en toe sneeuw. Volgende week steeds meer zon en droog. In de dalen mogelijk hardnekkige mist.

Oostenrijk
Over het algemeen veel bewolking, vooral zondag vanuit het zuiden sneeuw. In Osttirol, Karinthië en Lungau 10-20cm, elders minder. Maandag nog wat sneeuw, daarna steeds meer zon en droog. Zeker in de bergen heerlijk wintersportweer. Temperatuur stijgt in de dalen tot iets boven nul. Bij mist blijft het kouder.

Italië
Veel bewolking en regelmatig wat sneeuw. In Piemonte en op zondag in de Dolomieten valt mogelijk meer sneeuw. Volgende week afwisseling van wolken en zon en op steeds meer plaatsen droog. Minder koud maar geen grootschalige dooi.

Sauerland
Vrij veel wolken en koud. Vooral zaterdag en zondag sneeuw. Daarbij wordt het iets zachter maar tot zeker dinsdag blijft het overdag vriezen. Daarna meer zon en lichte dooi maar het sneeuwdek kan dat hebben.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Prachtig!

De week van 9 maart trek ik nog een weekje op wintersport. Al enkele jaren twijfel ik erover om de dolomieten eens te bezoeken. De sneeuwzekerheid hield mij altijd een beetje tegen. Bij deze vandaag toch een appartement vastgelegd in santa cristina, Val Gardena. Dit weekend nog verse sneeuw en volgende week geen dooi weer. De condities zullen dus binnen twee weken meer dan waarschijnlijk nog goed zijn. Hopelijk geen plotse dooi de komende twee weken …

@Geens Maarten Sneeuwzekerheid is in Italië relatief, de pistes liggen altijd vol met kunstsneeuw alleen de dalen willen weleens groen zijn. Dat zal nu wel meevallen maar als dat geen probleem is zit je er prima.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Inderdaad, op dit moment valt dat nog heel goed mee. Toch wel leuk als de gehele omgeving wit ziet. Het zal afwachten worden wat de komende twee weken brengt. Komt wel goed.

Ziet er goed uit we gaan ervoor!

Seriously snow addicted family!

Nog een weekje geduld en dan vertrekken richting Zillertal. Kan al niet meer wechten :) :)

Ook ik ga op 9 maart naar de sneeuw, Saalbach is de bestemming maar ben nog niet zeker van dat het koud blijft rond die periode.

Enig zicht op wat er gaat gebeuren??

In 7Laux sneeuwt het nu al twee dagen gestaag, met halverwege de pistes enorm dikke mist. Op hoogste stoppen schijnt 's morgens de zon. Gister is er zo’n 5 cm gevallen. Zoeken naar de ‘goede sneeuw’ is niet nodig: die ligt overal.

Dag Roel,

Ik ben net terug van van skivakantie naar Serfaus-Fiss-Ladis en heb heel erg genoten. Lekker koud en veel zon. Als ik naar boven ging met de lift merkte ik dat je vanaf een bepaalde hoogte een soort kristalletjes (die fel schitterde) zag dwarrelen terwijl het volledig zonnig was, weet jij misschien wat deze kristalletjes zijn.

Dat is poolsneeuw, je ziet het ook op de eerste foto. Ik krijg daar veel meldingen van deze week en dat komt door de felle kou. Het weinige vocht in de lucht bevriest en dwarrelt als sneeuwstaafjes omlaag. Mooi gezicht is dat.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Nu nog dicht hier in kleinarl vandaag aangekomen met prachtweer hopen op betere dagen

Overigens erg rustig

Ga zelf naar plan de gralba dolomieten weekje doen van 22-30 maart,vorig jaar sochtends ijzig en na 12.00 pap,hopelijk dit jaar betere sneeuw dn ook meer sneeuw…maar is t niet zo dat deze winter in t algemeen al veel beteris dan vorig jaar?

Monte Rosa… the place to be geloof ik voor de volgende week!

Never ski faster than your guardian angel can fly!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie