Hoe vind je het beste je ski terug onder de sneeuw?

Rogier op 01 maart 2017· 15 reacties

Dat wordt zoeken... ;-)
Dat wordt zoeken... ;-)

Gisteren heeft het hard gesneeuwd. Op veel pistes ligt een dikke laag poeder! Dat zorgt voor geweldige condities. Als je op de geopende pistes blijft kun je ook zonder off-piste kennis genieten van diepe sneeuw. Een feest! Leuk, spannend en soms minder makkelijk dan gehoopt! Maar het gaat allemaal best goed, totdat een ski blijft hangen, je over de kop vliegt, en een paar meter lager zonder ski’s in de sneeuw terecht komt. Je kijkt om je heen, en je ziet nergens ook maar een spoor van je ski’s. Hoe vind je je ski’s nu het beste terug?

Blijf rustig

Stap één is rustig blijven. Raak niet in paniek. Word niet boos. Ga niet als een kip zonder kop de sneeuw rondwoelen. Blijf rustig. Kom even op adem. Sla de sneeuw van je kleding. Haal de sneeuw uit je bril en controleer of je jezelf geen pijn hebt gedaan. Kijk ook even of skiërs en boarders die van boven komen je kunnen zien. Zoniet zorg dan voor een waarschuwing. (Eén ski, een stok, een maatje op een duidelijke zichtbare plek boven je in de sneeuw). Nu je eenmaal tot rust bent gekomen kun je gaan zoeken.

Kijk erg goed

Voordat je als een dol-dwaze door de sneeuw gaat lopen. (Dat moet je sowieso niet doen…) Is het van belang om eerst goed te kijken. Voordat jij of iemand anders de sneeuw aanraakt. 9 van de 10 keer kun je de ski nog zien. Soms steekt deze gewoon uit de sneeuw. Soms is het niet meer dan een verkleuring onder de sneeuw. Als je eenmaal sneeuw gaat verplaatsten is er een grote kans dat je de ski juist verstopt. Kijk dus even rustig naar de sneeuw. Ook als je hulp krijgt is het van belang dat deze eerst goed kijken. Vooral opletten dat je de plek waar je bent gevallen niet vol gooit met sneeuw.

Een ski nog aan voet, waar is de andere...
Een ski nog aan voet, waar is de andere...

Markeer de plek waar je bent gevallen

Als je kunt herleiden waar je bent gevallen markeer deze plek dan. Zet hier een skistok neer, of iets anders zodat je precies weet waar het mis is gegaan. Zo kun je beter herleiden waar je moet beginnen met zoeken. Als je namelijk eenmaal de sneeuw aan het doorwoelen bent, kun je zo de plaats van de val kwijt raken en compleet op de verkeerde plek zoeken.

Werk systematisch

Daarom is het ook van groot belang om precies te zoeken. Werk rechttoe-rechtaan, en schiet niet van de ene kant naar de andere kant. Vaak werkt het erg goed om een skistok of ski diep door de sneeuw te trekken, hiermee voel je vanzelf de ski als deze ergens onder de sneeuw ligt. Dan hoef je niet alles weg te graven. Werk van links naar rechts en van boven naar beneden.

Bedenk het volgende

Bedenk dat door de kracht van de val en het losschieten van de ski de ski ver van de valplaats kan liggen. Een ski kan zelf, vooral als je lichaam draaide tijdens de val, boven de plek liggen waar je bent gevallen. Ook kan een ski echt meters onders de sneeuw doorschieten. Zeker als de sneeuw goed koud en droog is. Daar is dan aan de oppervlakte van de sneeuwlaag niets van te zien. Dus als je rondom je val krater niets heb gevonden zoek dan in een veel breder gebied. Ook waar geen enkel spoort ligt

Onder een dik pak sneeuw is het soms lang zoeken...
Onder een dik pak sneeuw is het soms lang zoeken...

Ski niet gevonden?

Als je je ski niet gevonden hebt, dat kan helaas, geef het verlies van je ski dan door aan de pistedienst. Je zal niet de eerste zijn die zijn ski halverwege of aan het eind van het seizoen weer terug krijgt. Het kan ook een mooi excuus zijn om in de zomer naar diezelfde plek af te reizen. Zo heb ik een keer in juni een gopro terug gevonden die ik tijdens een off-piste afdaling kwijt was geraakt…

Let ook op bij het weer inklikken

Als je je ski’s weer hebt gevonden. Let dan op bij het inklikken van je ski’s. Maak je ski’s en skischoenen goed schoon zodat er geen sneeuw tussen de schoen en de binding zit. Kijk ook even of je achterbak wel open staat, anders kom je helemaal niet in je ski’s. Leg je ski’s horizontaal in de helling. Klik eerst je dal ski in en daarna je bergski, en je bent weer klaar om de poeder in te duiken. Veel plezier!

Wie van jullie heeft wel eens erg lang naar z’n ski’s moeten zoeken? Ook wel eens iemand z’n ski echt kwijt geraakt?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Heb drie jaar terug in Verbier circa 15 minuten naar mijn ski gezocht. Lag iets lager dan ik dacht maar op een stijle helling waar je nauwelijks een stap omhoog kan doen in de diepe sneeuw verlies je liever niet te snel hoogte. Het voelde alsof ik een uur in de sportschool bezig was. Gelukkig wel gevonden en mijn weg weer kunnen vervolgen met als enige blessure mijn trots.

Zijn er overigens hulpmiddelen te koop die het zoeken van de ski vergemakkelijken? Zelf denk ik aan een hulpmiddel als een gekleurd lint dat aan je been en ski zit en afrolt als je je ski verliest (en uiteraard van je been los kan schieten onder teveel trekkracht). De ouderwetse banden waar ik in de beginjaren mee heb geskied toen er nog geen stoppers bestonden doen het ook maar die heb ik toch liever niet terug.

Ook ik heb meerdere malen diep in de sneeuw moeten ploeteren naar (meestal) 1 ski. Degene die mij het meest in mijn geheugen is gegrift, is de val op piste Les Rochassons nr 36 in Châtel. Een kleine rode piste, normaal geen bezwaar, maar nu met veel, veel verse sneeuw.
Samen met plastic zoon Bart ff deze piste ipv mijn favoriet Les Rhodondendrons (nr 38 toen nog rood nu zwart). Op nog geen kwart van de piste een heerlijke klap, geen pijn en veel opstuivende sneeuw. Bart stond allang beneden te lachen. Hij bleef lachen want het duurde 30 minuten voordat ik mijn ski gevonden had, ploeterend door 1 mtr. verse sneeuw. Erg vermoeiend, maar dolblij dat ik deze gevonden had. Het aanklikken van de ski`s in deze berg sneeuw is ook niet makkelijk. Ik heb deze piste daarna niet meer “genomen”.

Ben een keer een ski kwijtgeraakt tijdens een off piste avontuur met gids. Na lang zoeken niet gevonden. Ik had gelukkig dezelfde schoenmaat als de gids, hij is dus op 1 ski teruggeskied naar de pistes (de held) en ik op zijn twee ski’s.

@evr66, Kan me nog herrineren dat jij eens met een paar man een hele helling hebt lopen te sonderen opzoek naar iemands ski

echte mannen lopen naar boven,

Mijn man heeft vorige week een kwartier naar z’n snowboard gezocht. Niet omdat hij zelf was gevallen maar omdat hij dochterlief die was gevallen wilde helpen. Board uit, hij dacht dat hij hem stabiel had neergelegd maar hij was blijkbaar erg goed gewaxt want toen hij zich weer omdraaide was het board verdwenen in de tiefschnee naast de piste… Uiteindelijk hebben we hem wel gevonden maar ik wou dat ik de tip van “markeer de plek waar je bent begonnen” eerder had gehad, dan waren we een stuk sneller geweest :D

Geloof dat we in Fieberbrunn met 5 man ongeveer een halve helling hebben doorgeploegd om de ski van mijn broer te vinden. “Hier? Hier dan? Of hierrr?” Was het plan van aanpak. Nou ja, plan. Wel een warm gevoel aan overgehouden. Wat een werk.

Met off piste kundige vrienden ging ik met regelmaat onderuit in veel diepere sneeuw en dan pakten zij mijn ski’s meestal zo weer uit de poeder. Tot mijn verbazing. Nu snap ik dat zij kennis van zaken hadden.

@evr66, Kan me nog herrineren dat jij eens met een paar man een hele helling hebt lopen te sonderen opzoek naar iemands ski

MartijnUiterwijk op 1 mrt 2017 09:41

klopt ja, lag echt heel ergens anders dan de eigenaar dacht :) Nou ja, gebruik die stokken liever om naar ski’s te zoeken dan naar de eigenaar ervan :) waren we in dit geval waarschijnlijk wel te laat geweest trouwens. Half uur bezig geweest of zo. Ik zeg: een pieper op iedere ski :)

Edwin van Riel

Ik had ooit fel oranje linten die ik aan mijn bindingen kon vastmaken. Het lint opgerold in mijn broekspijp, zodat het uitrolt op het moment dat de ski uitschiet. Daarmee is de ski altijd makkelijk terug te vinden.

@evr66 Pieper op ieder ski kan: http://www.resqski.com verkoopt setjes voor 88 pondjes. Met verzendkosten 93 pond oftewel 108 Euro. Als je vaak je ski kwijt bent in de poeder of serieus diep back country gaat het overwegen waard.

Wel eens met een hele club lang gezocht naar de ski van iemand en uiteindelijk gevonden. Vaker voorgekomen eigenlijk, maar 1x echt heel lang moeten zoeken.

@evr66 Pieper op ieder ski kan: http://www.resqski.com verkoopt setjes voor 88 pondjes. Met verzendkosten 93 pond oftewel 108 Euro. Als je vaak je ski kwijt bent in de poeder of serieus diep back country gaat het overwegen waard.

skibeest op 2 mrt 2017 07:49

yup, had ze wel eens gezien

Edwin van Riel

Ik ben nog steeds benieuwd of deze dingen werken http://www.sport-conrad.com/snowboard/splitboard/zubehoer/ne… want dat zou de oplossing wel zijn. Kan alleen niemand vinden die ze in praktijk heeft gebruikt. Beetje duur om op de gok te kopen.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier
LA NORMA😍☃️

Nou dan heb ik T best goed gedaan vandaag @piefke

Gang is alles

Vorige week een skiklasje gezien die een stukje off piste gingen hierbij viel een van de kinderen en was blijkbaar zijn ski kwijt. Heb twee ski leraren ongeveer 15-20 minuten zien zoeken in de verse sneeuw totdat ze hem terug hadden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie