Volgende week mogelijk echt lente, maar ook kans op regen

Roel op 05 april 2013· 15 reacties

null
Sestrière (I)

Het sneeuwt weer in de Zuidalpen maar er komen steeds meer signalen dat het voorjaar in de loop van komende week toch echt gaat doorbreken. Qua temperatuur althans want storingen die passeren kunnen nog steeds voor neerslag zorgen en dan wordt het regen. Spannend voor de mensen die nog een keer de sneeuw gaan opsnuiven.

10-20cm in het zuiden
Vandaag is het op veel plaatsen grijs en vooral in de Zuidalpen valt 10-20 centimeter sneeuw. Oorzaak is andermaal een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee dat voor sneeuwval zorgt uit het zuiden. In de Noordalpen valt maar een beetje dus die profiteren minder mee. Niettemin zijn ook daar de condities voor de tijd van het jaar nog relatief goed en is het eigenlijk zonde dat na dit weekend de meeste skigebieden sluiten.

null
Massief wolkendek zorgt vooral in het zuiden voor sneeuw (Bron: sat24.nl)

De rest van het weekend is het enigszins wisselvallig en blijft het nog steeds een paar graden kouder dan we normaal rond deze tijd mogen verwachten. Toch is het geen slecht weekend. De zon laat zich regelmatig zien en de relatief lage temperaturen zorgen ervoor dat de pistes in vrij goede conditie blijven.

Zachter maar mogelijk ook natter
Volgende week lijken we voort te borduren op het weer dat we bijna de hele maand maart hebben gehad. Storingen dringen vanuit het westen op en lijken opnieuw onder de Alpen door naar Italië te schieten. Dat geeft tot en met dinsdag nog aanhoudend kans op wat sneeuw. Geleidelijk komt de straalstroom echter toch wat noordelijker te liggen waardoor ik vermoed dat de depressies een noordelijker pad kiezen. Zachte lucht kan daarmee terrein winnen en met nu en dan zon krijg je toch een echt lentegevoel.

null
Nog genoeg sneeuw in Berwang in de Zugspitze Arena (O)

Het blijft wel oppassen voor regen. De storingen moeten ten opzichte van de huidige modelberekeningen liever een nog iets noordelijker pad kiezen om geen regen te veroorzaken. Dat risico zit er nu wel in, dat wil dus zeggen zachter weer (lokaal zal het 20 graden worden) met af en toe zon maar ook kans op nattigheid. De sneeuwgrens ligt dan tussen 2200 en 2600 meter. De grootste kans op zon is volgende week in ieder geval voor de Zuidalpen. Mogelijk de perfecte seizoensafsluiting daar.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Oh nee, geen regen ! we gaan 17 april naar Obergurgl… Wachten geduldig tot eind volgende week voor de weersverwachting voor week 16…

Ik zag het al gebeuren vertrek 13 april naar Livigno en verwacht daar ook wat zon maar ook wat regen, maar laten we hope dat het allemaal nog wat verschuift dan kunnen we deze topwinter afsluiten in schoonheid.

RoCo

Oei, ik ga 24 april nog naar Les Arcs in Paradiski.
Gelukkkig daar veel noordelijke hellingen maar alsnog is het spannend.
Ik wacht het in spanning af…

@Gast454 Geen zorgen voor Obergurl. De trend is na volgende week toch weer iets kouder. Ik ben er ook bij de 17e :-)

Wij hebben nog niet geboekt! 13 april willen we vertrekken, wat zou je dan aanraden Roel? We twijfelen of La Plagne nog wel te doen is.

Waar genoeg pistes boven 2000m liggen kun je voorlopig nog goed uit de voeten, dus ook in La Plagne. Dinsdag mogelijk zelfs nog een flink pak sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@boa, gast454 was ik, niet ingelogd vandaag. Sterker nog, we zitten bij elkaar in de bus ;-). Of je moet met eigen vervoer gaan natuurlijk. Trouwens, dat klinkt goed, kouder.

Morgen naar Valtho, lekker safe :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

20 april nog een kleermaakster valtho! Ik heb goede hoop op een goede seizoens afsluiting!

liever 2 weken in de sneeuw dan 1 in de zon!!

Nog een keer, ipv kleermaakster :)

liever 2 weken in de sneeuw dan 1 in de zon!!

wordt weer heerlijk spannend ;-) 20-04 nog weekje Val Tho of La Plagne om het seizoen af te sluiten.
Heb nu in januari week sneeuw gehad en in maart tijdens de flaine snowtrip weer slecht zicht, dus deze keer mag er best wat zon schijnen :-)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Wij vertrekken overmorgen voor een weekje naar ValTho… qua zon lijkt het goed te komen, alleen hopen dat er ook nog een beetje valt te skien… :-)

@roel, zijn de updates op?

liever 2 weken in de sneeuw dan 1 in de zon!!

Seizoen eindigt in stijl: vrijdag op zaterdag valt er nog een flinke dump in de westelijke Alpenhelft. Zwaartepunt Italië maar ook een opsteker voor de Dutchweekgangers in Val Thorens. https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zat al sinds 5 april te wachten op goed nieuws…:-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie